САЩ забрани на китайската ZTE да купува US технологии

Това допълнително обтяга отношенията между двете страни
17 апр 2018 20:30, Бойчо Попов
91
САЩ забрани на китайската ZTE да купува US технологии
Снимка: Reuters

Американското правителство обяви, че китайският производител на телекомуникационно оборудване ZTE е нарушил условията за уреждане на санкциите, ето защо наложи седемгодишна забрана на покупките на американските технологии, необходими ѝ, за да остане конкурентна на пазара, пише Bloomberg.

Министерството на търговията посочи, че ZTE, която преди време беше глобена за доставки на телекомуникационно оборудване в Иран и Северна Корея, впоследствие е платила бонуси на служители, които са извършили незаконните дейности, не е издала документи за порицание и е излъгала американските власти за своите практики.

"Вместо да порицае служителите на ZTE и старши мениджмънта, ZTE ги е възнаградила", посочва търговският секретар Уилбър Рос в изявление.

"Това грубо поведение не може да бъде игнорирано", смята той.

Случващото се допълва напрежението между САЩ и Китай по отношение на търговията между двете най-големи икономики в света. Президентът Доналд Тръмп заплаши с налагането на мита на стойност 150 млрд. долара на китайски стоки за предполагаеми нарушения на правата върху интелектуалната собственост, докато Пекин обеща да отвърне с мерки срещу всичко - от американска соя до самолети. В понеделник Тръмп обвини Китай, както и Русия, че девалвират валутите си, като откри нов фронт в аргументите си - че чуждите правителства експлоатират САЩ.

Китайското министерство на търговията бързо отговори на забраната на ZTE, посочвайки, че ще предприеме необходимите мерки за защита на интересите на китайския бизнес. Според него компанията е работила със стотици американски предприятия и е допринесла за създаването на работни места в страната.

За самата ZTE решението на САЩ означава, че повече няма да може да купува технологии от американски доставчици, включително компоненти, които играят централна роля в нейните продукти. ZTE купуваше чипове от Qualcomm и Intel, а оптични компоненти от Acacia Communications и Lumentum Holdings. Седемгодишната забрана ще покрие ефективно ключовия период, по време на който световните телекомуникационни оператори и доставчици ще разработят и пуснат петото поколение мрежи - 5G.

Как това ще се отрази на отношението между двете страни - вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
43, много е хитро това да дължиш пари на себе си. Та да попитам, като си преместиш парите от левия в десния джоб по-богат ли ставаш?
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44, как я пръкна тая глyпocт, че Гърция е във фалит:)??????
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
41 е съвсем прав вътрешната задлъжнялост на Китай в момента наближава 35 трилиона долара. Никой обаче не обелва и дума за тази задлъжнялост която тежи на китайските банки а непрекъснато се говори за големия дълг на САЩ от 103% от БВП. Малцина знаят че дълга на Германия е 470% от БВП на Германия, но това изобщо не пречи на Германия да процъфтява. Така че тези дето чакат САЩ да фалират няма да могат да живеят толкова дълго да го дочакат.
43
0
 
6
 
! Отговори
Reality pill преди 6 години
До Анонимен #4Безспорно, елинимирането на "мрънкащата" работна сила е огромно предимство, но остава един незначителен проблем - кой ще купува?
42
7
 
