След дълга забрана: Отварят киносалони в Саудитска Арабия

Първият ще заработи в столицата Рияд на 18 април
5 апр 2018 16:15, Елка Василева
9
След дълга забрана: Отварят киносалони в Саудитска Арабия
Снимка: архив, Reuters

Първият киносалон в Саудитска Арабия ще отвори врати в столицата Рияд на 18 април след отмяната на забраната над този сектор, която съществуваше над 35 години, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Американският гигант "Ей Ем Си ентъртейнмънт" планира да отвори 40 киносалона в 15 саудитски града през следващите пет години и 100 до 2030 г.

През декември саудитското правителство обяви, че ще отвори страната за търговски киносалони като част от стратегията "Визия 2030" на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, който иска да диверсифицира прекалено зависимата от петрола саудитска икономика.

С население от 30 милиона души, повечето от които са под 25 години, саудитският кинопазар може да носи по един милиард долара печалба годишно.

Освен стимулирането на местната киноиндустрия това решение потвърждава волята на саудитските власти да превърнат развлекателния сектор в елемент от социалното преобразяване на страната, в която се прилага стриктна версия на исляма, отбелязва АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Колко мило.....
5
0
 
6
 
! Отговори
до анонимен преди 6 години
Аааа..., има много готини "палавници" сред арабките, лиг---ите ти ще потекат, нямаш си представа какво на какво са способни и какво правят като излязат зад "Желязната завеса"!!!!!Леле-мале, всички задръжки изчезват мигновено в момента в който захвърлят "екипировката си"!-))))))
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Арабски пингвин си сваля забрадката - това порно или филм на ужасите е?
3
9
 
3
 
! Отговори
евроатлантист отГЕРБ преди 6 години
Така започва разпада ...Дано да се усетят навреме, преди да нахлуят повече западащи тенденции с евроатлантически привкус, както стана при нас.
2
2
 
30
 
! Отговори
dдфсф преди 6 години
Егати новината. Тия в кой век живеят? Ако не беше петрола сигурно още щяха само камили да яздят. Исляма води само до изоставане, атентати и онoждaне на кози.
1
4
 
12
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 6 години
Като разрешат и чужденци да пампуркат саудитски мадами бих се разходил да си избера една булка за неангажираща връзка!Ама едва ли скоро ще спрат да се отнасят с жените като с ***.