Няма месо, няма плодове…само инфлация 1 000 000 %

Страхът на венецуелците е от нова вълна на недостиг на стоки
120
Няма месо, няма плодове…само инфлация 1 000 000 %
Снимка: Reuters, архив

В супермаркет в Каракас жена е награбила в ръцете си 12 литра мляко. "По-късно няма вече да има нищо", мърмори тя, пълнейки нервно количката си. Тя се страхува, че недостигът ще се изостри още повече във Венецуела след новата офанзива на правителство в опит да овладее повишението на цените.

Пет големи търговски вериги бяха санкционирани заради "спекулации". В други търговски обекти управители бяха задържани по обвинения, че са повишавали цени. Тези мерки целят да спрат хиперинфлацията, която в края на годината, според Международния валутен фонд, вероятно ще достигне 1 000 000 %.

Санкциите срещу Каракас доведоха до дълги опашки от хора, които се опитват да си набавят така наречените контролирани продукти. Оризът, царевичното брашно, които са основни продукти във Венецуела, все така не могат да се намерят по рафтовете в магазините. Яйцата, пилешкото и говеждото месо все по-рядко могат да бъдат открити, а който може да си го позволи, пълно кошницата си с прах за пране, масло и майонеза.

Адриана Айестеран има усещането, че преживява отново "същата история", когато си спомня за мерките, взети през 2013 година, с които големите търговски вериги бяха принудени да свалят цените си.

"Историята се повтаря", казва със скептичен тон 36-годишната жена, която е компютърен инженер, на излизане от магазин, където е купила четири пакетчета масло.

Тя се страхува от нови разграбвания на магазини, които в миналото доведоха до недостиг на храни и стоки от първа необходимост. "Правителството не знае какви мерки да вземе, за да подобри производството", подчертава тя.

"Контранападение"

Националната дирекция за защита на социално-икономическите права (Sundde) е натоварена, заедно с въоръжените сили, да работи за изпълнението на правителствените мерки, а това предполага да се упражнява контрол, да се правят арести и да се налагат административни наказания срещу магазините.

Да се опитваш "да се захванеш" с шефовете на заводи, за да "укротиш" пазара, "е отличната рецепта нещата да стигнат до невероятен провал", твърди Луис Висенте Леон, експерт в компанията Datanаlisis.

Лидерът социалист Николас Мадуро обвинява шефовете на компании, че спекулират "по един абсурден начин". "Ние извършваме голямо контранападение срещу спекулантите и крадците", заяви той.

Националната дирекция за защита на социално-икономическите права обяви санкции, които принуждават предприятията да не променят цените си от юлските им равнища.

Мартина обхожда рафтовете, които наполовина са празни. За тази 72-годишна пенсионерка дори цените, фиксирани от правителството, "са удар за портмонето ми".

"Контраатаката" на правителството цели да се спазват фиксираните цени на 25 основни продукти. Десет от тези 25 продукта отсъстват от рафтовете в магазините.

"Нито една цена не се е понижила, те дори са по-високи", казва Натали Сервера при излизане от супермаркет в Чакао, в източната част на Каракас. Тази жена, която е останала без работа и е на 21 години, се готви да напусне страната.

"Това няма да бъде достатъчно"

При все това мерките за овладяване на цените се подкрепят от клиенти като Хосе Бенитес, търговец на 46 години, които благодарение на тях е купил два килограма прах за пране "малко по-евтино". Според него страната е "бомба със закъснител" заради скъпия живот.

Президентът Николас Мадуро обяви в понеделник "план за икономическо съживяване", който предвижда в обращение да се пуснат нови банкноти - с пет нули по-малко от предишните, минималната заплата да се вдигне с над 3400% и да се направи девалвация от 96%.

