Тръмп опроверга, че САЩ са готови да напуснат НАТО

Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО!
Обновена: 12 юли 2018 14:12 | 12 юли 2018 14:12, Елка Василева
94
Тръмп опроверга, че САЩ са готови да напуснат НАТО
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп опроверга плъзналите днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел слухове, че е готов да изтегли страната си от алианса.

Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща, каза той на пресконференция непосредствено след разпространяването на слуха, че пред колегите си е заплашил с изтеглянето на САЩ, ако не бъдат изпълнени намеренията за повишаване на отбранителните разходи на държавите от пакта.

Постигнахме много за НАТО. От години президентите на САЩ говорят какви големи разходи правим. Постигнат бе огромен напредък, невиждани досега суми ще бъдат вложени в отбрана. Засега само пет от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от два процента от БВП разходи за отбрана ще бъде повишена доста, съобщи Тръмп.

Още по темата

Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО, каза президентът. По неговите думи "хората плащат много повече пари отпреди и го правят с удоволствие".

Трябва да решим с Германия какво правим с газопровода (Северен поток). Идеята за разширяването му не ми се нрави. С канцлера Ангела Меркел имаме чудесни отношения. Германия харчи много по-бързо за отбрана, за да достигне два процента от БВП. Когато достигнем два процента, започваме да говорим за повишение, според мен то трябва да достигне четири процента, поясни Тръмп.

НАТО е много важна, но плащаме твърде много за тази организация и имаме по-малко полза от нея, отколкото Европа. От Рейгън до Обама никой от президентите на САЩ не направи нищо за по-справедлива подялба на тежестта, добави той.

Тръмп отбеляза, че може би срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде сред най-леките, които му предстоят. Той съобщи, че ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна. Путин е съперник, не става дума за приятели и врагове. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: НАТОСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано... ама невярвам. Откъде ще смучат тогава пари и на кого тогава ще продава военната им индустрия. Само изнудват. Тези пиявици са най зависими от парите на НАТО.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека всички, които реват за "руската анексия на Крим" прочетат:"Новые подтверждения: США готовились поставить в Крыму флот НАТО" Чети народе, просвещавай се!
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп очевидно не е бизнесмена шарлатанин , мафиоз , изнудвачи шантажист всичко в едно .Прищяло му се европа да купувадвойно по-скъпия амер. прир. газв сравнение с руския . И човечетоси мисли че е още 20 век .Алиансътна европа със сащ е анахронизъм .
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче тоя път хер Юнкер е надминал себе си,счупих се от смях,двама го придържат отстрани а отзад албанският и украинският президенти внимават да не падне по гръб хахахахаха,потърсете видеото от днес!!,Много обича тоя човек да си пийва и затова така се приема куцо и сакато,ако дойде някой по-сериозен не знам,хер Юнкер поне не е скучен чиновник.
76
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
с какво помага нато срещу тероризма в центъра на европа, като тази организация го предизвиква в близкия изток и африка. инаk това за пристанището на истината е верно. в немския се използва падеж за притежание (генитив), където ж.р. ди се преобразува по правилата в дер (също, като м.р. номинатив).. да не говорим за това, че истината не може да има пристанище, още повече търговско. но такива превеждат и името беате чепе в джепе
75
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
отан е организация за да има къде "наши хора", като цоциалиста столтенберг да получават големи заплати за нищоправене и многоговорене. отан е като гюлле на крака на затворник за държавите, които се водят "свободни". на практика нато не може да разреши вътрешните си проблеми, а е тръгнало да защитава сигурността на цели континенти, които са прояждани изотвътре от напастта, каквато е режима на либерал-болшевизма и техните безкрайни експерименти с живи хора.
74
0
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Тръмп е ....., но действа отрезвяващо. ЕС трябва да се замисли за сигурността си и международното си влияние.Общи въоръжени сили, общ бюджет за военни разходи, информационна и оръжейна независимост. Войни се печелят с производителност на оръжейната индустрия, а светът е все още е далече от всеобщото разбирателство и компромиси.
73
0
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
И отиди в някое читгалище на курсове по немски език. Не е Hafen die Wahrheit, а е Hafen DER Wahrheit!За последен път обяснявам за такива недоразбрали като теб с въпрос.Би ли ми обяснил какво значи "Колката" или "ШибиРиби" - никнеймовете от тази тема!
72
1
 
