Нападателят с камион в Стокхолм с доживотна присъда

Рахмат Акилов уби петима, рани над 100 души
7 юни 2018 15:52, Елка Василева
8
Нападателят с камион в Стокхолм с доживотна присъда
Рахмат Акилов. Снимка: архив, Reuters

Поддръжникът на групировката "Ислямска държава" Рахмат Акилов бе осъден на доживотен затвор за нападението с камион в Стокхолм, при което миналата година загинаха петима души.

"Съдът намира, че обвиняемият виновно е извършил терористичен акт, като е извършил пет убийства и е създал заплаха за обществеността", заяви Стокхолмският окръжен съд.

Още по темата

Той бе признат за виновен и за 119 опита за убийство.

Съдът разпореди, че при евентуално излизане от затвора Акилов ще бъде експулсиран от Швеция и ще има окончателна забрана да стъпва на шведска територия.

Доживотните присъди в Швеция обикновено биват смекчавани. На практика лицата, получили най-тежката присъда по наказателния кодекс на Швеция, лежат средно по 16 години в затвора.

В показанията си по време на делото 40-годишният етнически узбек, кандидат за убежище, каза, че е искал да накаже Швеция за присъединяването й към коалицията срещу "Ислямска държава". На 7 април 2017 г. той открадна камион за бира и прегази хора на оживена пешеходна улица, отнемайки живота на трима шведи, включително 11-годишно момиче, един британец и една белгийка. Ранени бяха 14 души.

"Ислямска държава" така и не пое отговорност за този атентат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bravo na taja darjava
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го сложат в килия с другия терорист Брайвик да си правят компания.
3
0
 
4
 
! Отговори
Схемата преди 5 години
Не се притеснявайте. Мога да се закълна, че в момента има поне 5-6 неправителствени организации и правителствени агенции, които се застъпват за него. Ще излязат с аргументи, че е бил болен човека, бил радикализиран и понеже бил мигрант трябвало отношението да е "по-специално", при което най-много до 20 години ще е вън от затвора.Така стават нещата в Швеция явно, най-либералната държава в света.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега шведите ще хранят Рахмат Акилов до живот.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ритача по камериеркаизвинение и срам обратно в родината егати правосъдието