Китайци откраднали планове на САЩ за подводна война

Данните изтекли от подизпълнител на американските ВМС
9 юни 2018 14:28, Елка Василева
51
Китайци откраднали планове на САЩ за подводна война
Снимка: архив, Reuters

Хакери на китайските власти са откраднали от подизпълнител на американските военноморски сили огромен обем данни, свързани с воденето на подводна война, съобщи "Вашингтон пост", цитиран от ДПА.

Според анонимни източници на вестника пробивите са станали през януари и февруари и са засегнали тайни планове за разработване на свръхзвукова противокорабна ракета за подводници.

Фирмата подизпълнител не е посочена в статията, но "Вашингтон пост" пише, че тя е работила за Военноморския център по подводни войни с централа в Роуд Айлънд.

Откраднатите данни са съхранявани в некласифицирана мрежа на подизпълнителя, а всичките материали биха могли да се определят като секретни, заявяват източниците пред "Вашингтон пост".

Вестникът допълва, че ВМС на САЩ водят разследване с помощта на ФБР.

ФБР отказа коментар, а китайското посолство във Вашингтон заяви, че не знае нищо за хакерската атака. "Китайското правителство твърдо подкрепя сигурността в киберпространството и в съответствие със закона се бори с всички форми на кибератаки", каза за ДПА говорител на дипломатическата мисия.

"Вашингтон пост" пише, че са откраднати 614 гигабайта данни от проект "Морски дракон", сигнали и сензорни данни, информация от комуникационните зали на подводници за криптографски системи, както и библиотеката за водене на електронна война на отдела на ВМС на САЩ за разработване на подводници.

Вестникът допълва, че след съобщението му американският министър на отбраната Джеймс Матис е поискал да бъде направен преглед на въпросите, свързани с киберсигурността при подизпълнителите.

Изданието посочва, че се е съгласило да не разгласява някои подробности за проекта за ракетата, след като ВМС заявили, че това може да навреди на националната сигурност, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
И какво им е великото? Нямат отпуски, работят като роби, нямат здравеопазване и умират по улиците, побъркват се и се стрелят. Гигантски концлагер по-скоро.. Велика е Франция, а не някакви кравари, които нямаше да ги има без нея. Vive la France!
43
1
 
1
 
! Отговори
USA преди 5 години
САЩ са велика страна - най-могъщата съществувала някога. Искат просто честна търговия, а европейците им скачат.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам снимката - една от ТРИТЕ "Сий улф". Защо само три? Защото е безумно скъпа. Иначе не е лоша лодка, но китайците се интересуват от друго - "тайни планове за разработване на свръхзвукова противокорабна ракета ЗА подводници". К'во стана?Шум от разбрали-недоразбрали рапони. Това стана. Абе хора, научете се да четете, после излагайте мъдрите си мисли на показ!Изостаналите гладни руснаци, успешно тестваха такава ракета, резултатите надминаха очакваните, стигнаха скорост 8 М и далекобойност 550
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гладен шорош все сънува китайци, превземащи Сибир. Успокойте се, първо - китайците на студено не виреят грам, миналата година температурите в Хонг Конг паднаха до 5 градуса и що народ измря. Второ - Китай далеч не е толкова гъсто населен, населени са източните части, западните са почти празни. Верно, планински райони са, но ще се урбанизират значително по-лесно от Сибир.Китай не се ръководи от умствено изостанали индивиди, знаят че с партньор Русия ще доминират света, с враг - ще се затрият
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъск е тотална измама. Тоя човек акъла му е колкото на 5-годишно. Всеки път като излезе да говори за живо фъфли и заича и не може едно смислено изречение да върже.Всичките му бизнеси горят тонове пари, а правителството го субсидира с парите на данъкоплатци, за да ги лъже, че няма страшно и след като тотално затрием прекрасната ни планета ще отидем да просперираме на Марс...Поредния фалшив пророк, поредния "решител на проблеми" който действително работи за тези създаващи ги.
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!Ако мислиш че в САЩ са ц***фнали и вързали се лъжеш. Там "бледоликите" както ги наричаш са само половината от населението. 50 милиона н3гри, и над 60 милиона латиноси. Отделно милиони индийци и китайци са ги налазили. Някакъв брутален сбирщайн са, а ти там ще бягаш точно. Да не говорим че бачкат като роби и нямат отпуски. Европа е най-доброто място за живот въпреки всичката пропаганда. Затова си стой на г***за и стига мрънка брато!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!"Ако имам възможност..."Имаш я, заминавай, там размитат за такива като теб. Ти си по дефиниция предател! И по самопризнание! Чиба, тук не си ни нужен!
37
7
 
