Над 70 души загинаха в Сирия, имало ли е химическа атака?

Дамаск отрече, че е използван смъртоносен газ
143
Над 70 души загинаха в Сирия, имало ли е химическа атака?
Снимка: Reuters

Десетки хора са загинали вчера в предполагаема химическа атака срещу последния бунтовнически бастион в района Източна Гута, близо до сирийската столица Дамаск, предаде ДПА.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил варел, пълен с експлозиви и химикали, върху град Дума, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ.

"Белите каски" публикуваха в Twitter снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Проопозиционният Медиен център "Гута" каза, че 75 цивилни са загинали при атаката.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията.

"Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва да отговори, предаде Франс прес.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, носи крайната отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
26
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 6 години
Белите каски и терористите пак избили десетки хора с химоръжие поддържани от Фащ и съюзниците му. Време е Асад да избие цялата тази сга..
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ердоганьо скоро ще поеме към вечните ловни полета
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези докато не ги зачатка Путин няма да се успокоят
33
1
 
23
 
! Отговори
ММ преди 6 години
Защо нашите доблестни разследващи журналисти не се опитат да намерят информацията, за която Ердоган съобщи на пресконференцията след срещата във Варна, че е предадена на флашки на европейските лидери за намереното в Африн?. Той каза, че "нашите стратегически партньори", визирайки САЩ, са построили подземни складове за оръжия и муниции, както и подземни болници, в които са лекували бойците на "умерената опозиция". После бяха намерени 24 тона! химически оръжия, готови за поредната провокация!
32
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето защо провалената глупава скрипалска акция я канцелират. Намериха нова дъвка! Не им вярвам и дума на нагло-саксите и братовчедите им! За тях няма примирие даже вСтрастната седмица. Всъщност техният Христос е възкръснал една седмица по-рано.Чака ги гняв Господен православен!
31
0
 
16
 
! Отговори
Син Пин преди 6 години
Сажд са пътници.
30
14
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Тоя Путин трови наред:)
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро Сирия ще бъде почистена от терористочното СДС въоръжавано и финансирано от САЩ, Англия и ЕС.
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в Мексико пратил армия преди два дни Тръмп. И мексиканците им пречат. На тях американци, англичани и евреи все другите им пречат... На какво - да владеят насила света и да убиват, където им скимне, нали?!
27
4
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
"Русофилите уж се кълнат..." Кълнеме се че Сащ няма да ги бъде, толкоз. Бегай да спасяваш отровени от химичната атака и новичока като си такъв христиенин. Ама внивамай любимците ти да не ти резнат кухата шамандура, че са малко дивички и си падат по мъжко.
26
1
 
14
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Какъв език ! Каква уста ! Кой знае какво още правите с нея .....
25
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свидетели сме на нова провокация от Лондон и демократичните терористи в Сирия.
24
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите уж се кълнат, че са православни християни а днес вбна Великден единствено техните злобни коментари могат да се прочее татко под статиите.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха....... Новичок?
22
2
 
33
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 6 години
Новината за преизбирането на Орбан хвърли Сорроосс в див и бесен ужас и това пречи на подчинените му да измислят по-достоверни лъжи. Смут и паника в лагера на дедака.
21
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената печелеща страна от тази провокация е САЩ - от няколко дена се говори за изтегляне и този случай ще ги върне обратно.
20
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Да питаме хамериканците. Те знаят най-добре.
19
2
 
27
 
! Отговори
Hi-Fi преди 6 години
Сменете плочата. Тая се изтърка и зацикли-кли-кли-кли.....
18
1
 
27
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Намерете какво казва *** Бартлет за белите каски. Основани през 2013г. от бивш британски офицер и финансирани със сто милиона долара.Те са парамедиците на идил-ци. Всичките им клипове са режисирани.Защо им давате гласност?
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малобританците излизат от ЕС и за Довиждане спретват най - бездарния театър пред света. Фермерите, и те да не останат по - назад лъжат, че се изтеглят от Сирия, и също вместо Довиждане пробват същия сценарий, на същата бездарна и провалила се постановка пред света.... Затова са и приятели, помежду си, те друго не могат да съчинят....