Япония застарява: "Сега имаме повече погребални бюра"

При това намаляване на населението няма как да имаме визия за бъдещето!
5 юли 2018 19:00, Елка Василева
14
Япония застарява: "Сега имаме повече погребални бюра"
Снимка: архив, Reuters

Група мъже на възраст към 70-80 години се бяха събрали наскоро в едно делнично утро да играят бейзбол само на няколко крачки от гимназия, където учениците пристигаха за начало на занятията си.

В пълен състав 33-те играчи на бейзболния клуб Шимохама надвишаваха броя на гимназистите.

Само 27 деца посещават училището, което е сред около двайсетте учебни заведения в град Акита, намиращ се на около 450 км северно от Токио. Той е административен център на префектура Акита, градът с най-възрастно население в Япония, повече от една трета от жителите на който са над 65-годишни, пише Ройтерс.

Демографските беди на префектурата отразяват онова, пред което е изправена цялата нация, казват експерти.

"Това е стряскащо", каза 87-годишният Коджи Отомо, пенсиониран учител и шеф на клуб Шимохама и добавя: "При такова постоянно и бързо намаляване на населението няма как да си създадем визия за бъдещето".

Прогнозите са населението на Акита да спадне с 41 процента до 2045 г., когато половината от наброяващите 600 000 жители ще бъдат по-възрастни от 65 години, според Националния институт за изследване на населението и социалната сигурност.

През 2015 г. префектурата разработи план за спиране на демографския спад с мерки като увеличаване на медицинските субсидии за учениците, осигуряване на повече забавачки и подпомагане на работещите да изплащат студентските си заеми. Но засега промените са скромни.

Няколко града се преустройват, за да осигурят по-ефикасни услуги за стопяващото се население. По размер префектурата е над пет пъти по-голяма от Токио, но по население е много по-малка.

"Доста скъпо е да се предлагат административни услуги в район, където намалява населението", каза губернаторът на Акита, Норихиса Сатаке в интервю пред Ройтерс и добави: "Много е трудно да се поддържат такива общности".

Пусти улици

С настъпването на вечерта се виждат само неколцина минувачи на главната улица, водеща към гарата на Акита, градския транспортен хъб.

"Да се насладим на нощното пазаруване" гласи реклама на близкия супермаркет, но той затваря в 19.30 ч.

С коефициент на смъртност 15.5 на 1000 жители през 2017 г. префектурата е на първо място в страната по ниво на смъртност. Темпът на раждаемост е 5.4 на 1000 жители, който е най-ниският в Япония.

"Сега имаме повече погребални бюра. Нарастват случаите, когато стара сграда се събаря, а новостроящата се на нейно място става погребално бюро", каза Фумика Миура, служител в местната администрация.

Въпреки че в цяла Япония съществува недостиг на работна сила, проблемът е изострен в Акита: няма достатъчно персонал, който да посрещне нарастващото търсене на асистенти на стари хора.

Джун Нумая, директор на компанията за грижи за стари хора "Фукиното" каза, че липсата на квалифицирани гледачи я е накарала да преустанови дейността си в един от трите й обекта миналата година.

"Има потенциални клиенти, но не можем да ги поемем, заради недостига на персонал. Това е, което става в бранша", каза той.

Нумая, който също е член на местния парламент в префектура Акита каза, че проблемите на града в крайна сметка ще имат пряко отражение върху Токио.

"Децата, родени и отгледани в провинцията, се местят в Токио, произвеждат, харчат пари и задвижват икономиката. Така се развиват нещата, от ерата на следвоенния икономически растеж в Япония", добавя той.

"Но провинцията губи способността си да ражда и отглежда деца, и да ги предоставя (на Токио), поради ниските темпове на раждаемост", каза той и заключи:"Ако провинцията престане да се развива, Токио, естествено, също ще престане да се развива".

Те искат млади хора

От тази есен жените в Казуно, град с население от 31 000 души северно от Акита, трябва да пътуват до съседния град Одате, за да раждат. Университетите, изпращащи акушери в района, отдават приоритет на болницата в Одате, отчасти защото има прекалено малко бременни в Казуно.

"Ражданията са самата основа на всеки район. Те могат да станат първостепенен фактор, който да тласне Казуно към упадък", каза Дайсуке Анбо, лидер на гражданско сдружение, стремящо се да възстанови грижата за бременни и акушерските услуги там.

Вече една трета от компаниите в префектурата позволяват на служителите си да продължат да работят след 70-годишна възраст, което е най-висок процент за Япония.
В компанията "Асахи такси" в град Акита повече от половината от нейните 148 водачи са на или над 65 години.

"Половината от нас тук, в тази компания сме над обичайната възраст за пенсиониране. Вероятно хората дори не мислят, че правят нещо особено, работейки здраво на преклонна възраст", каза Тадаши Сато, ръководител на отдел "Общи въпроси" на компанията. Той е на 81 години. По-младите са все по-ценен ресурс в Акита.

Сакура Накамура, студентка в Международния университет в Акита, която е от Нагасаки в Западна Япония, е осъзнала това, когато е посещавала местни компании за събиране на средства.

