ЕК с блокиращ механизъм за санкциите на САЩ срещу Иран

ЕС обеща да се придържа към иранското ядрено споразумение
18 май 2018 14:52, Елка Василева
14
ЕК с блокиращ механизъм за санкциите на САЩ срещу Иран
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия задейства днес механизъм за блокиране на действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз.

ЕК съобщи, че е приела "първи пакет от мерки за защита на компаниите от ЕС в Иран от санкциите на САЩ".

След като американският президент Доналд Тръмп обяви миналата седмица решението си да изтегли САЩ от споразумението за иранската ядрена програма, ЕС обеща да се придържа към сделката, която има за цел да не позволи на Иран да разработва ядрени оръжия в замяна на отмяна на санкциите, засегнали неговата икономика, припомня ДПА.

"Докато иранците спазват своите ангажименти, ЕС, разбира се, ще се придържа към споразумението, на което беше архитект", каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и предупреди, че решението на САЩ отново да наложат санкции "няма да остане без последици".

Още по темата

Първата стъпка е одобряване на "блокиращ регламент", който "забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС", заяви Европейската комисия, цитирана от ТАСС.

Според ЕК целта е мярката да влезе в сила, преди да започне действието на първия пакет санкции на САЩ на 6 август.

Еврокомисията също така цели да позволи на Европейската инвестиционна банка да финансира дейности в Иран.

Ето защо днес Европейската комисия започна и процедура, за да позволи на гореспоменатата банка да продължи да поддържа европейските инвестиции в Иран, по-специално за малките и средните предприятия, допълва Франс прес.

Европейският парламент и Съветът имат два месеца, за да кажат дали приемат или се противопоставят на тези мерки.

"Процедурата може да бъде прекратена, ако политическите обстоятелства не оправдават приемането на мерките", отбелязва ЕК.

Блокиращият механизъм беше създаден още през 1996 година, за да бъде заобиколено ембаргото срещу Куба. Но той така й не беше използван, тъй като тогава кризата бе решена политически, допълва Франс прес.

Юнкер съобщи за днешното задействане на механизма на пресконференцията в София в края на срещата на върха на ЕС с лидерите на западните балкански държави, състояла се вчера.

/БТА/


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СИВ и Варшавския договор ряпа да ядат! Янките са 100 пъти по-нагли от бившия СССР. Та да попитам кога ще им сложим визи на хамериканците?
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурен съм, че реакцията щеше да е същата акобяха пострадали български корпорации.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в Европа им свиват сърмите яко.Всичко заглъхна и протести и АзГ и Льо Пенки и каталунци и Италия както бяха обявили няколко пъти,че минават към евразийския съюз и други изведнъж се кротнаха,като им удариха по един кютек.Хубавото е,че поне бизнеса и туризма ще спасят и няма да допуснат тези ограничения със санкциите.
10
3
 
30
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Аз чужди закони и санкции не спазвам и без да ми пишете закон, да не спазвам чужди такива, що за дебилщ ина и идио тщина??? Не знаех че 27 държави в европа са дали съгласие да спазват американското законодателство. Може да е записано с дребен шрифт в договора за ЕС и да не сме го видели??? Май май е дописан после на ръка ми се струва. В моя екземляр такова нещо няма така че америка срещу България фуцк офф, ще продаваме на Иран всичко без изключение скоро и на Русия
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа ще се дръвчи, дръвчи и току ще се наведе отново пред САЩ. За маскировка, нечие европейско разузнаване ще обяви, че притежава сигурни сведения, че Иран разработва ядрено оръжие.Сега се дръвчат за парлама пред избирателите, защото бай Дончо яко им го нафърфори отзад. Ама сметката е проста - ако излязат от Иран ще загубят десетина милиарда, а ако останат и САЩ им наложат санкции на "Тотал", "ВР", "Еърбъс"... ще загубят трилион.Така, че ще изчакаме малко и ще се наведем гордо.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе Брюксел да не е някъде в Сибир, такива еретични изявления, бива ли.... ;)
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни свин щини! Ще приемам аз закон или пакети, за това ще чужди санкции и закони и пакеъи не важали за мен екстериториално!?!? То убаво, ама аз мислех тоз етап сме го минали малко след Римската империя и древногръцкото право. ЕК призна пред целия свят че ес до сега е изпълявал чуждо законодателство на сащ, на израел на турция и кой ли не! Ами къф е тоя съюз бе изм е кяри 500 млн души под чужди закони за кво са ни тез парламенти съдилища и армии зашо ви плащаме заплатите от нашите данъци?
6
4
 
20
 
! Отговори
гого преди 3 години
чудя се бай Дончо колко ще го изтраят самите американци
5
2
 
19
 
! Отговори
до 20237 преди 3 години
ти преглеждал ли си се скоро, психо
4
2
 
21
 
! Отговори
до zeus преди 3 години
така е, нали сме най атлантици нищо че атл океан го гледаме по дискавъри ченъл
3
28
 
8
 
! Отговори
20237 преди 3 години
Ето Ви доказателство за червените платени драскачи, че ЕС си защитава интереса и не е *** на САЩ, за разлика от това ние сме си сателити все още на братушките и ни клатят както си искат!
2
3
 
31
 
! Отговори
:):) преди 3 години
я да видим сега и ЕК ли ще наречете русофили....рубладжии
1
2
 
35
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Като цяло адекватна реакция, ама това понеже удря техните големи компании в джоба, иначе за нашите визи нищо не направиха.