Трима руски журналисти убити в Централноафриканската република

От няколко месеца присъствието на Русия в ЦАР е все по-забележимо
1 авг 2018 13:52, Елка Василева
39
Трима руски журналисти убити в  Централноафриканската република
Снимка: Reuters

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" призова властите на Централноафриканската република (ЦАР) незабавно да разследват смъртта на трима руски журналисти в страната и да сътрудничат с посолството на Русия и с местната мисия на ООН. Това заяви Люс Мадж, старши изследовател на организацията за Африка, информира "Известия".

Правозащитникът нарече инцидента странен и уточни, че е станал в безопасен район, където въоръжените групировки са слабо активни - въпреки че бандитизмът, придружен с убийства, е широко разпространен в ЦАР, предаде РИА Новости, цитирана в материала.

Трима руски граждани с журналистически карти бяха убити в понеделник вечерта близо до град Сибю в ЦАР, съобщиха вчера силови структури и духовници от страната. Руското външно министерство информира, че тримата загинали са с документи, издадени на името на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал, пише БТА.

Живеещият в изгнание руски магнат Михаил Ходорковски заяви във Facebook, че журналистите са сътрудничели по негов разследващ проект за публикация, озаглавена "Руски наемници". Те са проучвали частна фирма за сигурност, действаща в ЦАР и свързана с бизнесмен, близък до руския президент Владимир Путин.

Създадената от Ходорковски организация посочи във Facebook, че тримата мъже са излетели на 27 юли за ЦАР, "за да заснемат кадри от дейностите на частната военна компания "Вагнер" в африканската страна, предаде Франс прес.

Компанията е основана от бившия офицер от руското военно разузнаване Дмитрий Уткин и от юни 2014 г. участва в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти, според информации в медии и на украинските служби. "Вагнер" действа и в Сирия паралелно с руската армия, която се намеси през септември 2015 г. в подкрепа на режима на Башар Асад.

Официално такава компания не съществува, тъй като частните военни компании са забранени в Русия, отбеляза АФП.

Служители в ЦАР казаха, че репортерите са били отвлечени от десетина мъже, които носели тюрбани и говорели единствено на арабски.

Вчера ТАСС съобщи, че според руското посолство в ЦАР у двама от тримата убити са намерени прескарти, издадени от "Известия". Вестникът изтъква обаче, че според пресслужбата на собствения му мултимедиен информационен център никой от неговите сътрудници не се е намирал напоследък в тази страна.

Според руската телевизия "Дожд", позовала се на източници от опозиционния Център за управление на разследвания (ЦУР), журналистите снимали документален филм за дейността на частна военна компания и били спрени на блокпост, пътувайки от столицата Банги към селището Бомбари.

Източник на "Комерсант" от руското външно ведомство твърди, че тримата пристигнали в ЦАР с туристически визи.

Снощи Ройтерс цитира кмета на град Сибю, според когото шофьорът на журналистите заявил, че са разстреляни от въоръжени мъже, излезли от крайпътните храсти.

"Хюман райтс уоч" приканва властите в ЦАР да открият престъпниците и да ги изправят пред справедлив, заслужаващ доверие съд, пише "Известия".

Анастасия Горшкова от ЦУР заявила за "Комерсант", че по нейни данни от местопрестъплението е изчезнала апаратура и голяма парична сума.

Вестникът помества справки за загиналите. Четирийсет и седемгодишният Александър Расторгуев с право е смятан за един от най-значимите и радикални режисьори в руското кино, снимал по-специално филм за чеченската война в Русия.

Орхан Джемал (51 г.) - син на Гейдар Джемал, председателя на религиозно-обществената организация Ислямски комитет на Русия, бе известен журналист, работил е в много "горещи точки" из Северен Кавказ, Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Грузия. Заедно с тях е убит и младият, но все по-известен оператор и фотограф Кирил Радченко, също работил в "горещи точки", а миналата година заснел много материал в Сирия, посочва "Комерсант".

Руски дипломати и следователи проучват инцидента на място, пише официозът "Росийская газета", като се позовава на Мария Захарова, говорителка на външното министерство в Москва. Федералното следствие е образувало наказателно дело по случая, отбелязва печатът в Русия.