"Много често ме питаха, дали ще остана в Акита", каза тя и допълни: "Усетих техните очаквания. Аз също се почувствах леко ангажирана (да остана). Това ме накара ясно да осъзная, че те искат млади хора."

Завръщането на природата

След като населението намаля, дивите животни се завърнаха, включително дивите мечки, привлечени от несъбраните диви кестени и райски ябълки и окуражени от затихващите признаци на човешка дейност.

Двайсет души бяха убити или ранени от мечки в префектурата за една година до март, което е рекордна цифра.

Точно до основното училище "Аниаи" в град Китаакита, табела с надпис "Пазете се от мечки" показва разярено животно.

Производителят на ябълки Сатоми Ито е имал непосредствен досег с набезите на мечките, когато миналата година неговият съсед беше ранен. Като единствен притежател на ловджийска пушка в планинското селце той е изтребил 11 хванати в капани мечки само за три месеца миналата година.

"Това е невероятно. Обикновено хващахме най-много една или две мечки на година", каза 66-годишният Ито.

След спада на населението на Акита това вероятно е необратимо, необходими са драстични промени, каза Ютака Окада, старши икономист в изследователския институт "Мизухо".

"Населението в Акита ще трябва да бъде концентрирано колкото се може повече на едно или две места", каза той и добави: "След като цялото население на Япония вероятно ще намалее с 30 или 40 милиона до 2060 г., малко вероятно е всяка община да претърпи рязък обрат в тенденцията".

Метрополисите като Токио няма да бъдат пожалени, добави той.

"Популярните райони ще оцелеят, но няма да е изненадващо, ако районите, които не са толкова предпочитани, се окажат с доста пустеещи къщи и се превърнат в развалини", каза Окада по повод на това как части от големите градове могат да западнат.

Администрацията на Токио очаква столичното население да нарасне до 14 милиона души до 2025 г., преди да започне устойчив спад.

До 2055 г. то ще изглежда много повече както префектура Акита сега: хората на и над 65 години се очаква да наброяват една трета от общото му население, докато през 2015 г. те съставляваха 23 процента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според преждепишещите трябва да има надпревара в раждаемостта между държавите.Аз по-тъпо нещо не съм чувал.Не трябва да се допуска масово развъждане на подчовеците.Това е истината.
12
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Няма кой да прави Хитачи...
11
2
 
9
 
! Отговори
42 преди 5 години
Японците ги превърнаха в едни от най- натоварените народи на света след ВСВ. А натовареността и материалният просперитет , убиват природните инстинкти у човека, и не само ги убиват, а и ги извращават. Затова съм казал, че един народ трябва да е умерено богат и с много спокойствие, и свободно време. Тогава идват неизбежно и множество здрави семейства и деца, а хората не са толкова стресирани от ежедневните проблеми.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа ще я спасят бежанците,Япония - китайците.Няма друг начин.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Гледайки предавания за технологичният напредък и реалност.Нищо потресаващо няма всичко изглежда нормално.Лично аз пред алтернаривата за афро-арабски диваци живеещи на социални помощи в 10-ти век но правещи по 20-30 деца и изкуствени хора създавани в лабпратории или просто метални роботи съм изцяло за втората алтернатива.Ония хора са просто много бъгнати и в тях няма никаква надежда за нещо добро.Погледни ги-те са рецепта за обреченост и мизерия.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Технологично от доста време могат да произвеждат бебета в лаборатория на конвейр.Хиляди,милиони.Гаранцията има ли на бебетата? Cмешкo, проблема ти е много далечен. Произвеждали роботите роботчета!Как може главите да ви раждат подобни простотии?!
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Технологично от доста време могат да произвеждат бебета в лаборатория на конвейр.Хиляди,милиони.Отделно роботите.Вече имат хуманоиден робот почти неразличим от жив човек.Да им се чуди човек защо се притесняват?Най-вероятно правителството им знае,че правилното бъдеще съвсем не означава милиарди клошари облечени в парцали водещи кръвопролитни сражения за канче ориз,глътка вода или жена.По-добре пусти улици с малко,но добре осигурени хора отколкото гладни човешки мравуняци болни от адските болести.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SoniaБаба ти от село беше ли защитена от работодателите?
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука мечката трябва да те изяде наполовина за да я застреляш. За това почнаха да ги тровят в Родопите!
4
2
 
12
 
! Отговори
Sonia преди 5 години
Причините хората да нямат по 2-3 деца са както в липсата на средства, така и в лошото отношение на работодателите към майките. Уж са защитени от закона, но де факто не са.
3
3
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Е па точно си е , тия проблеми ги има само в капиталистическите държави добре им промиха мозъците, да имат домче, да теглят кредитче и да направят 4 деца, които също да теглят 4 кредита за да купят 4 домчета нема как да стане. Вперваш поглед у телефоно и забравяш за деца и кредити, Ротшилд и Сорос ще им докарат деца ся все некой трябва да тегли кредити.
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България ситуацията е още по-зле.Ама на никой не му пука.Важното е да се усвояват пари от правилните хора.
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но пък имате достатъчно капитализъм и скъпи джаджи със които да си убивате времето вместо да правите деца. В Индия и Африка немат по 3 телефона на калпак и нема проблем с раждаемостта. Слочаеност, не мисла !