Вселенската патриаршия призна Украинската църква

Украинците празнуват, 89-годишният Филарет с пресконференция
12 окт 2018 08:40, Елка Василева
38
Вселенската патриаршия призна Украинската църква
Патриарх Филарет. Снимка: архив, Reuters

"Слава на Украйна!", "Слава на Исус!" - в социалните мрежи или пред киевския катедрален храм украинците празнуват от вчера решението на Константинополската патриаршия да признае независима от Москва Православна църква в Украйна, предаде Франс прес.

Само четвърт час след като Константинополската патриаршия в Истанбул обяви, че признава автокефалията на украинската Църква и възстановява във функциите му православния патриарх Филарет, отлъчен от Москва, той вече даваше пресконференция.

Още по темата

Пред внушителната църква от 19-ти век "Свети Владимир" със сини куполи, осеяни с позлатени звезди, към десетките журналисти се присъединиха вярващи или просто минувачи, които слушаха внимателно думите на патриарха и го снимаха.

Въпреки че Московската патриаршия определи решението като "катастрофа" и "схизма", 89-годишният Филарет обяви предстоящ събор, който има за цел да обедини трите Православни църкви, съществуващи в момента в бившата съветска република.

"Москва е тази, която търси конфонтация. Ние, украинците, не желаем това", заяви той под аплодисментите на множеството.

"Слава на Украйна!", извика мъж. "Слава на героите!", отвърнаха събралите се. "Слава на Исус! Слава на Украинската църква!, включиха се и други.

"Ние сме готови, молихме се за това и очакваме най-сетне да има истинска Украинска църква, с молитви на украински език", каза за АФП една от вярващите след речта на патриарх Филарет, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
8
 
! Отговори
без Бог преди 5 години
Каква независима църква в Украйна? От тази църква в Украйна нищо не зависи!
9
3
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Първо: Щом черквите са автокефални(самостоятелни, самоуправляващи се), трябва сами да решават към кого да на подчинение, или пък да са независими. Второ: Константинополската патриаршия се самовеличае за вселенска и първа по чест и по право, но според мен това е Ерусалимската. Там Христос е създал първата християнска организация, от там са тръгвали апостолите да разпространяват вярата. И трето: като резултат от този спор русите 150 години след нас се сетиха, в Цариград са фанариоти и гърци.
8
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еврейските пари пак си свършиха работатаостаналото е за наивницитеа то най много православни има в русия на кого е тоя вселенски патриарх никой не знаеслужил в турската армия за сведениеа украинците да издигнат съборения паметник на ленин защото той е единствения дъпжавен ръководител който е създали дал името на украйна за сведение на невежите - те трябва църква да му направят той си е марионетка по рождение
7
2
 
23
 
! Отговори
Бг преди 5 години
Украинската църква не ме интересува. Интересува ме независима от Гърция и Сърбия Македонска църква. Турчинът Вартоломей защо подскочи като ужилен като стана въпрос за Македонска църква и БПЦ да й е майка? Може би защото страда от някакви остарели великогръцки идеи?
6
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво !Киевска Рус се еманципира от Московията !
5
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно нашите Ролекси дали са поздравили украинските ни братя, или по гундяевски само скърцат зъби?
4
21
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами само със вселенския да си отслужват службите. Ние не ги признаваме.
3
23
 
20
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Слава на Украйна!
2
23
 
17
 
! Отговори
UFO преди 5 години
Вселенска патриаршия, Вселенски събор, колко смешно звучи всичко това. Един път попитах един поп, къде са представитилите на други планети във Вселената на тези събори? Мълчи като риба.
1
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разделяй и владей.