Целта на ударите в Дамаск – да отслабят сирийската машина

Засега не се предвижда друга военна операция, каза Джим Матис
Обновена: 14 апр 2018 08:09 | 14 апр 2018 08:00,
50
Целта на ударите в Дамаск – да отслабят сирийската машина
Снимка: БТА

Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, обяви председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

На съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната на САЩ Джим Матис Дънфорд заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия.

Кореспондентът на ТАСС в Дамаск съобщи, че центърът на столицата, където има хотел с гостуваща руска парламентарна делегация, не е бил засегнат от западните удари, пише БТА.

Дънфорд заяви, че са били използвани обичайните канали за предотвратяване на конфликти и те са били активно използвани тази седмица за решаване на въпроси, свързани с използването на въздушното пространство.

"Не сме извършили никаква координация с руснаците за ударите и не ги уведомихме предварително", заяви Дънфорд.

На въпрос дали западните сили са използвали тази удари, за да се опитат да ликвидират сирийския президент Башар Асад, министърът на отбраната Джим Матис подчерта, че целите са били подбрани единствено за "отслабване на способността на сирийската военна машина да създава химически оръжия и не е правен опит да се разшири този списък на целите".

Според кореспондента на ТАСС правителственият квартал на Дамаск и президентският дворец не са пострадали от западните удари по града.

Нанесените в продължение на един час удари срещу сирийската програма за химически оръжия изпратиха ясно послание на сирийския президент Башар Асад, заяви Матис, цитиран от Асошиейтед прес.

"Ясно е, че миналата година режимът на Асад не разбра посланието", каза Матис, припомняйки американските удари от април 2017 г. по сирийската военна база Шайрат близо до Хомс след приписана на Дамаск химическа атака. Той уточни, че при днешните удари са били използвани двойно повече ракети, отколкото в миналогодишните.

"Време е всички цивилизовани нации спешно да се обединят и да сложат край на гражданската война в Сирия като подкрепят мирния процес на ООН в Женева", добави той.

Дънфорд съобщи, че западните сили са ударили в 01 ч. сутринта по Гринуич три цели, свързани със сирийската програма за химически оръжия, едната близо до Дамаск, а другите две в района на Хомс в Централна Сирия.

Джоузеф Дънфорд заяви, че по данни на Пентагона западните удари по Сирия са били отразявани само от сирийската противовъздушна отбрана. Доколкото е известно на Вашингтон намиращите се в Сирия руски военнослужещи и военна техника не са участвали в отразяването на тези удари.

"Единствената информация, с която разполагам към този момент е, за изстрелване на сирийски ракети земя-въздух. Не ми е известна никаква дейност на (въоръжените сили на) Русия", заяви генерал Дънфорд.

Матис заяви, че няма загуби в личния състав на американците и съюзниците им.

"Искам да подчертая, че тези удари са насочени срещу сирийския режим. В нанасянето на тези удари положихме големи усилия да избегнем жертви сред цивилните и чуждестранните граждани. Приканваме отговорните нации да осъдят режима на Асад и да се присъединят към нас в твърдата ни решимост да попречим на използването на химически оръжия в бъдеще", каза той.

