Румъния: В Гюргево червен код заради африканската чума

Засилен проверки има на граничния пункт при Русе
24 юли 2018 14:30, Анисия Иванова
10
Румъния: В Гюргево червен код заради африканската чума
Снимка: архив Reuters

Окръг Гюргево е под червен код за опасност от поява на африканска чума по свинете, заяви директорът на Санитарно-ветеринарната дирекция в Гюргево Ливиу Флореску, цитиран от агенция Аджерпрес. По думите му властите са предприели серия мерки за предотвратяване появата на болестта.

"Окръг Гюргево е под червен предупредителен код, защото само окръг Кълъраш ни дели от Яломица и Констанца, където са установени случаи на африканска чума по свинете", каза Ливиу Флореску. Той посочи, че в Гюргево няма регистрирани случаи на вируса, но въпреки това тази седмица ще се проведат информативни заседания с компетентните органи в окръга.

Директорът на Санитарно-ветеринарната дирекция в Гюргево подчерта, че местни ветеринари осъществяват проверки на ГКПП Гюргево-Русе с цел предотвратяване на влизането в Румъния на продукти от животински произход, които могат да пренесат вируса на африканската чума.

Българската страна организира филтри за дезинфекция на влизане и излизане от страната, а в граничния окръг Гюргево румънските ветеринари са бдителни и осъществяват контрол на граничния пункт при всички превози на живи животни, защото в България, на границата с Турция, се появи и чума по дребните преживни животни, каза още Ливиу Флореску, цитиран от БТА.

Агенция Аджерпрес съобщава още, че в окръг Сълаж, Северозападна Румъния, е потвърдено огнище на африканска чума по свинете при два трупа на глигани, намерени в гората край село Майерище.

Окръжните власти веднага са предприели действия за борба със заболяването. Установена е зона на зараза и по-широка зона за контрол около мястото, където са намерени труповете. Дадени са специални инструкции за ограничения към местните стопани, които отглеждат прасета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Румъния - у Африка!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AnonЧумата през средновековието, идва от Китай, донесен е от самите европейци, били на "посещение" там и донесли заразен плъх. Грипът пак е от там и се пренася чрез дивите птици без кой знае колко човешка намеса. И испанският грип не е бил испански, а китайски. С други думи, не винаги някакви си бежанци пренасят нещо. ХИВ е имало в Африка и през 1930, но изключително активен/пасивен заразен канадски бял стюард го разпространява по света 80те.
7
2
 
8
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Не яжте свинско и ще оздравеете. Хем няма да ви хване чумата хем ще хапвате повече салата, краставички и картофки, отглеждани по лунния календар в междублоковите пространства.
6
2
 
8
 
! Отговори
у северозапада преди 5 години
А тука по нашия край все едно че е минала черната чума.Хора има тук там,абе голяма ряткос са!
5
2
 
6
 
! Отговори
SF преди 5 години
Няма да има спасение и от тази напаст, дивите *** преплуват редовно р. Дунав-така че, оградата по сухоземната граница надали ще свърши на 100 % работа?!? Със сигурност ще спре голяма част от движещите се постоянно глигани, но заразата ще влезе през река Дунав, преди големите студове. Няма лечение за тази болест засега и стопанствата отглеждащи прасета ще понесат огромни загуби за съжаление, цените на месото ще скочат до небесата.Заразата идва от Чечня после Русия, Ростовска област през 2009...
4
6
 
12
 
! Отговори
Anon преди 5 години
Африканска чума? Чудно от къде и как е дошла по нашите краища. И защо няма швейцарска чума? Политически коректните правителства на толерастите от ЕС веднага да се самосезират.
3
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП на протест срещу дезинфекцията! Незаконна е и разваля въздуха по КПП-тата. Всичко е план на ГЕРБ да обезлюди пропускателните пунктове за да може да влизат повече бежанци.
2
7
 
16
 
! Отговори
Лелка Зелка преди 5 години
*** да стяга четата и да заминава да протестира. Социалистите са преди всичко интернационалисти.
1
4
 
17
 
! Отговори
очаквател преди 5 години
хич не е изненада, на ред са пернатите