Няма месо, няма плодове…само инфлация 1 000 000 %

Страхът на венецуелците е от нова вълна на недостиг на стоки
120
Няма месо, няма плодове…само инфлация 1 000 000 %
Снимка: Reuters, архив

В супермаркет в Каракас жена е награбила в ръцете си 12 литра мляко. "По-късно няма вече да има нищо", мърмори тя, пълнейки нервно количката си. Тя се страхува, че недостигът ще се изостри още повече във Венецуела след новата офанзива на правителство в опит да овладее повишението на цените.

Пет големи търговски вериги бяха санкционирани заради "спекулации". В други търговски обекти управители бяха задържани по обвинения, че са повишавали цени. Тези мерки целят да спрат хиперинфлацията, която в края на годината, според Международния валутен фонд, вероятно ще достигне 1 000 000 %.

Санкциите срещу Каракас доведоха до дълги опашки от хора, които се опитват да си набавят така наречените контролирани продукти. Оризът, царевичното брашно, които са основни продукти във Венецуела, все така не могат да се намерят по рафтовете в магазините. Яйцата, пилешкото и говеждото месо все по-рядко могат да бъдат открити, а който може да си го позволи, пълно кошницата си с прах за пране, масло и майонеза.

Адриана Айестеран има усещането, че преживява отново "същата история", когато си спомня за мерките, взети през 2013 година, с които големите търговски вериги бяха принудени да свалят цените си.

"Историята се повтаря", казва със скептичен тон 36-годишната жена, която е компютърен инженер, на излизане от магазин, където е купила четири пакетчета масло.

Тя се страхува от нови разграбвания на магазини, които в миналото доведоха до недостиг на храни и стоки от първа необходимост. "Правителството не знае какви мерки да вземе, за да подобри производството", подчертава тя.

"Контранападение"

Националната дирекция за защита на социално-икономическите права (Sundde) е натоварена, заедно с въоръжените сили, да работи за изпълнението на правителствените мерки, а това предполага да се упражнява контрол, да се правят арести и да се налагат административни наказания срещу магазините.

Да се опитваш "да се захванеш" с шефовете на заводи, за да "укротиш" пазара, "е отличната рецепта нещата да стигнат до невероятен провал", твърди Луис Висенте Леон, експерт в компанията Datanаlisis.

Лидерът социалист Николас Мадуро обвинява шефовете на компании, че спекулират "по един абсурден начин". "Ние извършваме голямо контранападение срещу спекулантите и крадците", заяви той.

Националната дирекция за защита на социално-икономическите права обяви санкции, които принуждават предприятията да не променят цените си от юлските им равнища.

Мартина обхожда рафтовете, които наполовина са празни. За тази 72-годишна пенсионерка дори цените, фиксирани от правителството, "са удар за портмонето ми".

"Контраатаката" на правителството цели да се спазват фиксираните цени на 25 основни продукти. Десет от тези 25 продукта отсъстват от рафтовете в магазините.

"Нито една цена не се е понижила, те дори са по-високи", казва Натали Сервера при излизане от супермаркет в Чакао, в източната част на Каракас. Тази жена, която е останала без работа и е на 21 години, се готви да напусне страната.

"Това няма да бъде достатъчно"

При все това мерките за овладяване на цените се подкрепят от клиенти като Хосе Бенитес, търговец на 46 години, които благодарение на тях е купил два килограма прах за пране "малко по-евтино". Според него страната е "бомба със закъснител" заради скъпия живот.

Президентът Николас Мадуро обяви в понеделник "план за икономическо съживяване", който предвижда в обращение да се пуснат нови банкноти - с пет нули по-малко от предишните, минималната заплата да се вдигне с над 3400% и да се направи девалвация от 96%.

"Критиките валят от всички страни (...) Чакаме да видим какво ще се случи, дали положението ще се подобри или пък ще се влоши, дали да заминем или да останем, ако отново земята започна да се тресе", шегува се Хосе, имайки предвид земетресението с магнитуд 7,3, разлюляло страната тази седмица без да причини жертви или пък значителни щети.

Венецуелците като Хосе предпочитат да се вкопчат в надеждите си: "Надявам се нещата да се подобрят за доброто на всички, за да може хората, които заминаха в чужбина, защото тук нямаха работа, да се върнат".

