Вселенската патриаршия призна Украинската църква

Украинците празнуват, 89-годишният Филарет с пресконференция
12 окт 2018 08:40, Елка Василева
38
Вселенската патриаршия призна Украинската църква
Патриарх Филарет. Снимка: архив, Reuters

"Слава на Украйна!", "Слава на Исус!" - в социалните мрежи или пред киевския катедрален храм украинците празнуват от вчера решението на Константинополската патриаршия да признае независима от Москва Православна църква в Украйна, предаде Франс прес.

Само четвърт час след като Константинополската патриаршия в Истанбул обяви, че признава автокефалията на украинската Църква и възстановява във функциите му православния патриарх Филарет, отлъчен от Москва, той вече даваше пресконференция.

Още по темата

Пред внушителната църква от 19-ти век "Свети Владимир" със сини куполи, осеяни с позлатени звезди, към десетките журналисти се присъединиха вярващи или просто минувачи, които слушаха внимателно думите на патриарха и го снимаха.

Въпреки че Московската патриаршия определи решението като "катастрофа" и "схизма", 89-годишният Филарет обяви предстоящ събор, който има за цел да обедини трите Православни църкви, съществуващи в момента в бившата съветска република.

"Москва е тази, която търси конфонтация. Ние, украинците, не желаем това", заяви той под аплодисментите на множеството.

"Слава на Украйна!", извика мъж. "Слава на героите!", отвърнаха събралите се. "Слава на Исус! Слава на Украинската църква!, включиха се и други.

"Ние сме готови, молихме се за това и очакваме най-сетне да има истинска Украинска църква, с молитви на украински език", каза за АФП една от вярващите след речта на патриарх Филарет, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най ть,пото сьщество на земята е *** балкански
29
2
 
0
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
До ZМалка поправка за старобългарския. По-точното определение е праславянски. Аргумент: когато Кирил и Методий създават азбуката, тя е предназначена за западните славяни, а не за българските, но свободно се приема тук и се развива. По онова време всички славяни са говорили един и същ език с малки диалектни различия. И в тази връзка, след като се имате за специалист, защо новобългарският имо толкова малко общо със старобългарския?
28
0
 
9
 
! Отговори
Z преди 5 години
Колкото до езика, чест им прави на руските специалисти - лингвисти! Официално е признато, че днешният руски език е 50-55% старобългарски! Официално е признато, че първият патриарх на руската църква е Киприан - българин! Затова и на византийците им горчи и този хап! Да не казвам още, колко от императорите им са чисти българи! Затова и откъдето могат-удрят! Тази битка е древна!
27
2
 
5
 
! Отговори
Z преди 5 години
Политиката здраво в религията - нищо ново под слънцето! Пример-кръстоносните походи и т.н ! Колкото до украинския език в църквите, в тях проповедите не са на руски а на старобългарски! Така че украинските политици- патриарси отричат нашият език от който е тръгнало тяхното православие! Браво на истанбулския грък! Връща ни го заради това, че не му играем по свирката!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядката в Истанбул не мери със същия аршин за македонската църква.
25
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
БРАВО !!! Велко дело ! Попчето с пагони Гундяев , ще се пръсне !!!
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдддааа..........ако през 2014 беше началото на разпада на това недоразумение, окраината на Руската империя, то сега това беше последния гвоздей! И Слава Богу, тая фашистваща хунта ще донесе още много беди, но накрая ще получи същото, както през 1945-та!
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Ха-ха-ха..........е, и СЛАВА БОГУ ЧЕ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СКЪСВА ВСИЧКИ (или почти всички) връзки с тая скапана еуропка!!!! ЧЕ КАКВО ХУБАВО Е ВИДЯЛА ТЯ ОТ еуропската ***? като чета историята, над 10 пъти тия тълпища се насочват на Изток, но ядат пердах и се кротват! До следващия път! От запад идва само разорение, бедност, кризи и банкротства! Смърт и безчинстващи безродни тълпи! Въобще, ако и ние се откъснеме, ще ТРЪГНЕМЕ 100 ПЪТИ ПО-ДОБРЕ! КАКТО БЯХМЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ!
22
2
 
4
 
! Отговори
НЕбългарин преди 5 години
Турция е голяма работа еййй, каквото кажат от там това става!
21
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 5 години
До Анонимен 15Браво, ***! Едно и също копи-пейст във всички сайтове!
20
2
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Няма лошо! Просто украинските православни не желаят да бъдат управлявани от КГБ.
19
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Агентът на МИТ бил признал... И какво от това?
18
1
 
9
 
! Отговори
безбог преди 5 години
Кой го интересува, има ли бог, няма ли бог? Важното е кой ще гепи свещоливниците! И кой ще е на касата на входа на църквата!
17
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин сам си е виновен. Търсеше начин да разрушава ЕС. Търсеше начин да разрушава НАТО. Сега руснаците са отделени от ЕВРОПА. И за да ги приемат трябва време за сваляне на преградите, който издигна.
16
3
 
10
 
! Отговори
без милост преди 5 години
Ако Исус Христос можеше да види целия този църковен бардак от горе, щеше да напусне църквата и щеше да основе нова!
15
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, сега в Украйна ще има и гражданска война на религиозна основа. Не изключвам да се стигне до повреждане, разрушаване и разграбване на храмове. Само в Киевско печорската лавра има стотици ценни предмети, които, които интересуват техните националисти. Даването самостоятелност на украинската църква,бе одобрено при посещението при Вартоломеюй на доста американски политици преди няколко месеца. Целта е да се навреди на Русия. За интересите на украинския народ на запада не му пука.
14
7
 
8
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Правосланвата църква за разлика от католиците няма традиция да издава еднолични решения, всички такива се вземат на вселенски събори, едва ли това ще мине на какъвто и да е църковен събор. Това е изцяло политически мотивирано решение и като такова не би трябвало да има тежест в църквата.
13
16
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Държава като Украйна няма, това подобие на държава е обречено на изчезване. Ще я разкъсат на парченца, а народа ще страда, гладува, умира и имигрира.
12
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинете но Украйна не ли е измислена държава с Руски език аз знам че са Руснаци!Сталин ли я създал църквата трябва да е Руска имало ли е държава Украйна въобще в миналото?
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички религии трябва да бьдат забранени само болни мозьци