Няма месо, няма плодове…само инфлация 1 000 000 %

Страхът на венецуелците е от нова вълна на недостиг на стоки
120
Няма месо, няма плодове…само инфлация 1 000 000 %
Снимка: Reuters, архив

В супермаркет в Каракас жена е награбила в ръцете си 12 литра мляко. "По-късно няма вече да има нищо", мърмори тя, пълнейки нервно количката си. Тя се страхува, че недостигът ще се изостри още повече във Венецуела след новата офанзива на правителство в опит да овладее повишението на цените.

Пет големи търговски вериги бяха санкционирани заради "спекулации". В други търговски обекти управители бяха задържани по обвинения, че са повишавали цени. Тези мерки целят да спрат хиперинфлацията, която в края на годината, според Международния валутен фонд, вероятно ще достигне 1 000 000 %.

Санкциите срещу Каракас доведоха до дълги опашки от хора, които се опитват да си набавят така наречените контролирани продукти. Оризът, царевичното брашно, които са основни продукти във Венецуела, все така не могат да се намерят по рафтовете в магазините. Яйцата, пилешкото и говеждото месо все по-рядко могат да бъдат открити, а който може да си го позволи, пълно кошницата си с прах за пране, масло и майонеза.

Адриана Айестеран има усещането, че преживява отново "същата история", когато си спомня за мерките, взети през 2013 година, с които големите търговски вериги бяха принудени да свалят цените си.

"Историята се повтаря", казва със скептичен тон 36-годишната жена, която е компютърен инженер, на излизане от магазин, където е купила четири пакетчета масло.

Тя се страхува от нови разграбвания на магазини, които в миналото доведоха до недостиг на храни и стоки от първа необходимост. "Правителството не знае какви мерки да вземе, за да подобри производството", подчертава тя.

"Контранападение"

Националната дирекция за защита на социално-икономическите права (Sundde) е натоварена, заедно с въоръжените сили, да работи за изпълнението на правителствените мерки, а това предполага да се упражнява контрол, да се правят арести и да се налагат административни наказания срещу магазините.

Да се опитваш "да се захванеш" с шефовете на заводи, за да "укротиш" пазара, "е отличната рецепта нещата да стигнат до невероятен провал", твърди Луис Висенте Леон, експерт в компанията Datanаlisis.

Лидерът социалист Николас Мадуро обвинява шефовете на компании, че спекулират "по един абсурден начин". "Ние извършваме голямо контранападение срещу спекулантите и крадците", заяви той.

Националната дирекция за защита на социално-икономическите права обяви санкции, които принуждават предприятията да не променят цените си от юлските им равнища.

Мартина обхожда рафтовете, които наполовина са празни. За тази 72-годишна пенсионерка дори цените, фиксирани от правителството, "са удар за портмонето ми".

"Контраатаката" на правителството цели да се спазват фиксираните цени на 25 основни продукти. Десет от тези 25 продукта отсъстват от рафтовете в магазините.

"Нито една цена не се е понижила, те дори са по-високи", казва Натали Сервера при излизане от супермаркет в Чакао, в източната част на Каракас. Тази жена, която е останала без работа и е на 21 години, се готви да напусне страната.

"Това няма да бъде достатъчно"

При все това мерките за овладяване на цените се подкрепят от клиенти като Хосе Бенитес, търговец на 46 години, които благодарение на тях е купил два килограма прах за пране "малко по-евтино". Според него страната е "бомба със закъснител" заради скъпия живот.

Президентът Николас Мадуро обяви в понеделник "план за икономическо съживяване", който предвижда в обращение да се пуснат нови банкноти - с пет нули по-малко от предишните, минималната заплата да се вдигне с над 3400% и да се направи девалвация от 96%.

"Критиките валят от всички страни (...) Чакаме да видим какво ще се случи, дали положението ще се подобри или пък ще се влоши, дали да заминем или да останем, ако отново земята започна да се тресе", шегува се Хосе, имайки предвид земетресението с магнитуд 7,3, разлюляло страната тази седмица без да причини жертви или пък значителни щети.

