Какви са американските инвестиции в европейската сигурност?

Тръмп постоянно иска повече пари за отбрана в НАТО
18 юли 2018 16:37, Екип на Bloomberg
12
Какви са американските инвестиции в европейската сигурност?
Снимка: Pixabay

САЩ инвестират много средства в европейска сигурност. Само миналата година бюджетът на САЩ за европейските страни, за подпомагане, за превъоръжаването им и за организиране на повече тренировки беше увеличен с 40%. Това коментира Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност в предаването в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

„Тръмп много отдавна заявява, че европейските съюзници в НАТО трябва да увеличат своите проценти за отбрана. Идеята, която стои зад това е, че трябва да се изпълни едно решение на НАТО, което и България, и другите страни са приели. През 2014 беше решено отбранителните бюджети да се вдигнат до 2% от БВП“.

По думите му през последните години европейските отбранителни способности драстично намаляват именно заради недофинансирането на този сектор. Според него може да се окаже, че в съвсем обозримо бъдеще американците, които инвестират много в системи за отбрана ще имат толкова напреднала техника и толкова напреднали комуникации и системи за въоръжение, че европейците на практика няма да могат да бъдат в състояние да участват в съвместни операции.

„Това ще бъде много лош сигнал за НАТО, тъй като няма да може да се осъществяват решения на НАТО. Ето защо Тръмп отдавна изказва и притиска в известен смисъл съюзниците да изпълнят своето обещание“.

Божилов припомни, че НАТО няма свои въоръжени сили.

„Те са на практика съвкупност от въоръжените сили на отделните страни, т.е. инвестирането на средствата става в собствените въоръжени сили, в собствена сигурност. От тази гледна точка България също трябва да приеме и да изпълнява това решение, да модернизира своята армия, защото на практика над 30 години не са влизали нови системи, бойна техника, бойно въоръжение и българската армия губи способности“.

Той добави още, че дори България да увеличи средствата за отбрана до 2% от БВП на страната, те пак ще бъдат по-малко от 1 млрд. евро.

„Ние имаме бюджет от около 1 млрд. лева за отбрана, като сега отделяме 1,34% от БВП. Даже да го увеличим до 2%, пак ще бъде по-малко от 1 млрд. евро. За сравнение бюджетът на Германия е 45 млрд. евро. Те отделят 1,2% от БВП. Германия не е в състояние да усвои много по-големи средства за отбрана. Много е важно не само в реални пари какво се дава, но и как се усвояват средствата– дали ще се усвоят за модерни технологии, за заплати или оръжия и техника. Това също не трябва да се подценява. Не само колко се дава, но и как се усвояват средствата“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Американците влагат пари в Европа,ама за собствената си сигурност!На практика ЕС е превърнат в жив щит и заложник срещу Русия!Идеята на САЩ е при евентуална война действията да се ограничат в Европа,а те да останат незасегнати!Къде е тогава сигурността за Европа????
Колкото до нас-единствената заплаха е Турция,а НАТО с НИЩО не допринася да бъде елиминирана...
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Puka im da sikadjiite ot USA za sigurnosta na ES
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
USA bez troina pechalba nischto ne pravi ivanov li si djendyron li?
8
4
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 5 месеца
Warning има инсталирана тежко вредна за атмосферния океан и земята нова техника след нагла конфронтация срещу Москва ,целяща да скрие окупацията на най важната Съветска и Руска република Украйна.
Имаме проблеми с тежко увреждане на подържаща магнито сферата черна звезда..Възможен е жесток терор срещу обитателите на повърхноста с цел ликвидация на всичко живот/The end of fanerosoic enon/
7
0
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 6 месеца
ХИЧ НЕ МИ ПУКА -ЕЙ КАДЕ ЛИ НЕ СЕ НАМЕШАХА ПА ТИЕ.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
т. е. нямате пари за нашите нови технологии, а наща цел е да правим пари
5
0
 
13
 
! Отговори
не може да бъде преди 6 месеца
С понятието инвестиция се спекулира много.А когато стане дума за инвестиране във военната област,често пъти вече не става дума за спекулация,а за откровена измама с цел получаване на контрол върху правителства,територии,производства и т.н.Затова е добре да се дава пример къде е направена такава инвестиция.За мен напр-американска инвестиция във военната област е базата Гуантанамо.Американците са я взели под наем за 99 г.срещу военна помощ и др.неща и тази територия сега е загубeна за Куба!
4
1
 
18
 
! Отговори
Бате Гойко преди 6 месеца
Американското оръжейно лоби е световен шампион по усвояване ма средства за отбрана. От кого се пази Европа? Тези от които трябваше да се пази, Меркел ги докара вътре в Европа. Меркел осъществи най- голямата диверсия на Т@либани в Европа. От кого друг се пазим? Русия? Иран? Северна Корея? Айде нема нужда. Тия ги разправяйте на синковеца, който още няма 5, като ги навърши и той няма да се връзва на тия приказки.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На американските войски в България даже водата им е американска .
2
0
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 месеца
Знаене ка се усвояват средствата. Развяват си пръдните по Америка калпаците уж за обмяна на опит.
1
4
 
21
 
! Отговори
zeus преди 6 месеца
Да не бъркаме американските окупационни войски и поддръжката на базите в ЕС с инвестиции в европейската сигурност ;)