ЕС няма да намали субсидиите за земеделието за България

Към момента те и без това са най-ниски
30 апр 2018 16:37, Екип на Bloomberg
10
ЕС няма да намали субсидиите за земеделието за България
Снимка: Reuters

ЕС няма да намали субсидиите за земеделието на България след 2020 г., тъй като към момента те и без това са най-ниски. Това каза Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Той добави, че между 2007 г. и 2015 г. в страната ни е имало голям възход на цените на земеделска земя. В периода 2016-2017 г. обаче според него се наблюдава улягане.

„Факт е, че от 2007 г. до 2015 г. имахме много голям скок, което постави цената на земеделска земя в България и арендите на нормални нива, защото (бел. ред. - преди това) имаше няколкостотин процента поскъпване. В началото на 2007 г. земята беше подценена. Наред със стартирането на европейските субсидии и все по-доброто земеделие към 2015 г. естествено бе цените да улегнат. Независимо, че ние и Румъния сме с най-ниски цени в Европа, все пак те вече са на съвсем нормални нива“.

Най-скъпа е земята в Добруджа и всички населени места, разположени на разстояние до 50 -100 километра от поречието на р. Дунав.

По думите на Стайков чуждестранният интерес към българската земя не е много висок заради проблема с комасацията и напояването.

Каква е цената за закупуване и арендата на земите в Добруджа? Къде в страната през 2017 г. е имало по-големи сделки за закупуване на земеделска земя? Има ли нови големи инвеститори? Очаквайте отговорите на тези и други интересни въпроси във видеото. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
за какво са и на бьлгария субсидии ние клиентите като краина брьнка вьв веригатакакво разбрахме от тези субсидии дали качество дали цени направо да ги спиратза да не облаготелстват шепа тарикати
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6 много си взеха земята АМА СТАНАХА ИНВАЛИДИ ОТ КОМУНИЗМА НА 70Г. И НЕ ИМ ДАДОХА НИТО КРЕДИТИ, НИТО ГИ КОМПЕНСИРАХА ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ИМОТИТЕ ОТ Т К З С.А им и завзеха младите.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега е изключително трудно и дори невъзможно. По причини на законодателство и умишлена бюрокрация от закони на НС да вземеш кредит И ДА СИ ИЗВЪН КОЛЕКТИВА НА АРЕНДАТОРА И ДА , ДА ЗАСАДИШ ПРИМЕРНО ; РЪЖ, ЛИМЕЦ, ШАРЕН СЛЪНЧОГЛЕД, СЛАДКА ЦАРЕВИЦА, ПШЕНИЦА ЗА ХЛЯБРаботливия го мачкат и му ЗАВИЖДАТ КОМУНИСТИ КАТО НИНОВА И ДРУГИ
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ясно че няма да го намалят, нали 95% от парите влизат в джоба на шуробаджанаците като легален подкуп на правителството...
6
3
 
4
 
! Отговори
Ди преди 5 години
След 1989 година всеки можеше да си издире земята и да си я вземе да я обработва!Какво стана?!От мързел повечето хора я продадоха на безценица и изпапаха парите!И сега се чудят какво става и защо така! Не всичко е схема на света,когато има труд и упоритост има файда!А хитреците дето лежат в панелниците се чудят как да си платят тока и кредитчето ги е яд от това!
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 на истинските земеделци им отнеха насила земята и ги прогониха по градовете/ 1944- 1958г./ ИЛИ СТАНАХА КОЛХОЗНИЦИ в ТКЗС ПО РУСКИ МОДЕЛ.ДА ВЗЕМЕШ НА СЕЛЯНИН ЗЕМЯТА Е КАТО ДА ВЗЕМЕШ НА МАЙКА ДЕТЕТО.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАРИТЕ са в групи шефове на аренда и няма нищо общо с високо качество на продукция.Затова има дефицит На истинско млеко брашно мед вино.Затова БУТАТ ПАЛМОВО МАСЛО ГОЛЕМИТЕ партиен и КОЛЕКТИВИ.
3
0
 
10
 
! Отговори
до 1 Ddd преди 5 години
Парите отиват за джипове и коли на земеделците. Те садят само жито защото е по малко работата и разходите са много по ниски в сравнение ако отглеждат зеленчуци.
2
2
 
5
 
! Отговори
Ди преди 5 години
Истината е че селяните станаха много по-добре от "гражданите"!В село имаме около 100 земеделски производители и почти всички са много Добре!Имат земи на стойност няколко стотин хиляди,ремонтирани и модерно обзаведени къщи с най-нови екстри,могат да си позволят чисто нова кола и екскурзии в чужбина без проблем!А тия които си продадоха земята за безценица и отидоха да живеят в София или другите големи градове се прецакаха и сега ги е яд много!
1
0
 
10
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
Не знам какво субсисира ЕС и за какво реват земеделците , но е факт че в България почти не се продават български продукти. Къде отиват тия пари, бог знае. Имам предвид домати, краставици и други.