Часовникът ви е верен. Отново!

Разпри между Сърбия и Косово причина за забавянето на алармите в Европа
4 апр 2018 19:46, Екип на Dnes.bg
3
Часовникът ви е верен. Отново!
Снимка: архив, Reuters

Електронните часовници в Европа отново са точни, след като електрооператорите наваксаха изоставането, причинено от спорове между Сърбия и Косово.

Организацията на операторите на електричество в Европа съобщи, че 7-минутното забавяне на часовниците на целия континент, което се наблюдаваше от средата на януари, вече е наваксано и дисплеите върху алармени системи, фурни и отоплителни апарати сега показват точното време.

Причината за проблема, който се случва за първи път в историята, са спорове между сръбски и косовски оператори на електричество, довели до понижаване на честотата на подавания ток в над 40 държави - от Испания до Турция. Те бяха идентифицирани като източник на проблема през март, но тъй като мрежата в Европа е сихронизирана, часовниците на континенталната част са били засегнати.

За да догонят времето, през последните 5 седмици операторите са подавали ток честота над стандартните 50Hz. Средно тя е била 50,01 Hz, съобщават от ENTSO-E.
Базираната в Брюксел организация съобщи, че продължава да работи със сърбите и косоварите за разрешаване на енергийния диспут.

Сръбската електропреносна компания EMS AD, която отговаря за балансирането на косовската електропреносна система, обвини Прищина за по-нискочестотния ток към Европа. Според нея Косово без разрешение е отписало енергия от синхронизираната европейска мрежа.

Косовският оператор KOSTT се оплака от “дисбаланс в системата” за подаване на ток към населените предимно със сърби северни части на Косово.

Сърбия, която не признава независимостта на отделилото се през 2008 г. Косово, препятства влизането му в различни международни организации, включително в тази на операторите на електропреносни мрежи ENTSO-E.

Изоставането на електронните часовници засегна основно системи, които се сверяват чрез електрически мрежи, но не и тези върху компютрите и телефоните, тъй като точното време при тях се следи през интернет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не очаквах, че печката и будилника ми нямат кварц, ами разчитат на 50Хз от мрежата. Преди седмица ги сверих, сега пак трябва.
1
1
 
15
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Косово като не покриват нормите що не им дръпнаха шалтера? Въпроса е риторичен, как ЕС ще остави без ток най-голямата американска база :)