Бивш президент на Южна Африка в съд за корупция

Джейкъб Зума говори по дело за оръжейна сделка
6 апр 2018 12:38, Петя Славова
6
Бивш президент на Южна Африка в съд за корупция
Снимка: БТА

Бившият президент на Южна Африка Джейкъб Зума се яви днес в съда по дело за корупция, свързана с оръжейна сделка за милиарди евро, предадоха световните агенции.

Аферата датира от края 90-те години на миналия век. Заради нея на Зума са повдигнати 16 обвинения, в това число за измама, рекетиране и пране на пари, припомня Ройтерс.

Спокоен и усмихнат, 75-годишният Зума дойде днес в съдебната палата в град Дърбан, неговия избирателен бастион, за предварително заседание по делото, отбелязва Франс прес. Прес съда той бе приветстван от негови привърженици, пише БТА.

Обвиненията срещу Зума касаят период, в който той беше провинциален министър в южноафриканската провинция Квазулу-Натал, а после и вицепрезидент на страната. Зума е заподозрян, че е взимал подкупи от страна на френския холдинг Талес във връзка с оръжейна сделка в размер на 4 милиарда евро. Договорът за тази сделка бе възложен на компанията през 1999 г. По същото дело обвинения са предявени и срещу Талес, припомня Франс прес.

Затъналият в скандали Зума бе принуден да подаде оставка преди два месеца след дълга полемика със собствената си партия Африкански национален конгрес. Процесът му се очаква с повишен интерес от опозицията и неправителствените организации за борба с корупцията, които се надяват на присъда, която може да послужи за пример.

Според обвинителния акт групата Талес е платила на Зума общо 4 072 499 ранда, което се равнява на 280 000 евро по сегашния курс. Това е станало с посредничеството на бизнесмен, представен като неговия финансов съветник Шабир Шайк.

Във факс, пратен през 2000 г. до ръководството на Талес в Париж, местен ръководен кадър на компанията пише черно на бяло, че групата е поела ангажимента да плаща по 500 000 ранда на Зума на година, за да си гарантира "защита", както и да си осигури постоянната негова подкрепа за бъдещите й проекти.

Въз основа на тези факти Шайк бе признат за виновен в корупция през 2005 г. и осъден на 15 години затвор.
Зума винаги е отхвърлял тези обвинения, а Талес се въздържа от какъвто и да е коментар и каза само, че иска да продължи да сътрудничи с южноафриканските власти.

Според Зума делото е заговор срещу него, който е бил замислен в миналото от неговия голям политически противник Табо Мбеки, който по онова време беше президент на страната.

Зума бе обвинен по случая през 2003 г. Но после обвиненията бяха анулирани. В последствие отново започна съдебна процедура срещу Зума по същите обвинения, но и тя беше повторно анулирана. И двата пъти анулирането беше много спорно. За последно анулирането стана броени дни преди избирането на Зума за президент през 2009 г.

Но упорството на основната опозиционна партия Демократичен алианс и идването на власт през февруари на Сирил Рамапоса, който превърна борбата в корупцията в един от приоритетите си, позволиха на делото срещу Зума да "възкръсне". През март бе решено, че той ще бъде съден за корупция, измама и пране на пари.

След кратко съдебно заседание днес съдът реши следващото съдебно заседание да бъде на 8 юни, предадоха световните агенции. Този период от време е нужен както на защитата, така и на обвинението да подготвят аргументациите си по случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целият им континент е с shitpeople. Изглеждат като ла'на, държат се като такива и възприемат само ла'нени работи. Как може да сринеш нещо - пусни ***'муни.
5
1
 
3
 
! Отговори
Месоядник преди 6 години
До Анонимен3Млъкни бе аутист ловен от гората, *** жалък. Цял живот си расъл в саксия и не можеш да си видиш по-далеч от носа. Цялото ти съществуване е вечно оплакване и обвиняване на други, за това, че не можеш сам *** да си изтриеш. Мухъл жалък, излез от селото и виж света. Южна Африка е едно от най-ужасните места, в което бял човек може да живее, ако да си под постоянни смъртни заплахи може да се нарече живот. България е зле само заради такива като тебе. И ти по-добро не заслужаваш
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там се води геноцид срещу белите хора. Геноцид с такава бруталност и размери, че повечето от нас не могат да си го представят дори. И въпреки това нашите продажни, либерастки, "западни", безродни лидери, медии и други висши създания мълчат за това и на практика го подкрепят!
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Южна Африка е по-демократична от България!
2
2
 
7
 
! Отговори
Няма такава държава преди 6 години
Това е бантустан, не е държава. бялите хора са в резерявати, скоро само в зоопарка. Тази територия я чака колапс и племенни войни.. черните не могат да правят държави, те са ползуватели, не строители!
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още като свалиха апартейда, не съм очаквал друго освен този резултат. На тъмните хора това им е в кръвта, иначе Африка би благоденствала при тези ресурси.