"Критиките валят от всички страни (...) Чакаме да видим какво ще се случи, дали положението ще се подобри или пък ще се влоши, дали да заминем или да останем, ако отново земята започна да се тресе", шегува се Хосе, имайки предвид земетресението с магнитуд 7,3, разлюляло страната тази седмица без да причини жертви или пък значителни щети.

Венецуелците като Хосе предпочитат да се вкопчат в надеждите си: "Надявам се нещата да се подобрят за доброто на всички, за да може хората, които заминаха в чужбина, защото тук нямаха работа, да се върнат".

С продукти разпределени в две торбички Гладис де Варгас, фризьорка на 56 години, се оплаква, че е купила малко неща. "Каквото и да правят, това няма да бъде достатъчно. Вече няма нищо. Няма месо, няма плодове", казва тя. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
причината е;западните престъпници-долу демонокрацията
106
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропагандна статия.
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който оцелее оцелее
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в бг с 200 пенсия или 400 600 заплата
103
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееех, какви времена бяха! Магазините празни, няма ток, режим на водата, несигурност, страх и особен вид надежда, че идва нещо ново, чисто и достойно!
102
6
 
7
 
! Отговори
8===o преди 5 години
резултатът от социализмът е винаги един и същ.
101
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Експроприирани са хиляди частни бизнеси, въвеждат се тежки ценови ограничения, които се налагат чрез присъствието на войници в над 1400 супермаркета, арестувани са магазинери за твърде високи цени. Контролират се цените не само на стоки и услуги, но и на трудовите взаимоотношения заплатите не могат да падат, както цените не могат да се качват. Очаквано резултатът е пълен стопански разпад, фалит на малкото останали предприятия, изчезване на всякакъв вид стоки, накрая масов глад. САЩ ли пак?
100
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв капитализъм бълнувате във Венецуела? Проблемът на Венецуела е класически за всяка планова и интервенционистична икономика, добре синтезиран от Маргарет Тачър социализмът работи, докато не свършат парите на другите.Нови жилища от държавата, безплатно образование и здравеопазване, коледни бонуси, субсидии за различни продукти, включително храна, специални облаги за върхушката за всичко това трябва да се плаща.
99
5
 
10
 
! Отговори
До 105 преди 5 години
САЩ и Англия няматприятели, те имат само интереси.Когато някой го обявят за свой приятел, това означава че или им е роб или васал.Васали са им Германия, Франция и т.н. ...А роби са останалите, които или ще правят точно както каже "началника" или стават ненужни и ги смачкват като насекомо.По тази причина, всички "приятели на САЩ", които не са васали, са го закъсали и няма оправяне. Точно така беше и Венецуела преди Чавес.Цяла Латинска Америка и половината свят едвам дишат, а октопода смуче.
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА Нигерия и Ангола що са толкова зле, хем са приятели на САЩ и имат повече нефт и произвеждат и продават повече нефт от Венецуела?
97
2
 
6
 
! Отговори
До 102 преди 5 години
Точно така.Чавес завзе петрола и с негова помощ реши да подобри положението на населението. Цялата останала икономика беше и и е в ръцете на неговите противници, направлявани в момента от САЩ.Просто той отказа, да прави съществени реформи. Мислеше, че петролът му е достатъчен, за просперитет на държавата и просто трябва да остави всико така, както си беше преди него. Затова сега се скапа всичко, защото реалната сила е в икономиката, а властта няма влияние върху нея, няма ред в държавата.
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на Венецуела е не липса на природни богатства, а пълната липса на ред и дисциплина в държавата.От там нататък всичко е само следствие.От момента, в който могъщи икономически структури полудели за свръх печалби усетят, че мога да си правят каквото си поискат, настава безмилостен грабеж и унищожение. Това го видяхме в България, когато се появиха такива структури, които можеха да си правят каквото си поискат безнаказано.Сега има някакви рамки от EU, но ако се махнат, тук ще е същото.
95
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РОУВъв Венецуела няма социализъм ами най-обикновен капитализъм, икономиката им е частна, старите собсвеници държат всичко. Социалистите имат само политическата власт и контрол над нефта. Икономиката им е либерална и капиталистическа и всичко това е резултат от капитализма, а не от социализма.
94
4
 
