Ролята на ЕС и САЩ в Косово ще е ключова

Тяхната помощ е нужна, за да постигне икономическо развитие
2 май 2018 22:51, Екип на Bloomberg
15
Ролята на ЕС и САЩ в Косово ще е ключова
Снимка: Pixabay

ЕС и САЩ ще играят ключова роля в Косово, тъй като помощта им ще бъде необходима при създаването на асоциацията на общините с преимуществено сръбско население там. Това каза Наталия Апостолова, ръководител на мисията на ЕС в Косово и представител на Върховния представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурност, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Постигне ли се решение между двете страни (бел. ред. - Сърбия и Косово) в диалога как точно да се установи тази асоциация според мен това е единственото решение за намиране на спокойствие, икономическо развитие и сигурност на Северно Косово", смята Апостолова.

Тя каза, че изпълнението на приетото споразумение за създаването на асоциацията се отлага във времето вече няколко години.

"Преди няколко дни премиерът на Косово Рамуш Харадинай заедно с президента Хашим Тачи на едно доста показно заседание обявиха, че започва работа по статута на тази асоциация. Това е много важен момент, вече е назначен и управляващ тим, който ще се занимава със статута ѝ. Имат 4 месеца, в който той трябва да се напише", обясни тя

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ключова в този свят е само ролята на Путин. Останалите са статисти. Пълнеж.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ключов в този свят е само ролята на Путин. Останалите са статисти. Пълнеж.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ролята им е ясна - разделят и владеят. Създадоха в Източна Европа множество държави - сринаха Югославия, създадоха седем държави включително Косово, разпаднаха Чехословакия, поддържат малцинствата в България, Румъния, с цел да цепят отново държавици ако им се отдаде случай. Поддържат Коминтерновска Македония срещу България и тн. Ако не я поддържаха, да се е присъединила към България още до 1995 година.
7
21
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
Ти луд ли си,кви войни ти се виждат в болния мозак.Сърбия и Косово в ЕС,значи пак обединение на двете държаи.САЩ спомага за обединението на Европа.Без граници,всички пием и ядем на една маса.Русофилите много се притесняват от това,ние европейците да си прекарваме добре заедно.Що такава злоба"
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Сащ се меси в косово ще има война на балканите , помнете ми думата , целта им е да разбият всички региони в света и да управляват само те но това няма как да стане , какво търсят янките в косово и какви интереси могат да имат там , ЕС е тяхна *** то е ясно , но накрая ще ни забият на всички нож в гърба
5
4
 
19
 
! Отговори
Куриози преди 5 години
Има си хас да не е "ключова"!Ано не бяха те /особено САЩ/нямаше да я има тази измислена държавица!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЛеко бе, демократ'е. Още малко ще искаш да избиваме всеки, който не мисли като ЕС.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ролята на САЩ съм съгласен, защото имат огромна база там, но ЕС за какво го пишете, колкото да се каже, че САЩ не правят каквото си искат, а един вид с "подкрепата" на ЕС. Така де имат партньор, по-скоро слуга.
2
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На петте страни,които не са признали Косово,трябва да се спрат фондовете от ЕС,докато не признаят новата балканска страна,като санкция,задето не са приели външната оритика на съюза.
1
3
 
24
 
! Отговори
Цццццццц преди 5 години
Щом са намесени САЩ то от ключово по ключово е ясно какво ще му се случи на Косово. Бог да го прости на Косово