Няма месо, няма плодове…само инфлация 1 000 000 %

Страхът на венецуелците е от нова вълна на недостиг на стоки
120
Няма месо, няма плодове…само инфлация 1 000 000 %
Снимка: Reuters, архив

В супермаркет в Каракас жена е награбила в ръцете си 12 литра мляко. "По-късно няма вече да има нищо", мърмори тя, пълнейки нервно количката си. Тя се страхува, че недостигът ще се изостри още повече във Венецуела след новата офанзива на правителство в опит да овладее повишението на цените.

Пет големи търговски вериги бяха санкционирани заради "спекулации". В други търговски обекти управители бяха задържани по обвинения, че са повишавали цени. Тези мерки целят да спрат хиперинфлацията, която в края на годината, според Международния валутен фонд, вероятно ще достигне 1 000 000 %.

Санкциите срещу Каракас доведоха до дълги опашки от хора, които се опитват да си набавят така наречените контролирани продукти. Оризът, царевичното брашно, които са основни продукти във Венецуела, все така не могат да се намерят по рафтовете в магазините. Яйцата, пилешкото и говеждото месо все по-рядко могат да бъдат открити, а който може да си го позволи, пълно кошницата си с прах за пране, масло и майонеза.

Адриана Айестеран има усещането, че преживява отново "същата история", когато си спомня за мерките, взети през 2013 година, с които големите търговски вериги бяха принудени да свалят цените си.

"Историята се повтаря", казва със скептичен тон 36-годишната жена, която е компютърен инженер, на излизане от магазин, където е купила четири пакетчета масло.

Тя се страхува от нови разграбвания на магазини, които в миналото доведоха до недостиг на храни и стоки от първа необходимост. "Правителството не знае какви мерки да вземе, за да подобри производството", подчертава тя.

"Контранападение"

Националната дирекция за защита на социално-икономическите права (Sundde) е натоварена, заедно с въоръжените сили, да работи за изпълнението на правителствените мерки, а това предполага да се упражнява контрол, да се правят арести и да се налагат административни наказания срещу магазините.

Да се опитваш "да се захванеш" с шефовете на заводи, за да "укротиш" пазара, "е отличната рецепта нещата да стигнат до невероятен провал", твърди Луис Висенте Леон, експерт в компанията Datanаlisis.

Лидерът социалист Николас Мадуро обвинява шефовете на компании, че спекулират "по един абсурден начин". "Ние извършваме голямо контранападение срещу спекулантите и крадците", заяви той.

Националната дирекция за защита на социално-икономическите права обяви санкции, които принуждават предприятията да не променят цените си от юлските им равнища.

Мартина обхожда рафтовете, които наполовина са празни. За тази 72-годишна пенсионерка дори цените, фиксирани от правителството, "са удар за портмонето ми".

"Контраатаката" на правителството цели да се спазват фиксираните цени на 25 основни продукти. Десет от тези 25 продукта отсъстват от рафтовете в магазините.

"Нито една цена не се е понижила, те дори са по-високи", казва Натали Сервера при излизане от супермаркет в Чакао, в източната част на Каракас. Тази жена, която е останала без работа и е на 21 години, се готви да напусне страната.

"Това няма да бъде достатъчно"

При все това мерките за овладяване на цените се подкрепят от клиенти като Хосе Бенитес, търговец на 46 години, които благодарение на тях е купил два килограма прах за пране "малко по-евтино". Според него страната е "бомба със закъснител" заради скъпия живот.

Президентът Николас Мадуро обяви в понеделник "план за икономическо съживяване", който предвижда в обращение да се пуснат нови банкноти - с пет нули по-малко от предишните, минималната заплата да се вдигне с над 3400% и да се направи девалвация от 96%.

"Критиките валят от всички страни (...) Чакаме да видим какво ще се случи, дали положението ще се подобри или пък ще се влоши, дали да заминем или да останем, ако отново земята започна да се тресе", шегува се Хосе, имайки предвид земетресението с магнитуд 7,3, разлюляло страната тази седмица без да причини жертви или пък значителни щети.

Венецуелците като Хосе предпочитат да се вкопчат в надеждите си: "Надявам се нещата да се подобрят за доброто на всички, за да може хората, които заминаха в чужбина, защото тук нямаха работа, да се върнат".

С продукти разпределени в две торбички Гладис де Варгас, фризьорка на 56 години, се оплаква, че е купила малко неща. "Каквото и да правят, това няма да бъде достатъчно. Вече няма нищо. Няма месо, няма плодове", казва тя. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нищо за петрото ?
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това означава ли нови икономически емигранти за европа? меркел поканила ли ги е вече? или те не са достатъчно тъмни за подобряване генофонда на арийците?
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами от самозабравил се шофьор на автобус , какво да очакваш. Ходи по митинги и разправя как самият Чавес му праща СМС-и от оня свят и резултатите са налице. Като изритат Тръмп , Куба ще дръпне много напред и ще стане фактор в региона, защото Бразилия, Венецуела и Аржентина се тресат от всякъде.
4
1
 
10
 
! Отговори
Fulano преди 5 години
Несравними са нещата между нас и Венецуела
3
12
 
35
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Социалистически рай....нефт газиш...гладен ходиш....ДАЙТЕ ВЛАСТ НА НИНОВА И ГЕРГОВ...да ви оправят без лубриканти!
2
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пичов,е не че сте пичове света има да връща общо 164 трилиона долара без лихвите, Венецуела няма да връща на никой нищо. Ето как става номера краварите натискат СА да вади петрол цената на петрола пада с 21 долара за барел и боливара съответно губи себестойност Някога Венецуела беше най-богатата държава в региона ама краварите ги сринаха със задкулисни игрички петродолара е най-голямата инфлация, който изнася петрол в долари прибира инфлацията на краварите.
1
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иииии пак ли ? Оставете Венецуела. Те ще се оправят. Дайте да видим нас си.