Тръмп опроверга, че САЩ са готови да напуснат НАТО

Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО!
Обновена: 12 юли 2018 14:12 | 12 юли 2018 14:12, Елка Василева
94
Тръмп опроверга, че САЩ са готови да напуснат НАТО
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп опроверга плъзналите днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел слухове, че е готов да изтегли страната си от алианса.

Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща, каза той на пресконференция непосредствено след разпространяването на слуха, че пред колегите си е заплашил с изтеглянето на САЩ, ако не бъдат изпълнени намеренията за повишаване на отбранителните разходи на държавите от пакта.

Постигнахме много за НАТО. От години президентите на САЩ говорят какви големи разходи правим. Постигнат бе огромен напредък, невиждани досега суми ще бъдат вложени в отбрана. Засега само пет от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от два процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста, съобщи Тръмп.

Още по темата

Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО, каза президентът. По неговите думи "хората плащат много повече пари отпреди и го правят с удоволствие".

Трябва да решим с Германия какво правим с газопровода (Северен поток). Идеята за разширяването му не ми се нрави. С канцлера Ангела Меркел имаме чудесни отношения. Германия харчи много по-бързо за отбрана, за да достигне два процента от БВП. Когато достигнем два процента, започваме да говорим за повишение, според мен то трябва да достигне четири процента, поясни Тръмп.

НАТО е много важна, но плащаме твърде много за тази организация и имаме по-малко полза от нея, отколкото Европа. От Рейгън до Обама никой от президентите на САЩ не направи нищо за по-справедлива подялба на тежестта, добави той.

Тръмп отбеляза, че може би срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде сред най-леките, които му предстоят. Той съобщи, че ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна. Путин е съперник, не става дума за приятели и врагове. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: НАТОСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
39
1
 
4
 
! Отговори
99999 преди 5 години
Емиииии да го напуска , и какво от това ????
38
1
 
11
 
! Отговори
Колката преди 5 години
САЩ никога няма да напуснат НАТО защото най-рационално използват,като негови главни тартори ---- Ж.С. ,Б.Т. и Въоръжението му -на чужди територии да си реализира печелившата милитаристична политика -да разпалва регионални конфликти , да продава оръжие и Б.Т. ,да овладява територии и обсебва нефтени находища , изгражда нови военни бази..,за да плаши основните си противници-главно от Евразия , и ред подобни благинки ..,за сметка на цял свят..!?
37
1
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Ние евроатлантиците трябва да плащаме от джоба си за армията на САЩ така е най-справедливо, другите дето са против НАТО да бъдат освободени от данъци.
36
2
 
16
 
! Отговори
без пардон преди 5 години
Предлагам, ние, истинските български про-натовци да излезем по улиците и да събираме в стари консервени кутии пари за любимото НАТО. Ще събираме стотинка по стотинка от най-нуждаещите се от защитата на НАТО - майките, болните, пенсионерите. Така ще съберем достатъчно пари за танкове и за пушки! И вечер ще си лягаме гладни, но щастливи, че касите на НАТО са пълни с пари! И не камо касите на НАТО!
35
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В НАТО има овце за стригане къде ще ходи Тръмп, като не щете СССР ще ви стрижат немци и американци. Pуснаците поне ни даваха евтино гориво навремето, бензин 20 ст нафта 8 ст беше на бензиностанцията
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е моментът, в който ЕС трябва да наложи 25% мито върху стоките на американската военна индустрия. Да видим после на обществените поръчки кон боб яде ли.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против да си обновим старата съветска техника с нова. Но само с такава произведена в ЕС, нямам никакво желание да пълня бездънния американски търбух. Така ще се стимулира и европейската отбрана. Вашингтонските мажоретки да заповядат с минусите.
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на Дончо е да продава оръжие . Затова са всички панаири.Бесен е на Ердоган ,че купува от конкуренцията и му се свива пазара.Ако изтърве Европата остават само СА и Изрел.И за къде е тогава.
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тази обща армия откъде ще си купи оръжията и колко ще ни струват ти ли ще я храниш каква е крайната сметка може би повече от 2% БВП."От собствените си заводи! Европа има производство на всякакъв тип оръжия, които със сигурност ще излязат по-евтино от това да си ги купуваш от САЩ!
30
11
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
Тази обща армия откъде ще си купи оръжията и колко ще ни струват ти ли ще я храниш каква е крайната сметка може би повече от 2% БВП. Никаква амия не струва без САЩ или Русия зад гърба си или Китай.
29
7
 
3
 
! Отговори
Че почекате, другаре преди 5 години
Някоя путкаджийска. фейк медия пак се сънувала фашистките, руски сънища и на сутринта се е изфейкнала.
28
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за обща европейска армия. Икономиката на ЕС е по-голяма от тази на САЩ, САЩ и НАТО не са ни нужни.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата трябва да се наpичат със истинските им имена Тръмп дойде във ЕС и открито нарече фраy Макарел кyчката на Путин и се изсмя в лицето на триполовите ***.
26
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Тръмп не е предател, предатели са тия дето ни нарязаха оръжията за скрап. Тръмп намери няколко проститyтки със свалени *** и сега ще ги изнасилва като Сторми Даниелс после ще ги накара да подпишат договор че той не носи отговорност ако забременеят..
25
2
 
17
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
тоз май разбра ,че европейците пръскат за отбрана горе долу колкото щатите и ако имат малко мозък ще направят тяхен военен съюз,който ще е многоооо по силен от НАТО,защото НАТО изпълнява желанията на САЩ.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айдее.. Цирка да се разтуря и кой от къде е!
23
3
 
26
 
! Отговори
ЕС преди 5 години
Изчезни заедно със смpадливите си щати и нато бе рижав пoмияp. Не 4% а 4 сопи ще ти дам, ***. Изтегляй си ръждивите тенекии и армията от Европа!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека първо решим какво ше правим с тръбите от канада към сащ.... З юп дойдоха трима сенатори, за сп направо президента. Смятайте каква колония сме нещастна, да ни шляпат всеки път когато направим нещо за себе си. Ще видите че германия ще се изтъргува сама. Няма сп, но ще отпаднат митата за немските коли
21
3
 
6
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Е, дано ви се отворят очите, че Европа е васална структура на US и отчасти на Русия. Неприятно, но факт. Ако US не беше влезла във Втората световна сега всичко в Европата щеше да е немски провинции или руски губернии.