В края на юли: Стачка на Ryanair в 4 държави

Полетите в Италия, Испания, Португалия и Белгия ще бъдат засегнати
6 юли 2018 14:40, Екип на Dnes.bg
5
В края на юли: Стачка на Ryanair в 4 държави
Снимка: Reuters, архив

Екипажи и наземен персонал на нискотарифния превозвач Ryanair обяви стачка в края на юли, която може да засегне и полети до България. Персоналът на ирландската компания няма да работи на 25 юли в Италия и ще проведе 48-часов протест на 25 и 26-и в Испания, Португалия и Белгия, съобщиха от синдикатите.

На 12 юли пилотите ще стачкуват и в Ирландия, тъй като според тях компанията не е изпълнила всичките обещания, дадени при масовите протести на летците миналата година.

В момента не е ясно кои полети ще бъдат засегнати от протеста, но синдикатите предупреждават, че ще има отменени маршрути и закъснения в пика на летния сезон.

Поводът за протестните действия е отказът на Ryanair да приеме исканията на синдикатите за подобряване на условията за труд. Сред тях са отказ от нормативите за продажба на стоки на борда на самолетите и изплащане на заплатите по сметки в страните, в които живее персоналът, а не в Ирландия. Синдикатите искат и договорите на персонала да бъдат според условията на местното законодателство в държавите, в които са наети.

В писмо, публикувано от профсъюзите, които организират стачките, се отправя призив и към правителствата, в които Ryanair оперира да се противопоставят на "социалния дъмпинг, осъществяван от ирландския нискотарифен превозвач и да прилагат европейското и национално социално законодателство."

Според авиокомпанията трудовите условия са подобни, ако не и по-добри от тези на конкурентите, съобщава BBC.
Ryanair e най-големият нискотарифен авиопревозвач в Европа, който оперира 37 държави. От засегнатите от стачните действия страни, компанията има директни полети към България от Италия и Белгия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди няколко месеца полета ми закъсня с 16 часа ,до последно не казваха кога ще излети ,а само сменяваха часа с още 2 напред. Как се чакаше 16 часа с 10 месечно бебе на летище ,не питайте. Никога повече тази компания ! Ако ще и да ги подаряват билетите
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБате, какво ще стане, ако 2ч не седите заедно в самолета :D
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тез михлюзи никога повече. Разпиляха ми багажа(бил се скъсал сака ми по време на товаренето - чисто нов сак, който може да се скъса само чрез разрязване) и съответно бяха откраднати всичките неща, за подаръци.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не си запазиш място, естествено че ще те сложат на случаен принцип. Това важи за всички авиокомпании. Четете и мислете повечко и няма да имате проблеми!
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един път летях с Раянеър и товй ще бъде и последен. Уловките накратко: 1. Ако пътувате повече хора ви разпределят на случаен принцип из самолета, само и само да прилапат по още 3 евро на човек, за да седнете заедно;2. Правят проблеми за размерите на багажа, по-зле са от ***, и то при положение, че местата за багаж над местата на пътниците стоят абсолютно празни.Единствения плюс спрямо другия нискотарифен Уиз е, че летят от Терминал 2 в София.