Тръмп опроверга, че САЩ са готови да напуснат НАТО

Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО!
Обновена: 12 юли 2018 14:12 | 12 юли 2018 14:12, Елка Василева
94
Тръмп опроверга, че САЩ са готови да напуснат НАТО
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп опроверга плъзналите днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел слухове, че е готов да изтегли страната си от алианса.

Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща, каза той на пресконференция непосредствено след разпространяването на слуха, че пред колегите си е заплашил с изтеглянето на САЩ, ако не бъдат изпълнени намеренията за повишаване на отбранителните разходи на държавите от пакта.

Постигнахме много за НАТО. От години президентите на САЩ говорят какви големи разходи правим. Постигнат бе огромен напредък, невиждани досега суми ще бъдат вложени в отбрана. Засега само пет от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от два процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста, съобщи Тръмп.

Още по темата

Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО, каза президентът. По неговите думи "хората плащат много повече пари отпреди и го правят с удоволствие".

Трябва да решим с Германия какво правим с газопровода (Северен поток). Идеята за разширяването му не ми се нрави. С канцлера Ангела Меркел имаме чудесни отношения. Германия харчи много по-бързо за отбрана, за да достигне два процента от БВП. Когато достигнем два процента, започваме да говорим за повишение, според мен то трябва да достигне четири процента, поясни Тръмп.

НАТО е много важна, но плащаме твърде много за тази организация и имаме по-малко полза от нея, отколкото Европа. От Рейгън до Обама никой от президентите на САЩ не направи нищо за по-справедлива подялба на тежестта, добави той.

Тръмп отбеляза, че може би срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде сред най-леките, които му предстоят. Той съобщи, че ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна. Путин е съперник, не става дума за приятели и врагове. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре.
 

/БТА/
 


94
Още по темата: НАТОСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А дано... ама невярвам. Откъде ще смучат тогава пари и на кого тогава ще продава военната им индустрия.
Само изнудват. Тези пиявици са най зависими от парите на НАТО.
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нека всички, които реват за "руската анексия на Крим" прочетат:

"Новые подтверждения: США готовились поставить в Крыму флот НАТО"
Чети народе, просвещавай се!
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тръмп очевидно не е бизнесмен
а шарлатанин , мафиоз , изнудвач
и шантажист всичко в едно .
Прищяло му се европа да купува
двойно по-скъпия амер. прир. газ
в сравнение с руския . И човечето
си мисли че е още 20 век .Алиансът
на европа със сащ е анахронизъм .
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обаче тоя път хер Юнкер е надминал себе си,счупих се от смях,двама го придържат отстрани а отзад албанският и украинският президенти внимават да не падне по гръб хахахахаха,потърсете видеото от днес!!,Много обича тоя човек да си пийва и затова така се приема куцо и сакато,ако дойде някой по-сериозен не знам,хер Юнкер поне не е скучен чиновник.
84
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 8 месеца
с какво помага нато срещу тероризма в центъра на европа, като тази организация го предизвиква в близкия изток и африка. инаk това за пристанището на истината е верно. в немския се използва падеж за притежание (генитив), където ж.р. ди се преобразува по правилата в дер (също, като м.р. номинатив).. да не говорим за това, че истината не може да има пристанище, още повече търговско. но такива превеждат и името беате чепе в джепе
83
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 8 месеца
отан е организация за да има къде "наши хора", като цоциалиста столтенберг да получават големи заплати за нищоправене и многоговорене. отан е като гюлле на крака на затворник за държавите, които се водят "свободни". на практика нато не може да разреши вътрешните си проблеми, а е тръгнало да защитава сигурността на цели континенти, които са прояждани изотвътре от напастта, каквато е режима на либерал-болшевизма и техните безкрайни експерименти с живи хора.
82
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 8 месеца
Тръмп е ....., но действа отрезвяващо. ЕС трябва да се замисли за сигурността си и международното си влияние.
Общи въоръжени сили, общ бюджет за военни разходи, информационна и оръжейна независимост. Войни се печелят с производителност на оръжейната индустрия, а светът е все още е далече от всеобщото разбирателство и компромиси.
81
0
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 8 месеца
И отиди в някое читгалище на курсове по немски език. Не е Hafen die Wahrheit, а е Hafen DER Wahrheit!

За последен път обяснявам за такива недоразбрали като теб с въпрос.

Би ли ми обяснил какво значи "Колката" или "ШибиРиби" - никнеймовете от тази тема!
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ОТАН-А Е ОТ,САТАНА.Това го знаят и пилците
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е сериозен човек е Тръмпета,сутрин говори едно,следобед друго,празна работа
78
1
 
10
 
! Отговори
Шефът на света преди 8 месеца
Скоро всяка една страна, член на НАТО, ще получи по един стикер: "Застрахован от шефа на света, Доналд Тръмп"!
77
0
 
1
 
! Отговори
До Hafen die Wahrhei преди 8 месеца
Колко пъти съм ти казвал, да смениш хапчетата със свещички? Ще те поолаби! И отиди в някое читгалище на курсове по немски език. Не е Hafen die Wahrheit, а е Hafen DER Wahrheit!
76
5
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 8 месеца
Като му трябва мир на света, защо ислямиста Путин бомби Украйна, а не бомби камиларите

Ми аз не съм привърженик нито на Путин, нито пък на Тръмп.

Аз подкрепям политиката на Меркел и тази на Борисов на устойчив мир!

Путин за мен е най-големият убиец на съвремието ни, но има една максима на Борисов - Винаги с ЕС, никога против Русия!
75
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
Това че НАТО ще увеличи военните разходи,не значи,че Русия реципрочно ще вдигне своите!Ще има естествено увеличение,но от асиметричен характер-Русия ще укрепи и модернизира ядрения си арсенал,а това е много по-евтино,отколкото да трупа огромни конвенционални въоръжения.Примерно ракета Калибър с ядрен заряд не е много по-скъпа от конвенционална,но има много по-голям възпиращ потенциал.За отбраната на Русия е достатъчно да има възможности да унищожи цялото НАТО при евентуална агресия,нищо повече.
74
0
 
8
 
! Отговори
Мда преди 8 месеца
Преди САЩ плащаха огромни суми за НАТО,обаче ползваха организацията изцяло за свои нужди-Европа беше едновременно заложник(срещу Русия/СССР),маша и даваше легитимност на американските авантюри.Сега искат същото,но без да плащат.А фразата:САЩ пазят Европа от Русия,Иран и прочее буди само смях!Главните проблеми на Европа произлизат най-вече от използването и за защита на американския интерес.Т.е.НАТО носи ползи за САЩ и вреди за ЕС.
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В такива случай най-бедните биват най-добре изтръсквани.
Така че евроатлантиците да се готвят да плащат двойно и тройно повече
Става ясно, че сега милиарди ще потекат към САЩ. Тръмп си знае работата
72
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Hafen die Wahrheit

Като му трябва мир на света, защо ислямиста Путин бомби Украйна, а не бомби камиларите.
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на Тръмп най-после САЩ имат достоен президент.
70
12
 
3
 
! Отговори
Bill преди 8 месеца
Трагична новина за рашките и техните слуги у нас. Нито ЕС се разпадна, нито НАТО. Разпада се само руското подобие на държава..
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Парите които се отделят за отбрана са важни, но по важно е как се използват. Не могат да се съберат толкова пари, колкото Военно Промишления Комплекс да не може да усвои.