4 партии в Турция в съюз – в противовес на Ердоган

Коалицията постигнала съгласие по ключови принципи
5 май 2018 21:34,
79
4 партии в Турция в съюз – в противовес на Ердоган
Снимка: архив Reuters

Четири опозиционни партии в Турция обявиха днес политически съюз в опит да увеличат шансовете си спрямо управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган на предстоящите следващия месец предсрочни избори, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

В новата предизборна коалиция влизат Народнорепубликанската партия /НРП/, "Добра партия", Партията на щастието и Демократична партия.

Прокюрдската Демократична партия на народите, която е втората по големина опозиционна сила в турския парламент, не е част от новата коалиция, предава БТА.

Още по темата

Съюзът е стъпка към "възможно най-широкия консенсус", заяви Бюлент Тезджан, говорител на основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия.

Тезджан каза, че коалицията е постигнала съгласие по ключови принципи, включително възстановяване на свободата на изразяване и на медиите. По думите му съюзът ще обещае по-независима от правителството съдебна система.

Обединението на четирите опозиционни партии идва след като управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган направи съюз с Партията на националистическото действие (ПНД).

Националистите от ПНД подкрепиха управляващата партия за конституционните промени, които ще разширят президентските правомощия. Опозицията предупреждава, че това ще доведе до еднолично управление.

Конституционните промени, които бяха одобрени на референдум миналата година, ще влязат в сила след предстоящите избори на 24 юни. Вотът бе свикан повече от година по-рано, припомня ДПА.

В коментар за новата предизборна коалиция президентът Ердоган каза, че "единственото, което ще видите, е противоречия, липса на принципи и липса на уважение към хората".

В изявление на опозиционната предизборна коалиция се казва, че тя обединява "различни начини на живот и политически мнения" под демократичните принципи за мир и стабилност в Турция.

Партиите в новия съюз ще имат отделни кандидати на президентските избори. НРП вече издигна кандидатурата на Мухаррем Индже, 54-годишен депутат, бивш учител по физика.

Малката Демократична партия обяви, че ще подкрепи като кандидат за президент лидера на "Добра партия" Мерал Акшенер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
14
 
5
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 5 години
Кемалистката пасмина мочча газ и кеннза павети! Защото знаят, че след тази евентуална победа на Ердоан, ще бъдат затрити веднъж завинаги от политическата сцена на Турция! Съюзиха се бохлуците, но колкото и да се съюзят, си остават бохлуци! Ердоан днес публикува политическата платформа на техния съюз с националистите - до 2023 година Турция да стане неоспорима регионална сила, до 2053 година - една от световните сили!! Иншаллах, я-Раббим!
23
5
 
9
 
! Отговори
Nqkoisi преди 5 години
Erdogan e edinstveniq politik kojto ima smelost da se pos6tavi sreshtu imperiqlistite ,i Putin drugite sa poserkovci
22
7
 
4
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Да му даде Аллах на Ердоги поне още 10 години власт,та бавнозагряващите *** в Брюксел най-сетне разберат,че Турция няма място в Европа(ЕС)....
21
10
 
2
 
! Отговори
Професор преди 5 години
*** за Орешарски. Той съсипа страната. *** за ***. Само Бойко само ГЕРБ. *** за Ердоган. Два за Путин.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу Ердоган! Долу Бойко Борисов! Да живее БИТКОЙНА! )))
19
6
 
14
 
! Отговори
Осман преди 5 години
България да имаше такъв като Ердоган. За няколко години щеше да прочисти страната от разни олигарси като Шиши. Някои "журналисти" като Беновска щяха да влезнат в затвора. Главния прокурор също. Той действа бавно но упорито. Много хитър. Първо е ужким "приятел" после изведнъж им забива ножа. Така ги премахна повечето продажници.
18
10
 
9
 
! Отговори
Erdo преди 5 години
Ех, как бих се зарадвал на една турска пролет. Този психопат Ердоган трябва д го заличат от лицето на земята
17
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом простите българи не харесват Ердоан, значи той е добре за Турция.
16
7
 
16
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Ердоган е Държавник. Не е Сидеров, Борисов и т.нт. Няма как да го разберете него. Не се огъва пред трудностите. Има много грешки но е успешен политик. Той си го каза "аз не съм вечен, ще умра някой ден или пък ще падна от власт но ще опитам да направя каквото е по силите ми за турския народ докато имам възможност".
15
7
 
12
 
! Отговори
Е преди 5 години
ЧОБАН ЕРДОГАН ПАК ИЗКАРА ОВЦЕТЕ НА ПАША ДО УРНИТЕ.А ТЕ БЛЕЯТ ЛИ,БЛЕЯТ ЖАЛНО...ЗЛОВЕЩО!
14
7
 
6
 
! Отговори
No comment преди 5 години
Този тарикат,създал няколко бота-партии за опозиция и пак ще лансира комедията с победа 49,999 15 минути след изборите.Ориенталски драми и презрение от целия Свят.
13
4
 
7
 
! Отговори
No comment преди 5 години
Този тарикат,създал няколко бота-партии за ипизиция и пак ще лансира комедията с победа 49,999 15 минути след изборите.Ориенталски драми и презрение от целия Свят.
12
3
 
11
 
! Отговори
ss преди 5 години
До Горд Турчинам ходи при него.. никой не те спира, двойно гражданство, високи пенсии.... що пишеш тук.
11
1
 
4
 
! Отговори
Do 2 преди 5 години
Vsi4ko e verno koeto e napisano.ti kat ne razbira6 kvo e opoziciq po dobre mlakni.parva opozicionna sila e partowta na Republikancite.vtora e pro kyurdskata partiq.aman ot razbira4i vsekvi
10
2
 
4
 
! Отговори
scbg преди 5 години
До АналогияТ.е някой да налее много пари от вън, както при нас, *** за зеле не става ама го толерират в Европа...
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хубава работа ама
8
16
 
13
 
! Отговори
Горд Турчин преди 5 години
Ердоган е велик!
7
11
 
9
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Ердоган ще спечели според мен.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изборите са проста игра. Излизат 5-6 играча и накрая винаги печели Ердоан.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
местан е най миризливият миризливец ;-)