Венецуелците като Хосе предпочитат да се вкопчат в надеждите си: "Надявам се нещата да се подобрят за доброто на всички, за да може хората, които заминаха в чужбина, защото тук нямаха работа, да се върнат".

С продукти разпределени в две торбички Гладис де Варгас, фризьорка на 56 години, се оплаква, че е купила малко неща. "Каквото и да правят, това няма да бъде достатъчно. Вече няма нищо. Няма месо, няма плодове", казва тя. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
5
 
6
 
! Отговори
До 86 преди 5 години
сякаш си паднал от Марс.Разбирам, че такава ти е ролята при Сорос.Затова си се описал и дори фалшива снимка си сложил, за да ти следят изявите и да получиш сътветните хонорари.Обаче досади на всички с плоските си глупости. Имаш само две гънки и в едната стои комунизъм, в другата - любимите ти американци.Хал хабер си нямаш от Венецуела. Време е да спреш да "разбираш" от положението там.
86
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На такова безумие, да са най-богати на петрол и същевременно да живеят в крайна мизерия са способни единствено комунистите.
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Мадуро и социалистите си тръгнат страната много бързо ще се оправи, все пак все още притежават 40% от световните запаси на петрол.Но с това управление няма как да стане.
84
4
 
3
 
! Отговори
интересно ми е преди 5 години
Интересно ми е, България като е със САЩ и се навежда на америкамците защо е такава мизерия е България?
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуела го закъса, защото остави хищническия капитализъм такъв какъвто си е - американски и от американски агенти, полудяли от алчност да държи благата, а Чавес се засили да оправи нещата чрез нефт и нефтените продажби. Защо няма нищо? Ето пример - там един литър бензин струва 7 наши стотинки. В Колумбия цените са огромни. Капиталистите нямат сметка да продават бензин във Венецуела, изнасят го контрабанда в Колумбия и във Венецуела няма бензин. Така е с всичко останало, вкл тоалетната хартия.
82
2
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 80Ех, как си знаех, че пак американците са виновни, а не комунизма на Чавес и Мъдуро :) Скоро четох един като тоя образ, умник та дрънка, дето беше написал шокиращата простотия, че сме били 500 години под турско заради американците. Друг пък беше написал, че оня колхозник, масовия убиец и всички такива канибалски и традиционни за *** неща пак били заради Американците :-D :-D :)))
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дано европа има не тя ще го има с този демографски прираст на черни нелигални бежанци късмет да пропадне икономически като веницоела и тогава ще е радост ще спрат потоците с черни нелегални бежанци също ще спрът социялите на тези който са в гетото наречено европейски съюз
80
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата икономика се държи от страта опозиция, социалистите нищо не са национализирали. Опозицията са богатите, фабрикантите, собсвениците които се поддържат от САЩ. Но хората не гласуват за тях, защото виждат какво им носи капитализма, тово което става там е именно див капитализъм, а социалистите се опитват с продажби на нефт да правят социална политика но не става така. Трябва всичко да национализират.
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуела е типичната бананова републик, която обаче не живее от банани, а от петрол. Главния им клиент е САЩ и ги въртят на пръста си както си поискат. Ограбваха ги както си поискат и затова стана и революцията там. Сега им налагат ембарго, докато цената на петрола пък падна, поради машинации на САЩ. Петролът им е тежък, като дъвка и за да се продава и ползва, трябва да се разреди с рядък петрол. Те обаче нямат пари да купуват рядък и продажбите падат.Мадуро не разбира от икономика, шофьор е.
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А България като членка на ЕС и НАТО и в магазините има изобилно плодове, месо и банани и левчето е вързано за еврото защо пенсионерите роват в кофите с боклyците и постоянно фалират банки и застрахователни компании а 3 милиона българи слугуват на Запад за мизерно заплащане?
77
4
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 77Затретвам- това че сте некадърници и БЕДНИ другаре, не значи, че всички сме като вас. *** се поразходи из ресторантите и баровете и ще видиш картинка чудна - пълно с бедняци, дето поркат, друсат, карат скъпи коли, ходят с намазани мацки със силикон по 10 бона в бюста...Абе що си мислите, че вие като сте африканци и другите са като вас? Че на мен само компа ми е 5 бона, лаптопа 3, а Yoga-та 2 бона. Вече много хора взимат заплати по 5 бона, бившата ми взима 3 в НоваТВ.
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте, чета надолу глупости за социализъм, капитализъм и дори един умник е нарекъл руски комунизъм положението във Венецуела.Това са хора, които търсят начин да измислят някакаква инсинуация с контекст положението в България.Според специалистите, това, което става се дължи на половинчатото решение на Чавес. Тръгна да прави социализъм, но остави икономиката в ръцете на проамерикански богаташи, които дърпат конците сега. Можеше и да не прави социализъм и пак да закъсат, зависят на 95% от петрол
75
4
 