Хора, добре познавали загиналите, не вярват на официалната версия, че те са станали жертва на обирджии. Чуват се далеч не тъй прозаични версии и нищо чудно. Репортерът, режисьорът и операторът от Русия са се озовали в една от най-опасните страни в света, където се пресичат интересите на влиятелни държави - световни сили, коментира "Взгляд".

Според африканиста Леонид Фитуни, цитиран в статията, руските журналисти може да са имали охрана, но тя или се е пръснала в момента на нападението, или самите гардове са били свързани с престъпниците.

Руският военен кореспондент Игор Димитриев подчертава пред онлайн изданието, че "Франция е усетила безпокойство" при появата на "бели войници, предполагаемо руснаци" в ЦАР.

От няколко месеца присъствието на Русия в ЦАР е все по-забележимо, посочи вчера Франс прес. В началото на 2018 г. Москва изпрати военни инструктори в Банги. Освен това Русия доставя оръжие на местната армия и гарантира сигурността на президента Фостен-Аршанж Туадера, чийто съветник по сигурността е руснак.

Редица западни медии, изброени от "Взгляд", информирали неотдавна за появата на руски разузнавачи и въоръжени наемници от частни компании в ЦАР и за предстояща операция на такава компания, известна с името "Вагнер", в съседен Судан. "Започна кампания с цел да се дискредитира Русия - резюмира Димитриев. - И сега, когато за там отпътува наша журналистическа група, за да опише с какво се занимават там руски военни или частни военни компании, се случи онова, което се случи."

Бившата метрополия на ЦАР - Франция, не е най-солидният играч в тази страна, продължава "Взгляд", като споменава за бизнес интереси на Китай и Южна Африка в региона, богат на петрол и уран.

"Всичко се върти около полезните изкопаеми - радиоактивни материали, злато, диаманти. По принцип се смята, че там има и петрол", уточнява африканистът Фитуни. Според изданието най-голям интерес от проучване на петролните запаси в ЦАР имат САЩ.

"Трудно е да се каже на кого всъщност е могла да мине път групата на Джемал. В крайна сметка нека не загърбваме и версията за обир", заключава "Взгляд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Тези които стават наемни убийци са по-скоро диви животни от колкото хора, а всички знаем че е опасно да се снимат диви животни в Африка.
34
0
 
2
 
! Отговори
Г"з глава затри преди 5 години
Искам да обърна внимание на това,че мисията на тези журналисти/макар че са се регистрирали като туристи/ е финансирана от Ходорковски.И според осведомени хора,Ходорковски не жали пари,когато може да намери някакъв компромат срещу Путин.Журналистите са се полакомили на парите,но явно не са си направили сметка,че скъпото оборудване и финансовите възможности, които са демонстрирали,няма да останат незабелязани от заинтересованите лица!Отишли са право на крокодилите в устата!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щов са хора на евреина Ходорковски, получили са търсеното!
32
0
 
4
 
! Отговори
Дойче Веле преди 5 години
До: от Германия "... Санкциите давали добър ефект. Путин вдигал възраста за пенсиониране.." Ти не си и чувал за Германия и западна Европа. Ако беше в Германия щеше поне да знаеш че там се пенсионират на 65 години и през 2029 започват да се пенсионират на 67(както е почти в цяла Западна Европа) .Говори се дори и за 70 в бъдеще. Ама от къде ще знаеш ти какво става в Германия от кърджалииското села в което живуркаш.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 30Защо не поспориш с мен? Микроцефалче, истината е там, сред различните източници. Умният ще я открие!
30
0
 
