Русия и Украйна преговарят за газа до Европа от 2020 г.

Брюксел иска нови цени и условия по договора за преноса на руска газ
17 юли 2018 20:52, Екип на Dnes.bg
33
Русия и Украйна преговарят за газа до Европа от 2020 г.
Снимкa: Reuters, архив

Русия и Украйна започнаха днес преговори по бъдещето споразумение за пренос на газ от Русия към Европейския съюз.
 
Преговорите се проведоха в Берлин с посредничеството на Европейската комисия и набелязаха темите и графика на разговори.
 
Настоящото споразумение за преноса на руска газ през Украйна за Европа, включително за България изтична на 31 декември 2019 г. Първоначално плановете на Кремъл бяха то да намали десетократно транзита през украинската тръба за сметка на двата нови газопровода – "Северен поток" 2 и "Южен (Турски) поток".

Още по темата

 
"Знаем, че руската страна иска да бъде отговорен доставчик, Украйна – транзитьор, а Европа е сериозен клиент", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който посредничи между страните.
 
Руският енергиен министър Александър Новак и шефът на "Газпром" Алексей Милер участваха в преговорите в Берлин, а Украйна беше представена от външния министър Петро Климкин и шефа на "Нафтогаз" Андрей Коболев. На разоговорите е присъствал и германският министър на енергетиката Петер Алтмайер.
 
Страните са се съгласили първите фактически разговори на експертно ниво да се проведат в средата на септември, а министрите ще се включат отново през октомври. Европейската комисия предлага кръговете преговори да се провеждат на всеки 6-8 седмици, "за да се запази динамиката на разговорите".
 
Сред първите теми, които ще бъдат поставени на масата на преговорите са нова оценка за нуждите на ЕС от газ през следващото десетилетие, определяне на нови тарифи и условията по допуск на трети доставчици до тръбите. Причината е че европейското енергийно право беше въведено в украинското законодателство и бъдещият преноз на газ през Украйна ще трябва да отговаря на условията на третия енергиен пакет, който изисква разделяне на собствеността от преноса по тръбите, както и изключва възможността само газ от един доставчик да преминава през тях.
 
"Днес беше добър ден, даващ началото на сложен и труден процес. Убеден съм, че ако разговорите продължавт в същия дух, ще постигнем позитивен резултат", заяви Шевчович. Очаква се утре той да информира държавите членки за постигнатите договорености в Берлин.
 
Руската и украинската страна не коментираха пред медиите началото на преговорите. Руското министерство на енергетиката публикува само комюнике, в което се казва, че са били обсъдени перспективите на световния и европейски газов пазар.
 
През април шефът на "Газпром" Милер коментира, че компанията може да запази доставките през Украйна на около 10-15 млрд куб метра годишно, "ако украинската страна докаже икономическата целесъобразност на новия договор". Според Милер "Газпром" се преориентира на север и няма да има ресурси да се поддържат сегашните нива на доставки през централния газопровод, минаващ през Украйна. През миналата година пренесеният през украинската тръба газ към Европа е бил 93 млрд куб см, като Киев е получил 3 млрд. долара транзитни такси за тях.
В началото на март "Газпром" върна предварително платените от "Нафтогаз" пари за доставките на газ, след като международния арбитраж в Стокхолм отсъди 2,56 млр- долара компенсации в полза на Украйна за недоставени количества транзитен газ по настоящето споразумение.
Действащият договор за пренос между Русия и Украйна беше подписан през 2010 гц от тогавашните президенти на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович. Срещу намаляването на цената за газа за Украйна, Киев се съгласи да удължи до 2047 г наема на руския военноморски флот в черноморската база в Севастопол. През 2014 г. Севастопол и Крим бяха анексирани от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
4
 
! Отговори
Защо в Берлин преди 5 години
Меркел няма да остави Украйна без приходите от транзита, защото иначе ЕС трябва да ги извади от джоба си, за да я поддържа. Така че, германците ще забавят Северен поток 2 докато руснаците клекнат на договора за нов транзит
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Евролюб 30Лъжете като дърти ..........НИКАКВИ ПАРИ "ГАЗПРОМ" НЕ Е ПЛАТИЛ НИТО ПЪК СЕ КАНИ ДА ПЛАЩА! А колкото до укропията.......................това вече е изпята песничка!!!! и ТЯ САМА СИ Е ВИНОВНА.................ТОЧНО КАКТО НИЕ САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!
20
9
 