7
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
И да допълня само - ЩАСТЛИВ съм, че сме със Европа и САЩ и НАТО. Аз си обичам Запада, харесвам му всичко, работил съм само в Западни страни и съм печелил луди пари. Но аз харесвам Запада и ходя на Запад. А ти другарю комунист, като харесваш Изтока ходи на Изток - в Путилeнд, Северна КОРЕЯ ИЛИ НАЙ-ДОБРЕ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА ДА БАЧКАШ. ДОКАЖИ ЧЕ СИ ИСТИНСКИ КОМУНИСТ И МРАЗИШ ЗАПАДА, като емигрираш в любимите си страни :))) Ха-ха-ха, смешковци :)))
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като отидете във Внецуела обменяйте долари само на черно. Ще спечелите много. Официалният курс е изкуствено занижен. С 6 долара можете да спите в супер луксозен хотел, като по средата на една от стаите ще имате и джакузи. Дори с българска заплата ще се почувствате супер богат във Венецуела. Те там взимат по няколко долара заплата, както бяхме ние през 1997 г. по времето на Виденов, когато долара беше 3000 лв.
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуБългария като скъса с комунизма и тръгна със САЩ и нормалния капиталистически свят защо сега е бедна като африканска държава и първа по смъртност в света?
72
2
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 74Ами ти като си зле, не значи, че и аз съм зле бе, дядо пенсионер :) Аз съм си супер, нито съм гладен, нито жаден, нито жени ми липсват. Аз не говоря като вас, вечно гладните и бедни комунисти обобщително от името на всички със смешни лафчета като: "Народът е гладен и жаден, няма какво да яде" или "Тези фейк новини Сорос ги пише, да ни разсейва от важните неща (под това се разбира - кога ще почне да ни дава наготово държавата по 3000 пенЦийка:)" Ами не, аз съм си супер добре и имам пари
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нигерия и Ангола са на 6-то и 8-мо място по износ на нефт, Венецуела е на 10то след тях. Нигерия и Ангола винаги са били със САЩ и там никога не е имало комунизъм, пък що са толкова зле, а?
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам българите като тръгнаха със САЩ добре се оправиха, много добре ги оправят сега, ха ха хаааа....
69
1
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До ха ха хааааЩе се оправят, като скъсат с комунизма и тръгнат със САЩ и нормалния капиталистически свят. Виж ги сега като са с комунизма докъде са се докарали. Само ги виж. Прочети пак статията, да ти светне! Тръгнат ли със западните ценности и САЩ народа и държавата ще просперират, ама чугунени и дървени тикви като теб някак си не го разбират това нещо.
68
2
 
8
 
! Отговори
Ха хаха преди 5 години
У нас всеки, който иска да живее нормално бива обявяван за комунист от герберастките некадърници и замерван с дежурния аргумент - и при бсп беше зле. Сякаш естественото състояние на човека е да бъде роб, грабен от банда пожарникари и физкултурници :)))