1
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
железен си, значи примерно ако дължиш 3000 лева и правиш 1000 лева на месец е същото и без значение според теб като ако правиш 100 лева на масец. такава е твоята логика, след като БВП на глава от населението било без значение. Не ми е ясно и за какъв почти еднакъв БВП говориш - този на САЩ е около 2 пъти този на Китай?! а към Януари 2018, Китай държе само 1.17 трилиона от дълга на Китай. също не е вярно, че САЩ е най-задлъжнялата държава, чакай да те питам - защо Гърция е във фалит?
41
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 38"умните имат дълг от близо 23 трилиона долара"Много говорите за този дълг от 21 трилиона но никой не знае на кого го дължат. Защото едно е да го дължиш на комшията съвсем друго е да го дължиш на себе си. А в конкретния случай основната част от този дълг 16 трилиона долара правителството САЩ го дължи на гражданите на САЩ т.е. на себе си. Останалите 1.3 трилиона на Япония, около 1 трилион на Китай и т.н. Русия е купила американски облигации за около 150 милиарда.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
41, бвп на двете държави е почти еднакъв! По отношение на външния дълг, показателя бвп на глава няма никакво отношение! Голите факти са, че държавата с най-висок общ дълг са щатите. Но дори и това не е проблем все още. Проблема е темпа на нарастване на дълга. В началото на управлението на Обама, щатския дълт е 10 трилиона. Седем години по-късно е 20!!!!!!!!
39
7
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 6 години
я провери колко от тези 23 трилиона дълг на САЩ е към Китай, я провери колко е БВП-то на глава на населението на САЩ и Китай, т.е. за колко време американеца може да го върне, ако стегне колана, не не последно мясно се запознай с общият дълг на Китай и ще разбереш, че е над 30 трилиона долара, като в същото време БВП-то ин на глава е в пъти по-ниско от това на САЩ. така, че по-добре си задай въпроса кога Китай ще си върне дълга, а не САЩ...
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мистър Тръмп има информация за нерадостното бъдеще на зелената хартия, затова се опитва да стабилизира икономиката с реални активи. Дали ще успее, Господ знае. По-вероятно е не.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
36, ако попрочетеш още малко, ще разбереш, че всъщност почалбата на ябълката се помещава в Европа. В Ирландия и някои офшорни територии. Така че печалбата на епъл не облагодетелства толкова много щатската икономика. Но това не е и проблем за щатите, защото те просто печатят хартиики.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-долу некъв даскал икономист обясняваше как големия сив американски мозък е седнал върху света, измисля всякакви чудесии, хвърля ги на неумните китайци и те бачкат ли бачкат, щото друго не могат. Много идилично, като във фабриката за играчки на Дядо Коледа, но с една леко неприятна подробност в тази кооперация умни-неумни: умните имат дълг от близо 23 трилиона долара, а неумните са основните им кредитори.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още нещо за мистър Тръмп, подготвя връщането на около 50 руски дипломати, от изгонените 60. И е вдигнал страхотен скандал на сътрудниците си, за големия брой изгонени руски дипломати.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви дам пример на постиндустриално изделие и икономика. АЙфон - създдава се в Калифорния произвежда се в Сечуан - Китай. Китайците печелят $5 от 1 произведен айфон, а фирмата в САЩ печели $500 от същия произведен в Китай айфон. Изделието се проектира и разработва в САЩ, програмното обезпечение се предоставя от САЩ както още 2-3 основни джаджи, останалите неща се поизвеждат в Китай, но Китай в крайна сметка взема 100 пъти по малко от баницата, защото е само изпълнител и нищо повече.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е добър президент и има правилни виждания. Но той е човек от доброто старо време със старите методи и способи. Сега едва ли господарите ще му позволят радикални промени, защото сегашния свят е построен именно по калъпа на господарите. Така, че всяко чудо за три дни. Обзалагам се, че въпреки намеренията си, мистър Тръмп няма да промени нищо. За съжаление!
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Русия има огромни масиви такава накрадена технология в момента. Нещо да е прокопсала от това Русия? Няма и да прокопса защото няма кой да прочете и разбере какво са откраднали разведките. Днес Русия дава на Китай откраднати технологии срещу предоставяне от страна на Китай на съответната технологи когато раберат за кокво става дума. Самолетът 5-то поколение вече 20 год буксува при наличие на пълна документация на американския YF23 намираща се в Русия, Китай и Индия от години.
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами двама се карат третият печели. И без това не искам нищо американско освен уиски. А китайско пък абсолютно нищо.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 30 години западът бута фабриките си в Китай. Сега Тръмп иска за година две да ги върне в щатите. Е нема как да стане, очевидно е.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Ако следиш малко повече кой какво е казал щеше да знаеш че Тръмп макар и не съвсем наред с главата си каза че ще върне производството от Китай обратно в САЩ. Сигурен съм че това не са думи на елементарния Тръмп а на някой от съветниците му. Единствено китайците разбраха за какво говори Тръмп и от една година хвърлят целия си потенциал за развитието на ИИ в Китай. Защото Тръмп имаше предвид че на САЩ повече не му е нужна евтина работна ръка защото ще си създадат изкуствена такава
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмпича все по-яко взе да настъпва мотиката....
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беше трудно да се краде технология и ноу хау през 80-те години. От тогава насам става все по-лесно. И единствената спирачка пред кражбите са някои съдилища. Но това за китайците не би било голям проблем. За сега няма осъдена нито едно голямо китайско присвоявяне.