Японският финансов министър връща едногодишната си заплата

В министерството му били подправени документи
4 юни 2018 10:52, Елка Василева
10
Японският финансов министър връща едногодишната си заплата
Таро Асо. Снимка: архив, Reuters

Вицепремиерът и министър на финансите на Япония Таро Асо е решил да върне на държавната хазна заплатата си за една година в знак на покаяние заради подправянето на документи във ведомството му, свързани с компанията на личен приятел на премиера Шиндзо Абе, предаде ТАСС.

Заради скандала различни служебни наказания ще бъдат наложени на още 20 по-нископоставени чиновници, някои от които са временно отстранени от работа без заплата, съобщи днес телевизия Ен Ейч Кей.

Годишната заплата на Асо е близо 20,9 млн. йени или около 189 400 долара.

Японската прокуратура реши да не започва наказателно дело срещу чиновниците, подправили служебни документи. Това предизвика възмущението на опозицията, която възнамерява да поиска в парламента оставката на правителството, пише БТА.

Министерството на финансите призна на 12 март под натиска на опозицията и медиите, че е фалшифицирало 14 документа, представени в парламента, за сделка с държавни земи, продадени на седемкратно по-ниска стойност от пазарната на познат на съпругата на премиера.

От документите са били заличени имената на Шиндзо Абе и съпругата му Акие, на вицепремиера Асо и редица високопоставени политици. Зачеркнати са били и споменавания за "изключителния характер" на сделката и за указания на Акие Абе за активно придвижване на сделката.

Компанията Моритомо, която е в центъра на скандала, има частни учебни заведения, известна е с националистическия уклон на педагогическата дейност и с близостта си до семейството на премиера. Компанията планирала да открие частно начално училище в префектура Осака. За целта тя придобила участък държавна земя при цена, както се оказва, седем пъти по-ниска от пазарната. Съпругата на премиера е трябвало да стане почетен директор на училището, но отказа длъжността след избухването на скандала. Историята доведе до съществен спад в подкрепата към премиера на Япония. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
189 000 DOLARA ZAPLATA,A NASHITE MINISTRI VZEMAT 1800 DOLARA I SA NEPODKUPNI--A ZASHTO LI NE VYARVAM?
8
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Нашите политици се смеят на този японски балък, който не стига, че си връща заплата, ами и тя само 180 000 $ на година. Тука всичко се покрива, Бойко си цъка футболче и ходи на ексурзийки, Гала ни занимава с гаджето на бившия президент - всичко е точно.
7
7
 
10
 
! Отговори
Еднозъб ром преди 5 години
А Путинягата кога ще се самобичува и върне на руснаците, окрадените МИЛИАРДИ! С тях той е на първо място по "лично" богатство, дори пред Бил Гейтс! И за двамата знаем от къде са. Единият от Microsoft, а другият от кражбА на природните ресурси на рАссията!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Японското общество се гордее много с морала си. Японците гледат отвисоко другите нации точно заради високия си морал. И когато има случаи на измама, които са сравнително редки, измамника сам се наказва и покайва, защото реакцията на обществото и наказанията са изключително сурови.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас такива измами са ежедневие и вече се приемат за нещо нормално. И никой български министър не си е върнал заплатата, независимо от кражбите които са ставали с неговия подпис.
4
2
 
11
 
! Отговори
Boце от Банкя преди 5 години
Тук корупция няма.Язе съм *** и вие тоже.
3
2
 
6
 
! Отговори
Бай Геле преди 5 години
Кръм повръщам,пари не връщам!
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никаква чест не е това. Чест по техните стандарти е да си разпори корема.Откраднал милиарди. После връща 20 милиона и света вода ненапита...
1
3
 
31
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Мъже на честта, а тук Горанов строи палат за милиони с едната заплата, ако беше в Япония трябваше минимум харакири да си направи.