Матис уточни, че Пентагонът ще съобщи повече информация за ударите по-късно днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: ДамасксащСирияудари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Shark23 Русия се намесва във вътрешните работи на всички балтийски и балкански държави,САЩ и ЕС.Доказана е намесата на Русия в изборите в САЩ.Хибридните войни,хакерските атаки на руските хакери,атентатите в Черна гора и македонския парламент,извършени от руски и сръбски агенти и ултраси.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Shark23 Южна Осетия,Нагорни Карабах-са създадените отРусия замразени конфрикти,с употреба на сила.Източна Украйна,която"зелените човечета"на Путин превърнахав развалини и избиха над 3000украинци,сред които възрастни и деца.Убийствата наГеорги Марков,Литвиненко,Березовски с паралитичен газ,покушението на Скрибал и дъщеря му,като преди това,избиха цялата му фамилия.В Ирак също бе използван руския Зарин,но реските"съветници"наСадам преместваха химическото оръжие по цялата територия,за госкрият
23
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 21. Дай примери за всичко, което си изредил. Иначе казаното от теб са свободни съчинения. Посочи къде Русия е създала замразени конфликти, във вътрешните работи на кои държави се намесва и къде е използвала забранено химическо оръжие. В коя част на света Русия подпали война? Защото за САЩ може да се изреди 2/3 от света, да започвам ли????
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен20 "Производствени обекти"може да означава много неща.Това не са складове за химическо оръжие.Там може да се произвеждат субстанции,които не са докрая завършени химически оръжия и не са опасни сами по себе си,а само в субстанция,която там липсва.
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Shark15 Русия е агресор и заплаха за мира в света.Създаде замразени конфрикти по границите си,анексира чужда территория на държава,която сама е признала за суверена,като нарущава международното право,органицира атентати в Черна гора и Македония,води хибридна война и се намесва във вътрешните работи на много държави.Русия се стреми към световно господство,използва забранено химическо оръжие.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А това 18Ударите, нанесени тази нощ от САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, бяха насочени срещу най-големия изследователски център и два производствени обекта от нелегалната химическа програма на сирийския режим, заяви Флоранс Парли.
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До позор7 Така е,защото сирийската машина на Асад,направлявана от Путин ,се смърт в света с паралитичен газ,избива невинни сирийци и ги насочва към ЕС,за да го дестабилизира.Путин и Асад подстрекават терора на терис.торията на ЕС.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен14 В научните центрове и лаборатории,учените не складират стотицикилограми паралитичен газ,а извършват научни изследвания.Къде има складирани големи количества химическо оръжие в научни центровеглупако?
17
5
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Безумецо, не знаеш какво говориш... освен ако не ти плащат за това.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта на ударите в Дамаск да отслабят сирийската машина...а в същност - целта е да спасят ИГИЛ от разгрома и да го ползват, за да може САЩ да открадне петрола на Сирия.
15
2
 
9
 
! Отговори
Shark преди 6 години
после Русия била агресор!!!! Интересно какво си въобразяват САЩ и сие, че ако стане нова световна война те са защитени, както през ВСВ ли??? И пак ще гледат сеира, както направиха тогава. Няма ли кой да им покаже на краварите къде зимуват раците?
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, ако в тези складове наистина имаше химическо оръжие, то след бомбите химикалите не трябваше ли вече да са във въздуха над Дамаск?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Господ да ни пази от човешката алчност и безумие!"Господ дава, ама в кошара не вкарва... Така да се каже - заедно с молитвата, трябва и да се потрудим!
12
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ, Англия и Франция за пореден път показаха, че са готови да водят война за да има мир и демокрация по света!Агресорът и демонът на света е Путин!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щатите живеят от войни
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банда *** се опитват да подпалят нова световна война, за да има къде да си продават оръжията ... Господ да ни пази от човешката алчност и безумие!
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавото е, че цялата история завърши с усмивки. От всички страни. Евроатлантиците се усмихват, защото знаят, че техните *** и са имитирали гъдулка и че се размина ядрената война. Сирийците се усмихват, защото никой не загина. Руснаците се подсмихват като никой не ги гледа, за да не накърнят чувствителната гордост на някои смешни фигури. Общо взето, всички са доволни и усмихнати. И знаят, че цялата работа беше да се спаси нааканата английска *** от срама за Скрипал.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са изложиха пак евроатлантиците. Под измислен предлог изпълниха измислена атака по измислени цели. И за да не загубят очи пред собствените и избиртатели нанесоха безмислен удар. От друга страна руснаците им дадоха да се оттеглят с достойнство без да ги залакат с коравите шамари. Наговорено ми се струва. Предполагам, дори американци, французи и англичани ще се досетят какво е станало и ще се бъзикат с правителствата си. По - добре, отколкото да се притесняват за децата си...
7
2
 
15
 
! Отговори
позор преди 6 години
Да отслабят сирийската машина!?и да помогната ИД да се възроди това целят тези удари....
6
3
 
24
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Още хиляди, милиони ще намразят западните лицемери заради днешната брутална агресия срещу Сирия една вече разорена от войната с ислямистите държава. Всички страдания и жертви в Сирия са причинени явно или подмолно от Запада преди, а продължават безмилостно и сега. Русия ще победи в Сирия и без война с Запада, защото правото и справедливостта са на нейна страна. Защото тя единствена в света се осмели да окаже подкрепа и помощ на тази беззащитна страна и на този изстрадал народ. Позор за агресорите, позор за брутални милитаристични империи, които се опитват да налагат волята си над света