Ядреният апокалипсис в Южна Азия може да стане реалност

Китай е помогнал на Пакистан да създаде оръжие, насочено срещу Индия
26 мар 2018 22:11, Елка Василева
27
Ядреният апокалипсис в Южна Азия може да стане реалност
Снимка: архив, Reuters

Пекин достави на Исламабад система за проследяване на целта, предназначена за ракети с разделяща се бойна част и блокове с индивидуално насочване (MIRV). Това дава тласък на развитието на съответната програма в Пакистан и повишава риска от използване на ядрени средства в случай на криза.

Според експерти КНР засилва военните си връзки с Пакистан, тъй като индийците модернизират оръжия с достатъчен обсег, за да ударят мегаполиси от Небесната империя. Освен това Китай се страхува от сближаването на Индия със САЩ и Япония, пише Владимир Скосирев, "Независимая газета".

Данните за продажбата на тази система по-рано бяха засекретени. Днес грифът "Секретно" явно е свален. Китайската академия на науките съобщи, че КНР е станала първата държава, изнесла толкова деликатна техника за Пакистан. Чжън Мънуей, служител от Института по оптика и електроника в град Чънду, провинция Съчуан, потвърди пред издавания в Хонконг в. "Саут Чайна морнинг пост", че Пакистан е купил модерна мощна система за оптично проследяване и измервания от Китай.

Информацията бе потвърдена от пакистанския "Дейли таймс". Вестникът свързва директно продажбата за Исламабад с факта, че през януари Делхи изпробва междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво "Агни-5". Оръжието е с обсег 5000 км, което означава, че ракетата може да стигне Пекин. Не е изключено китайците да са ускорили сделката, подтикнати и от миналогодишното противопоставяне между войскови части от Индия и КНР на общата граница в Хималаите.

При всяко положение днес - 44 години, след като Индия взриви под земята ядрено устройство, ядрената надпревара в Южна Азия продължава. И както изглежда, Китай има готовност рязко да повиши ядрения потенциал на Пакистан, констатира изданието.

Пекин и Исламабад премълчават сумата, платена от Пакистан за това оборудване. Благодарение на Китай обаче Пакистан получава членство в клуба на държавите, притежаващи ракети MIRV. А това са петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В разговор с "Независимая газета" наблюдателят на ТАСС Виктор Литовкин, полковник в оставка, отбеляза: "Използването на система за самонасочване на бойните глави по време на полет изисква първо да се набележат целите за удари. Тези цели се залагат в програмата на пусковия комплекс. Засега нито Индия, нито Пакистан притежават ракети с разделящи се бойни части. Но щом Пакистан ги създава, значи наистина иска да има ракети с разделящи се бойни блокове. Всяка от бойните глави получава отделна цел и лети по отделно трасе. Пакистан има ракети със среден обсег. Те летят на разстояние от около 1000 до 2500 км".

Военното разузнаване на САЩ съобщи, че Пакистан е изпробвал за пръв път ракети от клас MIRV още през януари 2017 г. Данни, които не вдъхват оптимизъм на коментаторите извън пределите на Азия. След консултации с индийски генерали в оставка британският "Дейли стар" помести статия с бомбастично заглавие, според която може да очакваме унищожителен ядрен конфликт между трите азиатски държави.

Но според Владимир Сотников, водещ научен сътрудник в Института по ориенталистика към Руската академия на науките, новината, че Пакистан модернизира ядрения си потенциал, изобщо не е изненада. "През последната година Пакистан съществено се придвижи напред в създаването на ракети от нов клас - посочи той пред нашия вестник. - На първо място говоря за тактически ядрени ракети. Ако се вярва на китайската публикация, Пакистан конструира ракети с разделящи се бойни части. Независимо от икономическата криза пакистанците са успели да разработят челни технологии в ракетно-ядрената сфера. А те използват и севернокорейски ракетни технологии."

Благодарение на това Пакистан може дори да задмине Индия. Защото силната страна на индийците не е само участието им в американската система за противоракетна отбрана на Азия. Американската система за ПРО включва Япония, Тайван и някои други страни. Със съдействието на САЩ обаче Индия създава собствена система за ПРО, базирана на индийска земя. Затова пък Индия все още няма ракети с разделящи се бойни части. По брой на ядрените бойни глави пакистанците също бележат малка преднина пред индийския ядрен потенциал.

Според мен разсекретяването на данни относно китайската помощ за Пакистан е акция с цел натиск върху Индия, за да не бърза тя да увеличава ядрените си способности, заключи Сотников.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.