4
 
! Отговори
Знаещ много преди 5 години
До привет от ГерманияШайсе настъпано, гледал си стара укрофалшивка за живота на руските офицери и много ти е харесала. Gлупак си ти, не си ли чувал нещо за "Главболгарстрой"? Който построи с НЕМСКИ пари хиляди модерни жилища за руските офицери! Симо Пешов откъде се нагушка с милиони? Аз съм виждал други филмчета за новите руски казарми за обикновените бойци, та за офицерите какво мислиш че е? Намери "Трилистник", да видиш как живеят арктическите им войски! Пидеразд!
29
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Ако на руската намеса в Сирия казваш ефективност, се отказвам да споря с теб! Явно сме с различни като интереси, ,източници но информация, пршиятели,книги, мироглед и т.н.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Абе тосе видя КОЙ е по-ефективен в Сирия!!! краварите и разни блекуотърци са там от 2011 година, ама днес СИРИЯ Е СИ Е СВОБОДНА НА 95%! А убити има навсякъде........за сега НЯМА НИКОЙ БЕЗСМЪРТЕН!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че е жалко когато се убиват хора, но този джемал беше най-отвратителното същество, за което съм чувал............ббрррр...."журналист"...........га-д-няр, за когото няма род и родина! Има ги такива навсякъде! А да питаш КАКВО СА ТЪРСИЛИ ТАМ И ТРИМАТА, С ТУРИСТИЧЕСКИ ВИЗИ!!! И по-точно....да попитат ходорковски, тая змия, която е малко да го осъдят на 150 години затвор!
26
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧВК Вагнер е много ефективна срещу беззащитни журналисти за разлика от резила им Сирия.
25
2
 
9
 
! Отговори
:):) преди 5 години
относно новия ***, онзи от Германия В началото беше от дойчланд но му го рекнах че е смешен и ето менторите го прекръстиха Германия...утре ако може Алемания в други ден Немачко..и така на рулетка.
24
9
 
5
 
! Отговори
Това си е руска преди 5 години
работа: Захарова няма да каже.Те може и да се преструват, че само арабски говорят.Путин иска всичко секретно: Вагнер не съществува, а те филми ще ми снемат.Ще окупираме Африка, ще ги подкараме към Евроап, както сирийци и други насметени изпратихме.Ще направим световна револщция.Какви хубави апартаменти.За цяла Африка и цял Сибир.УРА, За родину, за сталину.
23
19
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Срещу диктатори като Путин и Ердоган винаги трябва да се работи анонимно и секретно , никога с открити карти защото лошо им се пише на онези ,които открито заявяват ,че разследват някаква далавера на диктатора !
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей, то смърди на нео-либерализъм и опозиционни медии, ти да видиш... Този "Джемал" го бяха записвали как се присмива на смърта на изгорелите в Одеса и желае смъртта на Путин. Дорбе, че са му пръснали жалката тиква на решето. Майкопродажни нечовешки тваri.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияДолбоеб от Германия, пиздуй мыть сартиры! Не отвлекайся!
20
18
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Много руски военни и семействата им изгърмяха с тази " частна фирма Вагнер " !Тя е създадена с благословията на Кремъл въпреки ,че в Русия е забранено да има частни военни фирми ! Путин не е платил и една рубла обезщетение на семействата на загиналите военни в Сирия и Украйна ,понеже всички те са отишли там като наемни войници на фирмата Вагнер , така Русия се освобождава от задължение да плаща обезщетения , а в последствие семействата на загиналите разбират ,че Вагнер е нелегитимна фирма !
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са истински журналисти не като тука.
18
15
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименМи те са приложили максимални санкции ама нещо не дават ефект :D Повече няма накъде.......................Напротив ! Санкциите дават много добър ефект , дори товариш Путин вдига пенсионната възраст понеже в хазната няма деньги ! Дори руските офицери / хора с висше образование / мизеруват като роми от Столипиново ! Youtube - Жизнь в России !Поажите ето Путину !Къде и как живеят офицерите във велика Русия ?!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияМи те са приложили максимални санкции ама нещо не дават ефект :D Повече няма накъде.
16
18
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
За да насочат фокуса в погрешна посока руските алкохолици използват много стари трикове от времето на бра дядо ми ! Забележете - жертвите били отвлечени от десетина мъже ,които говорели " единствена на арабски " ?! Ние логично мислещите хора не се интересуваме на какъв език говорят похитителите ,а се интересуваме по какви проекти са работили журналистите и кой има интерес от смъртта им ! Санкции до дупка докато изпука от глад и последният руски дивак !