Китайци откраднали планове на САЩ за подводна война

Данните изтекли от подизпълнител на американските ВМС
9 юни 2018 14:28, Елка Василева
51
Китайци откраднали планове на САЩ за подводна война
Снимка: архив, Reuters

Хакери на китайските власти са откраднали от подизпълнител на американските военноморски сили огромен обем данни, свързани с воденето на подводна война, съобщи "Вашингтон пост", цитиран от ДПА.

Според анонимни източници на вестника пробивите са станали през януари и февруари и са засегнали тайни планове за разработване на свръхзвукова противокорабна ракета за подводници.

Фирмата подизпълнител не е посочена в статията, но "Вашингтон пост" пише, че тя е работила за Военноморския център по подводни войни с централа в Роуд Айлънд.

Откраднатите данни са съхранявани в некласифицирана мрежа на подизпълнителя, а всичките материали биха могли да се определят като секретни, заявяват източниците пред "Вашингтон пост".

Вестникът допълва, че ВМС на САЩ водят разследване с помощта на ФБР.

ФБР отказа коментар, а китайското посолство във Вашингтон заяви, че не знае нищо за хакерската атака. "Китайското правителство твърдо подкрепя сигурността в киберпространството и в съответствие със закона се бори с всички форми на кибератаки", каза за ДПА говорител на дипломатическата мисия.

"Вашингтон пост" пише, че са откраднати 614 гигабайта данни от проект "Морски дракон", сигнали и сензорни данни, информация от комуникационните зали на подводници за криптографски системи, както и библиотеката за водене на електронна война на отдела на ВМС на САЩ за разработване на подводници.

Вестникът допълва, че след съобщението му американският министър на отбраната Джеймс Матис е поискал да бъде направен преглед на въпросите, свързани с киберсигурността при подизпълнителите.

Изданието посочва, че се е съгласило да не разгласява някои подробности за проекта за ракетата, след като ВМС заявили, че това може да навреди на националната сигурност, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашенецът е много умен. Най-умният на земното кълбо и на всички земни кълбета в Галактиката. Започва да пише, преди да е дочел последната дума от текста, върху който пише. Ето: "планове за разработване на свръхзвукова противокорабна ракета за подводници."Но той светкавично решава, че щом е против подводници, туй чудо е торпедо или най-малко се движи под водата. Да, ама не! Руският "Циркон" също е противокорабна хиперзвукова ракета, както и вече показания в действие "Кинжал". Тези оръжия могат
23
0
 
16
 
! Отговори
:):) преди 5 години
оффф пак фантастики, точно в интернет сървъри си държат най секретните данни..айде пак 007 истории
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
или умишлено са били подхвърлени на китайците със заблуждаващо инфо
21
8
 
6
 
! Отговори
007 а гент преди 5 години
Става въпрос за руските летящи подводници на околоземна орбита.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Озточват океана и тогава пускат торпедото.
19
2
 
9
 
! Отговори
Бай Колю преди 5 години
Брей тия американци, бре! Правят подводно торпедо, което ще развива едни 6000 км/ч... Брях!!
18
1
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
РАЗБИРАТЕ ЛИ СЕГА ДО КЪДЕ Е СТИГНАЛ ФАКУЛТЕТА ПО ЖУРНАЛИСТИКА !!! ПРЕДСТАВЯ- ТЕ ЛИ СИ СВРЪХЗВУКОВО ДВИЖЕНИЕ НА ТЯЛО ПОД ВОДАТА ??? НЕ КАЗВАМ , ЧЕ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЖУРНА.ГЪ.СЦИ ИМАТ "МЕНТАЛНИ" ОТКЛОНЕНИЯ !!! СМЯТАМ ,ЧЕ ПРОСТО Е КРЕ.Т.СКО.. -ФИНАНСОВА ЗА ВИСИМОСТ !!!!!!!!!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как тъй тоя път не са руски хакери? Да не е станала грешка при превода, я проверете пак
16
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На краварите все нещо им е откраднато все някой им блести с лазерни фенерчета в очите Краварите откраднаха цял един континент и поробиха цяла Африка да им бере памук тоест поробиха и колонизираха 2 континента и хвърляха атомни бомби и още хвърлят времето за разплата наближава.
15
3
 
8
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Евала на китайците - имат съвременни подводници без да са дали многото милиони за развойна дейност.
14
1
 
7
 
! Отговори
буда-ла преди 5 години
И Китай са една,мътилка
13
3
 
19
 
! Отговори
смях преди 5 години
Само тях крадът,ами вие янки,ко правите а
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
американците пак стансли за смях, иначе много се перят. Война щели да водят пък не могат си опазят задниците, всеки ги хаква през ден.
11
15
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Най много документи са окрали от заводите на Лада и на Москвич хахххахаххааххаха и после Форд и Дженерал Мотърс луди пари са платили за разработките хахаххахха
10
2
 
20
 
! Отговори
д преди 5 години
те пък сащ не крадат?
9
0
 
40
 
! Отговори
ined преди 5 години
- Как китайците хакнали сайта на Пентагона?- Всеки китаец пробвал по една парола.
8
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ така плячкосаха СССР като се разпадна - изнасяха се цели тонове докименти и проекти от руските фабрики и заводи, от цивилни химически и ядрени техологии до проекти и чертрежи на самолети, танкове, водни съдове и прочие...
7
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
интересно как не обвиниха пак руснаците , или сега на ред са китайците
6
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тия само знаят да крадат ама само с крадене не става. Нали и космическа станция имаха ама нещо се приземи в пламъци. В същото време Илон Мъск за 16 години от нулата направи ракетите да се приземяват и вече ни руснаци ни европейци могат да се мерят със СпейсХ. Ходил преди да купи ракета от руснаците, те отказали и сега се отказват от тоя бизнес заради него
5
12
 
6
 
! Отговори
До КИТАЙ преди 5 години
Така е. Липсва им само жизнено пространство. Когато превземат Сибир, вече ще са недостижими!