Вълна от бежанци от Афганистан заплашва Турция

Дневно по 500 влизат през турската граница
4 апр 2018 20:47, Елка Василева
42
Вълна от бежанци от Афганистан заплашва Турция
Снимка: архив, Reuters

Турската дирекция по сигурността алармира за прииждането на големи мигрантски групи от Афганистан на турска територия. По данни на миграционните служби дневно по около 500 бежанци влизали през турската граница въпреки засилените мерки.

Само за 3 месеца в Турция са пристигнали около 20 хиляди души от Афганистан. За периода 26 март - 1 април са били над 3 хиляди. Във връзка със ситуацията в Ерзурум е обособена Дирекция за борба срещу нелегалната миграция.

По данни на турските служби по сигурността афганистанците влизали с други големи мигрантски групи. Афганистанците пристигали в Турция от Иран,а след това, пресичайки пеш пограничните източни области Ван, Ъгдър, Агръ и Хаккяри, пристигали в Ерзурум. Там каналджиите им осигурявали транспорт срещу сумата 500 долара на човек, за да ги прекарат до Истанбул или западните граници с България и Турция, откъдето да продължат към Европа. Една част от мигрантите от Афганистан, сред които имало жени и деца, оставали в Истанбул, препитавали се от кражби, проституция, работели нелегално по строежите и др.

По данни на службите по сигурността афганистанците обитавали основно квартири в квартала Каджамустафа в Истанбул, наричани "Safe house", срещу 1200 турски лири на месец. Средно около 30 мигранти обитавали такава една къща, всеки заплащал по 80 турски лири.

Онези, които успявали да спестят пари, предприемали бягство към България или Гърция с надеждата да стигнат в Европа.

Условията за заселване и оцеляване в Турция на мигрантите от Афганистан са изключително трудни за разлика от сирийските мигранти, отбелязват експерти, понеже са оставени извън законовите мерки, които са предприети за сирийците от турската страна.

Терорът на талибаните на първо място се посочва като причина за миграционните вълни от Афганистан. На второ място се изтъкват икономическите причини.

Анализирайки рисковите фактори експертите прогнозират нарастване на миграционния поток от Афганистан, а също от Пакистан и от Ирак.

През първите три месеца на тази година турските власти са заловили 17 847 бежанци от Афганистан. Броят на заловените сирийски бежанци е 9 426 и 5 311 от Пакистан.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашичките с попската ограда дали са подготвени за мюсулмансото нашествие или Баце вече е взел премията да замижи докато ни атакуват отвсякъде.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия талибани да ходят в Германия. Меркел ги покани. В България не са желани!
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията в Афганистан е вече на 17 години. Демократите от Афганистан отиват при диктатора Ердоган.
6
16
 
4
 
! Отговори
Професор преди 6 години
А дано дойдат в България. Добре дошли! Нека да работим заедно за евроатлантическото бъдеще на страната.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тези ли бягат от изхождащото се магаре пред землянката/колибата?
4
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Леко и полекоидва бай Афган,тъй се изпълнява,еврейски план.
3
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мюсюлманите нямат място в Европа. Европа е християнска. Мюсюлманите да ходят при богатите си мюсюлмански братя от Саудитска Арабия и Турция, те да ги приемат.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Икономически причини ама не забравят да го ту..рят на жена си и да и направят от 5 до 10 чавета нали? Като гледам на снимката доста чавенца са направили. И това е само част от това което се вижда. Невиждам жена без *** на ръце. Дева и евливото ре..зано племе. Икономически слаби ама плащат по 500 долара и квартири. На това икономически беден ли му казват? На нас ако ни се случи да отидеме някъде няма да може да си платиме яденето камо ли транспорт и квартири. Щото сме мнооо богати ше знаете.
1
0
 
11
 
! Отговори
рязани бургии преди 6 години
Нострадамус беше прав.