10
 
! Отговори
Шефът на света преди 5 години
Скоро всяка една страна, член на НАТО, ще получи по един стикер: "Застрахован от шефа на света, Доналд Тръмп"!
71
0
 
1
 
! Отговори
До Hafen die Wahrhei преди 5 години
Колко пъти съм ти казвал, да смениш хапчетата със свещички? Ще те поолаби! И отиди в някое читгалище на курсове по немски език. Не е Hafen die Wahrheit, а е Hafen DER Wahrheit!
70
5
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Като му трябва мир на света, защо ислямиста Путин бомби Украйна, а не бомби камиларитеМи аз не съм привърженик нито на Путин, нито пък на Тръмп. Аз подкрепям политиката на Меркел и тази на Борисов на устойчив мир! Путин за мен е най-големият убиец на съвремието ни, но има една максима на Борисов - Винаги с ЕС, никога против Русия!
69
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Това че НАТО ще увеличи военните разходи,не значи,че Русия реципрочно ще вдигне своите!Ще има естествено увеличение,но от асиметричен характер-Русия ще укрепи и модернизира ядрения си арсенал,а това е много по-евтино,отколкото да трупа огромни конвенционални въоръжения.Примерно ракета Калибър с ядрен заряд не е много по-скъпа от конвенционална,но има много по-голям възпиращ потенциал.За отбраната на Русия е достатъчно да има възможности да унищожи цялото НАТО при евентуална агресия,нищо повече.
68
0
 
8
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Преди САЩ плащаха огромни суми за НАТО,обаче ползваха организацията изцяло за свои нужди-Европа беше едновременно заложник(срещу Русия/СССР),маша и даваше легитимност на американските авантюри.Сега искат същото,но без да плащат.А фразата:САЩ пазят Европа от Русия,Иран и прочее буди само смях!Главните проблеми на Европа произлизат най-вече от използването и за защита на американския интерес.Т.е.НАТО носи ползи за САЩ и вреди за ЕС.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В такива случай най-бедните биват най-добре изтръсквани.Така че евроатлантиците да се готвят да плащат двойно и тройно повечеСтава ясно, че сега милиарди ще потекат към САЩ. Тръмп си знае работата
66
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Hafen die WahrheitКато му трябва мир на света, защо ислямиста Путин бомби Украйна, а не бомби камиларите.
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Тръмп най-после САЩ имат достоен президент.
64
12
 
3
 
! Отговори
Bill преди 5 години
Трагична новина за рашките и техните слуги у нас. Нито ЕС се разпадна, нито НАТО. Разпада се само руското подобие на държава..
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите които се отделят за отбрана са важни, но по важно е как се използват. Не могат да се съберат толкова пари, колкото Военно Промишления Комплекс да не може да усвои.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59Ха-ха-ха-ха-ха......сега да се разпадне е ред на краварията!!!! хи-хи-хи..........не мога да разбера КАК не виждате ПЪЛНАТА АНАЛОГИЯ!!! Тръмп-чо е бившия горбачов, а дълговете на конярите вече са над 100%! НЯМАТ ПАРИ да си издържат базите по всички земни кълбета, НИЩО СВЯСТНО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ, защото НЯМА ОТКЪДЕ ДА КРАДЪТ!!!!Преди 30 години си присвоиха невероятните военни изобретения на СССР и бившия соц-лагер и така проживяха още малко на чужд гръб! А СЕГА ВЕЧЕ НЯМА ОТКЪДЕ!!!!
61
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И СССР победи САМ цялата еуропейска сбирщина, опълчена срещу него!!! .Прекалил си с ванните препарати...