0
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До АнонименДа го ду.ат жълтурковците ти ако искаш им дай дъщеря си да я..............Ако имам възможност веднага взимам американско гражданство и се изпарявам от тоя ............континент!
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!И какво като е бледолик като е пълен реднек без мозък, по-т.пи от краварите няма. САЩ ще запалят света, искат да ударят Европа, а ти им се радваш, какъв европеец си ти, празноглавец. Американофилите ме прашите вече, абсолютни зомбита сте станали. Франция ги освободи за да ю правят върсотии сегя.
35
8
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До La FranceСамо глу.ак може да възхвалява друга раса като китайците и да ги предпочита пред бледоликия Тръмп.Но това е характерно за тъ.ите франсета.Най-лошото нещо което може да се случи на човек е работодателят му да е китаец индиец или арабин.
34
0
 
8
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
До 007 а гентРуска подводница държи абсолютния световен рекорд по скорост. Друга - по дълбочина на спускане. А "Лошарик" се спусна на повече от 5000 м. Дизеловите им подводници натовците ги наричат "черна дупка", заради безшумния им ход. Сега пускат подводници с анаеробни двигатели.
33
5
 
15
 
! Отговори
La France преди 5 години
Китай е бъдещето, а американците при реднека Тръмп представляват опасност за Европа и за международния мир.
32
0
 
9
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Не ядосвайте тези двама чичковци! Защото единият а не решил, а не е насипал някой остров на 13 мили от Флорида или където му скимне! Другият може да му помогне със строителни материали - за Кримския мост набиваха стоманени пилоти дълги 90 метра.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Много си ми глUпаво! Су-57 прилича на F-22, ама то и Еърбас прилича на Боинг, а Ембраер? Самолети... С крила и опашки. Само дето руският е с много по-висока скорост и маневреност, излита и каца на по-къси и по-необработени писти. И е въоръжен по-добре. Двигателите му също са по-добри, но сега изпробваха в полет новия "изделие 30", който е с 20% по-добри показатели. С него вече ще пуснат Су-57 в серия, а после идват Миг-41 и "Черната Ч.у.м.а". С което американците увяхват съвсем.
30
1
 
7
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
До оня с Илон Мъск и нулата. Голям май *** си бре. След 60 г опити и резултати в космоса е много лесно да минеш по магазините с пачките кинти и после да се тупаш по гърдите. Акое от 0 пръво требе да измисли теорията и след това да достигне финала. С толйоз кинти и подкрепа от корпорациите даже много се мотка като ученичка на матура с 0 знания в кратуната. От де ви намират в НПО-тата такива наглеци ве?! Що не вземе за 10 г да открие студения ядрен синтез м?! Ко ша ка'йш по въпроса уа?
29
0
 
5
 
! Отговори
Румен до 8 преди 5 години
Как успя с толкова малко думи да кажеш толкова много гл уповини.
28
0
 
3
 
! Отговори
Кръстителя преди 5 години
Имат и ново име, не трайдент а трай джен т.
27
1
 
3
 
! Отговори
американците блъф преди 5 години
Едва ли уважаваща себе си държава ще съхранява секретни военни планове в компютри свързани в интернет мрежата ! По скоро това е американски блъф за да проследят кой има интерес да ги шпионира !
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези планове актуалните ли са или фалшивите, като за пред китайците? Те, Щатите така си поверяват бойните планове на разни частни подизпълнители :-) Лековерници!
25
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Примката около краварника се затяга все повече!