С продукти разпределени в две торбички Гладис де Варгас, фризьорка на 56 години, се оплаква, че е купила малко неща. "Каквото и да правят, това няма да бъде достатъчно. Вече няма нищо. Няма месо, няма плодове", казва тя. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
10
 
18
 
! Отговори
42 преди 5 години
САЩ МРАЗЯТ ВСЯКА ДЪРЖАВА, КОЯТО СЕ ОПИТВА ДА БЪДЕ НЕЗАВИСИМА...
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До жалкоНикъде не е имало комунизъм. Социализма е нещо друго - кой както си го разбира.
45
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
могат да питат родителите си как е било при печално известното правителство на Жан Виденов.Ето го най-видния громител на комунизма, дето ще пита мама как е било през 96та. Такива са днескашните анти-комунисти, соца не са и го виждали даже...
44
10
 
16
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Кой го боли за Венецуела, кажете защо нашата европейска страна затъва все повече под вещото ръководство на пожарникаря, един регистър не може да закрепи. Това кажете. Венецуелците да се оправят и сигурно ще се оправят преди нас
43
10
 
15
 
! Отговори
конспирация преди 5 години
А президента Радев в съзаклятие с К Нинова искат да ни направят социалистическа държава.
42
15
 
18
 
! Отговори
Брейнлес Американфил преди 5 години
Типична фалчива новина с цел пропаганда. Веенцуела е супер богата на нефт и не искат да го дадът на "Американско-ционистиките си приятелки", така както ние си дадохме златото.Има еднба мъдра мисъл много актуална и днес:"Хората които четът книги, винаги ще управляват теззи които гледат само телевизия(бих доабив и интернет)". Стадо!
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво има за разбиране - арабите ... и тъnи... и фанатици....си купиха английската футболна премиер лиг...Има за разбиране, но трябва да имаш малко повече акъл, отколкото на един стругар. Арабите са на чело на ОПЕК и са първи приятели със САЩ, докато латиноамериканците гонят всяка една американска корпорация от държавите си и сами си определят на кой и за колко да си продават петрола. Разликата дори и за един стругар трябва да е очевидна.
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪВ ЗИМБАБВЕ 3 КОКОШИ ЯЙЦА СЕ РАЗМЕНЯХА ЗА 100 ТРИЛИОНА ЗИМБАБВИЙСКИ ДОЛАРА!И ТОВА Е НАЙ-БОГАТАТА СТРАНА НА НЕФТ И ЦЕНАТА МУ Е ДВОЙНА СПРЯМО РАЗХОДИТЕ ЗА ДОБИВАНЕ В МОМЕНТА!
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Само че пилето в момента струва към $6милне пиши преди да си се информирал"Ти знаеш ли знака $ за коя валута стои? И 6 плюса имаш хаха, ей това е да си цар на ***, че ще и дава съвети да сме се информирали. Ужас.
38
6
 
16
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Червените тpoлове вият - "Дръжте крадеца!" Какво има за разбиране - арабите ... и тъnи... и фанатици....си купиха английската футболна премиер лиг... чудят се къде да инвестират милиардите си - Кувейт държи 13% от всички акции на Мерцедес....социалистите във Венецуела УСПЯХА ДА НАПРАВЯТ НЕВЪЗМОЖНОТО - въпреки залежите си от нефт - да уморят народа си от глад!На коя държава ви прилича, ако махнете морето от нефт - от упавнението?
37
11
 
21
 
! Отговори
жалко преди 5 години
Социализмът ще отиде на бунището на историята както и комунизма, но трябва да мине време, а живота не е вечен.
36
7
 
21
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Ами има някои които знаем без да сме ***.А за тези които не знаят как е във Венецуела, могат да питат родителите си как е било при печално известното правителство на Жан Виденов.С тази разлика, че Венецуела е една от най-богатите на петрол страни в света.А петрола е пари в брой.
35
9
 
27
 
! Отговори
комунизъм=бедност преди 5 години
Изводът е ***, където има комунизъм се живее бедно и безперспективно.
34
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минуси плюсове пак нищо не знате за Венецуела, не разбирате ситуацията и не познавате никого. И така ще си остане.
33
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно герберастките *** как се нахвърлиха вкупом настървено върху Венецуела. Все дно знаят нещо за нея или познават някого.
32
27
 
10
 
! Отговори
Венсеремос! преди 5 години
От 12 години работя в Каракас, старши девелопер с 18 млрд песо заплата (седмично). Мога да ви кажа, че всичко е американска пропаганда. Редовно преяждаме с месо - говеждо, свинско, екзотични риби. Тоалетната хартия е в изобилие.Правим си състезания по продължително къпане с гореща вода. Не ми се връща в еврогейска България.
31
6
 
21
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Същото беше и при мен, за 40 години 5 пъти смених парите....
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Тези клошари ли да се обърнат срещу САЩ? Или Куба? Или арабите?А българите които живеят в САЩ и изхранват близките си тук, и срещу тях ли да се обърнат подчовеците? Имам чуството, че троловете работят за да си изкарат освидетелстване и да взимат инвалидна пенсия, друго обяснение за шизофренията им нямам.
29
16
 
9
 
! Отговори
И кво преди 5 години
Трябва да си кажем - наш Боку е слънце, нек ни граби със здраве до безкрай. Да, ама не.
28
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Платена статия с платени коментатори хахаха Мерика Хамерика всички ви мразят.