5
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
В момента Русия няма интерес да спира транзита през Украйна, защото нито Северен поток 2 е готов, нито Турски е вързан засега за Европа. Загубването на богатия и платежоспособен клиент ЕС ще е краят на Газпром и Кремъл много добре го знае. Така че договор ще има и за след 2020 и то по европейските условия
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За оновна причина за спирането на ЮП се посочва т нар. "анексия" на Крим. А пък една от причините за това е, че Украйна никога нямаше да даде разрешение за минаването на тръбите през 200- милната икономическа зона от Крим.
18
1
 
9
 
! Отговори
Владо Вр преди 5 години
До 22.О,незнаещи!Договорът за ЮП беше подписан ПРЕДИ трети енергиен пакет да влезе в действие. Газпром и България подписаха анекс заради, за допускане на други доставчици на газ, заради новите изисквания(има интервю с тогавашният министър на енергетиката - намери го и го прочети). Въпросът е : от къде ще дойде този газ? В морето не става. На помпената станция на бълг. бряг - може, но трябват тръби за да го вържат към ЮП, а това е работа на чуждия доставчик. Никой не поиска да вложи пари
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всякакви опити бяха направени (и продължават) да се осуетят намеренията на Русия да спре транзита на газ през Украйна. Но в крайна сметка руснаците ще постигнат целта си. Просто защото газът е техен и си е там. А това, че Украйна имала нужда от 3-те милиарда приходи от транзита и иска да ги направи 6, си е техен проблем. Тези преговори да не би случайно да започват след срещата между Путин и Тръмп?
16
3
 
19
 
! Отговори
Инж. Сворачи преди 5 години
Путин им каза, че газ през Украйна няма да има. Това е. Накрая преговорите ще се протакат година и полвина и ще се провалят. Нито ЕС ще махне санкциите, нито руснака ще отстъпи. Ние пак ще си палиме печките с гума.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22"Второ беше спрян от ЕК защото руснаците отказали да тече и друга газ по тресето им. "това е във връзка с третия енергиен пакет. Само че каквото важи за Северен поток - важи и за Южен поток. Руснаците поискаха да се направи изключение за Северен, но не поискаха такова изключение и за Южен. Мен ако ме питаш Русия и ЕС си играят на доброто ченге - лошото ченге с нас, а издоените сме ние в крайна сметка
14
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
След като изтече срока на договора газ през украйна няма да има.Газта за Европа ще минава през Беларусия в Полша поляците са дали съгласие американската втечнена газ не им е достатъчна а и е по скъпа.Борбата е да се поднови договора през Украйна защото тръбата е 80% американска и ако не подновят договора така ще им стой без да печелят от нея.
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Русия като влезе в Европа пак да коли ...Германия ще има нужда от САЩ. Американците коли и машини си имат те да не са България :))) САЩ няма никва полза от Европа и го доказа с митата. Тука са само меки интересчии. Докато не забият нос в калта ... И накрая вземи се ограмоти след ВСВ КОЙ съживява и възтановява икономиката на Германия, че си малко залюханн.
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20 Бахтиии глупостите. Първо ЮП беше спряно по времето на Орешарски / БСП/ , Второ беше спрян от ЕК защото руснаците отказали да тече и друга газ по тресето им. Газопроводите в Украйна, като са правене Байдонн е бил сигурно ученик :)))
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГермания няма нужда от САЩ, а САЩ от Германия.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен18 знае ли чия е в същност газопреносната мрежа на Украйна? Имаше един вицепрезидент на име Джо Байдън, който най-вероятно 2020 ще е кандидат за президент. Негова е. Борбата е през Украйна да върви повече газ, а не обратното. Затова се съботират от САЩ и техните марионетки алтернативните газопроводи до ЕС. Това е лобито, което плати на българското правителство за Южен поток. Ето как нечии личен интерес става национален и интернационален. Е това лобизъм ли е или корупция?
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия прецака южна Европа за ЮП , прецака и САЩ със СП2. Това със сигурност няма да остане ненаказано. Ще дойде време Германия пак да почукаа на вратата на САЩ и ще яде големия.
8
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами хайде що не спират газа ?:))) Украйна сега е момента да им спре газа и да им овиснат сополите. СП2 не е готов. Турския също , а й да го направят ще транзетират през 10 държави. Украйна сега или никога може да иска нещо .
7
15
 
5
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Въпросния договор изтича на 31 12. 2018г., тоест след пет месеца. Транзитът през Украйна се запазва, таксата се удвоява. Русия ще плаща 6 мрд. на Украйна такса пренос.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12Вие сте повече в Турция, а ти се върни руския Гулаг !
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Читай свою историю и возвращайся в Турцию
4
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3То във вашата история всички заграбени територии са записани като присъединялис !
3
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крым присоединился в результате референдума.Никакой анексии нет