Бивш зам.-губернатор в Китай на съд за корупция

Той натрупал огромно лично състояние
31 мар 2018 11:46, Елка Василева
6
Бивш зам.-губернатор в Китай на съд за корупция
Снимка: архив, Reuters

Бившият заместник-губернатор на северозападната китайската провинция Шънси - Фън Синчжу, е предаден на съд за корупция, след като разследване, започнало през януари, констатира, че той незаконно е получавал подаръци и е злоупотребявал с власт, съобщи днес централната комисия на управляващата Китайска комунистическа партия по проверка на дисциплината, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Установено било също, че Фън е натрупал огромно лично състояние, най-вероятно от подкупи, и е издигал на важни постове лица по искане на частни компании, лобирайки за "чужди интереси".

По решение на комисията той е изключен от партията и лишен от всички заемани държавни длъжности, след което е предаден на правосъдието.

Борбата с корупцията в Китай се активизира след идването на власт през 2012 г. на петото поколение лидери на страната начело със Си Цзинпин.

Оттогава при антикорупционната кампания над 200 високопоставени официални лица бяха снети от постовете и пратени в затвора с различни срокове присъди, включително и доживотни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Китайкорупциясъд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Китай корупция няма.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е борец против комунизма. Репресиран е и може да избяга в британското посолство и да се скрие.
4
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Не там е въпроса. По всяка вероятност партийния другар не се е възползвал от подаръка който получават всички уличени като него - пистолет с един патрон. Ако беше, китайците щяха да го тачат и скърбят за безвреме отишлият си съпартиец. Сега с публичния процес го отнася цялото му семейство до 7-мо коляно.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тепърва ли са разбрали властите в държава като Китай, че този е натрупал такова състояние? Или това там е масова практика като тук и просто този е станал неудобен?
2
1
 
15
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Какъв ли е тоя китайски комунизъм,дето осигурява на страната стремителен ръст,сигурност и резултатна борба с корупцията????Комунизъм ли е въобще или нещо друго?Каквото и да е,такива резултати никой друг не е постигал....
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E ama v bg nama takiva loschi neschta mutri milioneri miliarderi da no gubernatori ne