Китай строи първата си военна база в Афганистан

Пекин си сътрудничи с Кабул в борбата с тероризма
29 авг 2018 08:37, Елка Василева
27
 Китай строи първата си военна база в Афганистан
Снимка: архив, Reuters
Китай започна да строи първата си военно-тренировъчна база в провинция Бадахшан в Североизточен Афганистан в рамките на засилващото се сътрудничество с Кабул в борбата с тероризма. Това пише вестник "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от ТАСС. Изданието се позовава на свои източници.
 
"Строежът на базата започна. Китай ще прехвърли там най-малко един батальон с въоръжение и оборудване за учебна подготовка на афганистанските си колеги", заявява пред изданието единият от източниците.
 
Базата ще бъде разположена във Ваханския коридор, който представлява тясна ивица в планините, граничеща с три страни: Таджикистан на север, Пакистан на юг и Синцзян-уйгурския автономен район на Китай на изток. В населения предимно с мюсюлмани Синцзян действат сепаратистки групировки, свързани с международна терористична и ислямистка нелегална дейност.
 
Както отбелязва вестникът, това ще бъде първият случай на военно присъствие на Китай на територията на съседен Афганистан. Миналата година Пекин разположи първата си военно-логистична база в чужбина в Джибути на източния бряг на Африка. Но засега основата на базирания там контингент са инженери и строители, заети с инфраструктурата. 
 
Базата в Афганистан трябва да играе съвсем различна стратегическа роля заради близостта си до Синцзян, където през последните години имаше нападения на ислямски терористи.
 
По мнение на наблюдатели военният лагер се създава и финансира от Пекин, за да предотврати проникване в Китай на бойци от уйгурите и други екстремисти, преминали подготовка и получили опит във воденето на бойни действия в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава". Наред с това Китай изхожда от необходимост да гарантира сигурността по трансграничните търговско-транспортни коридори на проекта "Един пояс, един път".
 
Китайското министерство на отбраната досега не е потвърждавало официално планове да бъде създадена китайска база в Афганистан, пише БТА. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Пророк-Мушморок преди 5 години
Китай ще бъде унищожен от астероиди от космоса към 2070 г.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай е самодостатъчна държава в почти всяко отношение. Той вече не се нуждае от внос на полезни изкопаеми и енергоресурси, напротив готви се да изнася последните. Единственото, което не достига, това са жени и вода. Това ще определя и политиката на тази страна в обозримо бъдеще.
23
2
 
8
 
! Отговори
Днес-БГ - типично преди 5 години
Китай строи първата си военна база в Афганистан ...а в края на писанието:Китайското министерство на отбраната досега не е потвърждавало официално планове да бъде създадена китайска база в Афганистан.Журналистика, та дрънка - въздух под налягане....
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен19Ами ако гледаш по - малко Атака ТВ /то там си е чиста шоу програма/ и намериш сам информация, ще разбереш какво прави Китай. В ход е програма за китайски инвестиции в Казахстан за 9 милиарда долара. Изграден е железопътният контейнерен терминал в Сиан, част от Международния търговски и логистичен парк в Сиан, който е с площ от 44.6 кв. км. Крайната цел е пристанището в Рига.... Китай купува и наема 1.15 милиона декара земеделска площ в Сибир...
21
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Китай са най- силната държава в света, но англо-саксите и евреите владеят коалиция от много държави...
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай строи първата си военна база в Афганистан, а Русия строи едни от поредните си ВВС и ПВО бази в Арктика, Нова Земя, Якутия, Диксон и Тикси.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоМоже ли да споделиш малко цифри по повод на инвестициите и стокообмена ? И за кои фабрики става въпрос, какво произвеждат ? Може ли да назовеш няколко и в кои градове ? Нищо лично, но доводите ти звучат малко махленско, особено с някакви усмивчици, губи се резонността.... Разбирам да беше кръчмата пред блока... Мисля, че когато китайците престанат да пресичат границата, за да работят в Благовещенск и Хабаровст, доводите ти биха издържали. Поздрави.
18
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14 Китай не я интересува Русия воено. И сега Китай доминира над Русия. Китай се интересува как да живее нормално в Сибир без война.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНапротив, Европа вече е почти подчинена на Китай економически и политически. Преди месец китайска корпорация купи португалския еквивалент на НЕК, с което предизвика бурни дебати в ЕС. Да не говорим какво правят на Западните Балкани и в Скандинавия. Смешното е, че ще превземат Европа по-бързо отколкото Русия(ако въобще могат)
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И САЩ първоначално е била слаба воено. Както първо си оправя икономически теритопията и границите и после развива военната индустрия. Но всичко и е на светло. Китай първо да си оправи нещата в Сибир. И за Европа ще е нещо невъзможно да се устрой.
15
13
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До до 6Не става въпрос за военен конфликт. Стокообмена на Казахстан, Киргистан, Таджикистан и другите с Китай е по - голям, от колкото с Русия. Вече и в Южен Сибир китайските инвестиции и фабрики са повече от руските. Просто ще ги изкупят на безценица. Как отговаря Путин? Военно учение - смях!
14
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай са машата на Русия .
13
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедняцитеее дето до вчера садиха ориз да не умрат от глад ...цял живот мечтаят да са като САЩ. Само дето в живота бедния, колкото и да се мъчи винаги остава беден :) Солташакаа
12
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До10 Опита да се намести Китай в Европа е невъзможно. Първо трябва да се намести трайно в Сибир. И трайно в Азия. За сега икономически и финансово си граничи с Полша от страните на Европа.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната гавра с краварите ! Краварските диваци разбират само , когато играе сопата !
10
4
 
14
 
! Отговори
Стою преди 5 години
Китай слага монопол в/ у Европа , а в Азия отдавна се е настанила.Не е мн.радостен този факт.Новите чорбаджии на света.
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия си остава най-великата страна на света, свикнахте ли?
8
2
 
18
 
! Отговори
до 6 преди 5 години
До ЗозоНе са ти ясни отношенията м/у Китай и Русия.............да, може да има конфликт м/у тях след 100 години...............но сега цел номер 1 е САЩ да бъдат поставени на колене!!!
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай са новата суперсила................накрая ..............Русия и САЩ се карат............Китай печели!!!
6
20
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До Анонимен3Мозък, китайците гонят руснаци от Сибир. От околните стране вече ги изместиха. Отгоровът на джуджето - ВОЕННО УЧЕНИЕ В СИБИР. Сега и в Афганистан се наместиха.