Дилма Русеф изгуби вота за сенатор в Бразилия

Крайнодесният Болсонаро и кандидатът на левицата Адад на втори тур за президент
8 окт 2018 08:45, Елка Василева
3
Дилма Русеф изгуби вота за сенатор в Бразилия
Снимка: Reuters

Крайнодесният кандидат за президент на Бразилия Жаир Болсонаро и съперникът му от левицата Фернандо Адад ще се състезават на втория тур на президентските избори на 28 октомври, предаде Ройтерс, като цитира председателя на Върховния изборен трибунал.

Болсонаро, който е депутат в бразилския парламент, получава 46,7 на сто от гласовете на вчерашния първи тур от президентските избори, а Адад, бивш кмет на Сао Пауло - 28,4 на сто, съобщи съдията от Върховния изборен трибунал Роза Вебер.

Още по темата

Болсонаро изрази увереност снощи, че не е избран на първия тур заради проблеми с електронните урни, предаде Франс прес.

"Сигурен съм, че ако това не беше станало, щяхме да знаем още тази вечер името на президента на републиката", каза той във видеозапис във Facebook.

Социологическите анкети сочеха преди първия тур, че Болсонаро ще получи 36 на сто от гласовете и наблюдатели прогнозираха, че Адад ще го победи на втория тур. Резултатът от първия тур обаче засилва възможността крайнодесният кандидат да дойде на власт в страна, която не е била управлявана от влиятелна дясна политическа сила след края на военния режим през 1985 г., отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Популярността на Болсонаро породи тревоги, че той може да наложи авторитарно управление, подкрепяно от военните.

Близо 147 милиона бразилци имаха право на глас във вчерашните избори за президент, губернатори на 26-те щата, 53 сенатори и 513 депутати.

Бившата президентка на Бразилия Дилма Русеф претърпя поражение на изборите за сенатор от щата Минас Жерайс, предаде ТАСС. Тя се класира на четвърто място с 15 на сто от гласовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудно между две равни помии коя да избереш тъй и тъй накрая все си измамен
2
2
 
3
 
! Отговори
преди 5 години
До Коце кметаХвани единия, удари другия!
1
3
 
4
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Успех, Болсонаро!