8
 
! Отговори
До 89 преди 5 години
Ако Мадуро и чавистите изчезнат, нищо няма да се промени.Преди тях беше същото.Те се появиха, защото американските корпорации жестоко експлоатираха Венецуела и положението при тяхното управление беше същото. Всичко, което имаше някаква ценност, се изнасяше в чужбина на безценица. Хората бяха полудяли от глад и се стигна до Чавистката революция.Но ЦРУ премахна носителя на вълшебна харивма Чавес и цялото управление на Венецуела се оказа негодно да продължи като него.Но и той беше популист.
93
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жан Виденов беше неудобен на Сорос, САЩ и местните им слуги, защото отказа да разпродава България. 1995 г. беше най-успешната в икономиката до тогава. Бизнесът живна, дори безумните лихви на БНБ започнаха да падат. После Виденов се реши да откаже да изпълнява Плана Ран-Ът и се противопостави на изискванията на МВФ и Световната банка. Цитат "На Джордж Сорос няма да се дават никакви пари от бюджета и фондациите му ще работят съгласно законите на страната." И после видяхме какво му спретнаха...
92
4
 
9
 
! Отговори
До 97 преди 5 години
Кубински специалисти предлагаха програма за стабилизация на страната. Ако я бяха приели, щяха да имат здрава държава и ред, а от там нататък щяха да са пъти по-добре. Чавес отказа, не можел да допусне диктат, искал свобода, но тя се превърна в слободия.Китайците им предложиха да ги залеят със стоки за потребление срещу петрол за да спадне паниката, а през това време да се въведе ред в страната. Мадуро отказа, налагането на твърда дисциплина по китайски, не била за тях.Ето го резултата.
91
5
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 93Ето още един малoумник, дето се опитва да лъже като римлянин :))) Точно когато беше хиперинфлацията, Жанчо Виденов си беше министър-председател. на кой ги плещиш тези, все едно няма Гугъл? :))) Много добре си спомням как една моя учителка ревеше, че заплатата и била 7 долара на месец. Само се чудя, как не спомена, че Сорос и американците са виновни, ами пак любимия Костов :))) Смешковци
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемите на Венецуела на се толкова идеологически или икономически, колкото организационни:1. Мадуро, професионален шофьор на автобус - президент. Много нива под Чавес, който поне като професионален военен можеше да управлява2. Пълно пренебрегване на икономиките правила, волунтаризъм3. Пълна липса на контрол в държавата, щом всичко се изнася контрабанда и никой не може да го спре.4. Мощна корупция, водеща до липса на контрол5. Свобода за действие на чужди икономически и политически агенти
89
6
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До 91Сорос лично ми плаща всяка вечер....в долари :))) Сега ще си направя и друг профил, да троля като теб за комунизма, путинизма и севернокореизма, един приятел дето е руснак ме уреди на среща в руското посолство :))) Казаха ми, че ще ми плащат в рубли. Но моите любими момичета ми казаха, че искат да им плащам в долари, не знам що така. Трябва сега да намеря някакви рускини, дето ще се съгласят да са с мен за рубли :)))
88
5
 
6
 
! Отговори
До 90 преди 5 години
Както по-долу е описано, не става дума за комунизъм изобщо!Става дума за някакъв измислен Социализъм.Обаче Чавес и тези след него дори социализъм не въведоха, а взеха да си измислят нещо тяхно, което кръстиха Социализъм.Никой от тях не е нито комунист, нито социалист. Просто така става, когато икономиката се управлява от военни, които нямат понятие за икономика и когато външни сили и вътрешни печалбари имат възможност да правят каквото си искат.Даваха им съвети китайците, но не приеха съвета