Русия и Украйна преговарят за газа до Европа от 2020 г.

Брюксел иска нови цени и условия по договора за преноса на руска газ
17 юли 2018 20:52, Екип на Dnes.bg
33
Русия и Украйна преговарят за газа до Европа от 2020 г.
Снимкa: Reuters, архив

Русия и Украйна започнаха днес преговори по бъдещето споразумение за пренос на газ от Русия към Европейския съюз.
 
Преговорите се проведоха в Берлин с посредничеството на Европейската комисия и набелязаха темите и графика на разговори.
 
Настоящото споразумение за преноса на руска газ през Украйна за Европа, включително за България изтична на 31 декември 2019 г. Първоначално плановете на Кремъл бяха то да намали десетократно транзита през украинската тръба за сметка на двата нови газопровода – "Северен поток" 2 и "Южен (Турски) поток".

Още по темата

 
"Знаем, че руската страна иска да бъде отговорен доставчик, Украйна – транзитьор, а Европа е сериозен клиент", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който посредничи между страните.
 
Руският енергиен министър Александър Новак и шефът на "Газпром" Алексей Милер участваха в преговорите в Берлин, а Украйна беше представена от външния министър Петро Климкин и шефа на "Нафтогаз" Андрей Коболев. На разоговорите е присъствал и германският министър на енергетиката Петер Алтмайер.
 
Страните са се съгласили първите фактически разговори на експертно ниво да се проведат в средата на септември, а министрите ще се включат отново през октомври. Европейската комисия предлага кръговете преговори да се провеждат на всеки 6-8 седмици, "за да се запази динамиката на разговорите".
 
Сред първите теми, които ще бъдат поставени на масата на преговорите са нова оценка за нуждите на ЕС от газ през следващото десетилетие, определяне на нови тарифи и условията по допуск на трети доставчици до тръбите. Причината е че европейското енергийно право беше въведено в украинското законодателство и бъдещият преноз на газ през Украйна ще трябва да отговаря на условията на третия енергиен пакет, който изисква разделяне на собствеността от преноса по тръбите, както и изключва възможността само газ от един доставчик да преминава през тях.
 
"Днес беше добър ден, даващ началото на сложен и труден процес. Убеден съм, че ако разговорите продължавт в същия дух, ще постигнем позитивен резултат", заяви Шевчович. Очаква се утре той да информира държавите членки за постигнатите договорености в Берлин.
 
Руската и украинската страна не коментираха пред медиите началото на преговорите. Руското министерство на енергетиката публикува само комюнике, в което се казва, че са били обсъдени перспективите на световния и европейски газов пазар.
 
През април шефът на "Газпром" Милер коментира, че компанията може да запази доставките през Украйна на около 10-15 млрд куб метра годишно, "ако украинската страна докаже икономическата целесъобразност на новия договор". Според Милер "Газпром" се преориентира на север и няма да има ресурси да се поддържат сегашните нива на доставки през централния газопровод, минаващ през Украйна. През миналата година пренесеният през украинската тръба газ към Европа е бил 93 млрд куб см, като Киев е получил 3 млрд. долара транзитни такси за тях.
В началото на март "Газпром" върна предварително платените от "Нафтогаз" пари за доставките на газ, след като международния арбитраж в Стокхолм отсъди 2,56 млр- долара компенсации в полза на Украйна за недоставени количества транзитен газ по настоящето споразумение.
Действащият договор за пренос между Русия и Украйна беше подписан през 2010 гц от тогавашните президенти на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович. Срещу намаляването на цената за газа за Украйна, Киев се съгласи да удължи до 2047 г наема на руския военноморски флот в черноморската база в Севастопол. През 2014 г. Севастопол и Крим бяха анексирани от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия започва да клика, иначе след Мондиала оскотелия мужик ще излезе на Майдана !
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА БОКО ПРИЯТЕЛЮ - ИВАН ДРЕНОВИЧКИ - ДА СЕ ИЗКАЖЕ ПО ВЪПРОСА.