Корейска символика – дори в самата маса за преговори

Северът и Югът ги свързва чувството към Япония като колонизатор
27 апр 2018 11:23, Елка Василева
11
Корейска символика – дори в самата маса за преговори
Снимка: Reuters

Маргаритки като знак на мира, планински пейзаж, въплъщение на идеята за помирение, дори маса, дълга точно 2,018 метра . . . Безброй символи изпълват залата на междукорейската среща на върха, предаде Франс прес.

В блясъка на фотосветкавиците севернокорейският ръководител Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже Ин заеха местата си край овална маса от орехово дърво с надеждата около нея да се състои "откровен разговор без усещане за дистанция въпреки 65-годишното разделение", както се казва в изявление на Синия дом, южнокорейското президентство.

Още по темата

В ъглите на стаята бяха поставени традиционни вази с цветя - божури, символ на гостоприемство, маргаритки като знак на мира и диви цветя, представляващи демилитаризираната зона.

На стената имаше картина, изобразяваща планината Кумган - туристически обект в Северна Корея, привличал много южнокорейски туристи през 2000-те години. През 2008 г. Сеул забрани тези пътувания, след като севернокорейски войник застреля турист, влязъл в забранена зона.

Двамата лидери размениха любезности, застанали пред картината, после севернокорейският ръководител заяви, че е бил много развълнуван, стъпвайки на южнокорейска земя.

Символиката впрочем не се отнасяше само до междукорейските връзки.

На столовете от орехово дърво има изображение, на което край картата на Корейския полуостров се вижда точица, представляваща териториите в Японско море, контролирани от Южна Корея и наричани Докдо, към които обаче има претенции и Токио, където архипелагът се нарича Такешима.

Шейсет и пет години след Корейската война Северът и Югът запазват разногласията си по ред въпроси. И ако нещо все пак ги свързва, това е тягостното чувство във връзка с 35-годишното брутално присъствие на Япония като колонизатор от 1910 до 1945 г., добавя АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни търгосвки мита над Китай и всичко си идва по местата :) Китай беше принудена да вразуми дебелака :) Световния хегемон САЩ пак направи това, което искаше.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредния среден пръст за нашите русофиилистик-путинофиилсити дето ни разправяха басни как КНДР ще изтрие от лицето на земята Япония и САЩ. Същите тези другари днес ги няма :)))))))))))
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай и Русия направиха сащ на смях с това. Вече Южна Корея не може да бъде наричана твърд съюзник на краварите.
8
2
 
5
 
! Отговори
до pipo преди 5 години
Напротив, за Китай и Русия ще е добре. В момента стокообмена между Китай и ЮК е 700 млрд $, ако СК отвори врати много китайски фирми ще се възползват от това. За Русия това ще е още един пазар за нейните уровини.Докато едно помирение между двете кореи за САЩ ще значи загуба на голям пазар за оръжие (ЮК и Япония), а ако Китай е умен може да изтъргува обединение на двете кореи срещу изнасяне на американците от ЮК.
7
3
 
2
 
! Отговори
pipo преди 5 години
САЩ, Русия и Китай няма да им хареса никакво обединение на Корея. Просто се чудя как така севера изведнъж "превключи станцията", но третия играч се досещаме кой е?
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4Дано се разберат, светът ще стане с една идея по-добър..те са се разбрали много отдавна.трудността е в изиграването на "прехода" за пред офцете...а иначе кимчо ше заглади още повече косъма...
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обединена Корея:76 милионна държава, 10-та икономика в света с трилион и половина БВП, с 2-милионна редовна армия с ядрени оръжия.Всички големи сили там ще са против. Горките корейци ще трябва сами да се борят за обединението си, както ние едно време със Съединението.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано се разберат, светът ще стане с една идея по-добър.
3
2
 
3
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Ами хайде тогава още тази вечер да разкарат войските си от границата и да насрочат общи избори!Мигновено обаче т.нар. "Велики сили" ще пропищят дружно. И САЩ, и Китай, и Русия ще ревнат веднага: "Ааа, така не може!" и ще станат за смях пред целия свят!
2
1
 
12
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Страхотна новина за началото на диалог, само в преговорите дано не се намесят САЩ.
1
1
 
11
 
! Отговори
Недоволен преди 5 години
Истината е, че му се чу думата. Каквото и да си говорим....В днешно време за съжаление е така.