Китай строи първата си военна база в Афганистан

Пекин си сътрудничи с Кабул в борбата с тероризма
29 авг 2018 08:37, Елка Василева
27
 Китай строи първата си военна база в Афганистан
Снимка: архив, Reuters
Китай започна да строи първата си военно-тренировъчна база в провинция Бадахшан в Североизточен Афганистан в рамките на засилващото се сътрудничество с Кабул в борбата с тероризма. Това пише вестник "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от ТАСС. Изданието се позовава на свои източници.
 
"Строежът на базата започна. Китай ще прехвърли там най-малко един батальон с въоръжение и оборудване за учебна подготовка на афганистанските си колеги", заявява пред изданието единият от източниците.
 
Базата ще бъде разположена във Ваханския коридор, който представлява тясна ивица в планините, граничеща с три страни: Таджикистан на север, Пакистан на юг и Синцзян-уйгурския автономен район на Китай на изток. В населения предимно с мюсюлмани Синцзян действат сепаратистки групировки, свързани с международна терористична и ислямистка нелегална дейност.
 
Както отбелязва вестникът, това ще бъде първият случай на военно присъствие на Китай на територията на съседен Афганистан. Миналата година Пекин разположи първата си военно-логистична база в чужбина в Джибути на източния бряг на Африка. Но засега основата на базирания там контингент са инженери и строители, заети с инфраструктурата. 
 
Базата в Афганистан трябва да играе съвсем различна стратегическа роля заради близостта си до Синцзян, където през последните години имаше нападения на ислямски терористи.
 
По мнение на наблюдатели военният лагер се създава и финансира от Пекин, за да предотврати проникване в Китай на бойци от уйгурите и други екстремисти, преминали подготовка и получили опит във воденето на бойни действия в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава". Наред с това Китай изхожда от необходимост да гарантира сигурността по трансграничните търговско-транспортни коридори на проекта "Един пояс, един път".
 
Китайското министерство на отбраната досега не е потвърждавало официално планове да бъде създадена китайска база в Афганистан, пише БТА. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименKакво означава "ОТ ТАМ", прекрасний? :)
4
1
 
8
 
! Отговори
Китайците преди 5 години
от векове имат проблеми с уйгурте. Крайно време е да ги натиснат по-здраво!
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Китай!Браво Русия!ще изгони и от там НАТО
2
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааайдееее, изгониха и от там краварите
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай строи много неща. Китай строи дубльор на панамския канал в Никарагуа.Пиндостан се тресе от истерика и фонтанира все по-нови санкции.