Луната и Марс или великият поход на Китай към космоса

Амбициозната космическа програма стартира преди повече от 60 г.
2 апр 2018 18:40, Анисия Иванова
20
Луната и Марс или великият поход на Китай към космоса
Снимка: архив Reuters

"Огнената гибел" на китайската космическа станция "Тянгун-1", изгоряла над южната част на Тихия океан след навлизането си в земната атмосфера, няма да забави страната по пътя към превръщането й във водеща космическа сила наред със САЩ и Русия.

По този повод Франс прес предлага поглед към амбициозната космическа програма на Китай, стартирала преди повече от 60 години и насочена днес към Луната и Марс, в която страната инвестира милиарди долари.

Призивът на Мао

През 1957 г. СССР извежда в околоземна орбита първия сътворен от човешка ръка сателит - "Спутник". Отговорът на Китай не закъснява - основателят на Китайската народна република Мао Цзедун отправя призив към народа, гласящ "Ние също ще си произведем спътници".

Още по темата

Първият етап е завършен през 1970 г., когато Китай извежда в нискоземна орбита с ракета-носител "Чанчжън" ("Великият поход") първия си спътник.

Десетилетия по-късно - през 2003 г., в космоса полита първият китайски астронавт - Ян Ливей, който за 21 часа прави 14 обиколки около Земята.

С този полет Китай става едва третата страна след СССР и САЩ, изпратила човек в космоса със собствени средства. Оттогава страната периодично осъществява пилотирани мисии.

"Нефритен заек" на Луната

През септември 2011 г. Китай извежда в орбита модула "Тянгун-1" ("Небесен дворец-1").
Две години по-късно вторият китайски астронавт и първата китайка в космоса - Ван Япин, изнася лекция по физика от станцията "Тянгун -1" в рамките на мисията "Шънчжоу-10".

През декември 2013 г. Китай осъществява успешно кацане на естествения спътник на Земята с лунохода "Юйту" ("Нефритен заек").

През 2016 г. страната успешно извежда в орбита космическия лабораторен модул "Тянгун-2" - усъвършенствана версия на "Тянгун-1". Двета модула са считани за прототипи на бъдещата китайска орбитална станция, планирана за 2022 г.

Цел Марс

Китай не крие амбициите си да разполага със собствена космическа станция по подобие на "Мир" и МКС (Международна космическа станция).

В началото на март тази година бяха оповестени плановете на Пекин за изграждане на китайска база на Луната. Първоначална базата ще бъде контролирана от роботи с изкуствен интелект, след което се очаква да приема хора.

През лятото на 2017 г. Китай претърпя рядък провал в амбициозната си космическа програма, след като не успя да изведе телекомуникационен спътник в орбита с ракета-носител "Чанчжън-5".

Заради неуспеха беше отложено изстрелването на сондата "Чанъе-5", която трябваше да върне проби от естествения спътник на Земята, както и на сондата "Чанъе-4", чиято цел е да кацне на обратната страна на Луната.

Другата амбициозна цел на Китай е да изведе космически апарат в орбита около Марс през 2020 г., преди да изпрати на Червената планета управлявана от разстояние сонда. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Понеже си просто момче, а и неуко, ще ти кажа, че в едно си прав - да, руснаците първи стигнаха Венера, изпратиха 6 автоматични станции, измериха температурата и химичниясъстав на атмосферата, а после и на повърхността на Венера. Незнанието не е оправдание на glупостта.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Скайлаб падна в източната част на Индийския океан, близо до Австралия.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14ТамЪн две изгоряха - Чалънджър мисля годината беше 86 и Колумбия
16
0
 
7
 
! Отговори
Бачи Кикотаеца преди 6 години
Не забравяйте, че китаеца произвежда от совалки, като минеш през айфони, та чааааааааааааааак до пластмасови лазерчета, химикалки и подпиралки за врата...КРАИ. КИТАЙ ИЗЯДЕ СВЕТО! КРАААИИИИИИИ!!!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не забравяйте, че дори българската лютеница се прави с китайско доматено пюре.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СКАЙЛАБ НЕ ПАДНА ЛИ И ТЯ В ПАСИФИКА?И ЕДНА СОВАЛКА ИЗГОРЯ КАТО ФАКЛА ЗАЕДНО С ПЛЪНКАТА, МАЙ СЕ КАЗВАШЕ КОЛУМБИЯ.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе стига с тези болни фантазии- великите китайци и великата им стена , в момента велики са им ментетата и сигурно мнозина от вас ,дето ги възхвалявате, сте им сърбали попарата с някоя некачествена стока , чайните свястна стока изнасят само за омразния ви САЩ- тук ,щото млогу нъ уважават - *** ,какво са направили голямо през ХХв, стига с тази стара слава от каменната епоха , какво си заравяте главите като щрауси , те и арабите са измислили числата , ама сега са на социални помощи
12
9
 
0
 
! Отговори
Осман преди 6 години
До само кинание турците сме номер 1
11
1
 
10
 
! Отговори
само кина преди 6 години
Китай са номер едно вече.
10
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Извънземните,няма да...изтърват китайците извън Слънчевата система,по...обясними причини и за нас...земните.Народ,който е построил преди хиляди години с допотопни технически средства Великата китайска стена,видна и от Космоса,би направил...чудеса със съвремени и бъдещи технологии и на това ние ставаме свидетели.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Ни хао! Какво треперене падна, когато неуправляемата 80-тонна "Скайлаб" падаше! Умниците не бяха предвидили корекционни двигатели и за малко да уцелят Австралия. Така, че по-леко, друже, учи мандарин, ще ти потрябва, ако си по-млад. Цай тиен!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Mente in ChinaКитайците имат производство за бедни - "Made in Chas po Trudovo". Нали трябва да учат малките китайчета на труд и умения! Ти знаеш ли какво металознание и металургия трябват за направата на една голяма ракета? Какви материали и технологии трябват заедна лопатка за турбина? ***!
7
3
 
7
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Който завладее космоса първи, той ще владее и останалата част от света, така че... нещата са доста сериозни в момената за надпреварата. Не е важно кой е първи е пратил еди кой си еди къде си, а кой първи ще поеме контрола над тея места...
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да не почнат да правят сателити с атомни реактори,че както ги оставят да падат където им скимне ще стане лошо.
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4РусНаците освен това стъпиха на Венера, Меркурий и Слънцето. Няколко пъти. Понеже са скромни и не се хвалят, ще покажат скоро само анимационни филмчета.
4
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са първи в Космоса и първи стъпиха на Луната, но не казаха на никой, защото ако кажат трябваше да споделят какво са намерили там и на останалите от СССР. Краварите като разбраха чрез шпионите си cъщо искаха да пратят хора на Луната, но не усяха и скалъпиха един филм
3
7
 
19
 
! Отговори
.. преди 6 години
И какво им пречи? Нямат пари ли? Или може би нямат "мозъци"?Имат, имат, от всичко имат по много. Западняците все-още не искат да призанят, но китайската икономика е май-мощната в света.
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако отиват да си приберат машинариите , преди да са паднали на главите на хората - идеята е човеколюбива
1
20
 
8
 
! Отговори
Mente in China преди 6 години
Тия вече ще изнасят ментаци и извън Земята .... Клоуни.