Украинският режисьор Олег Сенцов – с наградата "Сахаров"

Предложението е направила Европейската народна партия
25 окт 2018 13:37, Елка Василева
13
Украинският режисьор Олег Сенцов – с наградата "Сахаров"
Олег Сенцов. Снимка: архив, Reuters

Украинският филмов режисьор Олег Сенцов е носителят на тазгодишната награда "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта, съобщи председателят на институцията Антонио Таяни.

От името на своите колеги той призова за незабавното освобождаване на Сенцов, осъден на 20 години затвор за "замисляне на терористично нападение" срещу Крим.

Пленарната зала в Страсбург приветства възторжено и със ставане на крака обявяването на името на победителя. Сенцов е първият европеец, на когото наградата "Сахаров" бива присъдена в последното десетилетие.

Още по темата

Сенцов бе предложен за отличието от групата на Европейската народна партия (ЕНП). В изявление на групата на ЕНП се посочва, че Сенцов е невинен и честен човек, лишен от свобода по скалъпени обвинения.

Отбелязва се, че Сенцов е подел мирен протест срещу завземането на родния му Крим и е обявил гладна стачка до освобождаването на задържаните от Русия украински политически затворници. С наградата показваме, че не сме забравили всички тях, допълват от политическата група.

Сенцов бе заловен през 2014 г. в Симферопол и бе изпратен в руски затвор със строг режим, припомня БТА. Според Амнести интернешънъл делото срещу него е било гледано от военен съд и е било нечестно.

Освен Сенцов за наградата бяха предложени 11 неправителствени организации за спасяване на мигранти в Средиземно море (група на Зелените) и Насер Зефзари от Мароко, водач на движение срещу корупцията и злоупотребите с власт. Зефзари също е осъден на 20 години затвор за заговор срещу държавната сигурност и бе предложение на групата на Европейската обединена левица.

Наградата ще бъде връчена в Страсбург на 12 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Един истински украински патриот,терорист откъдето и да го погледнеш!
8
3
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Какъв е тоя платен шут Асандж.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А там, в сибир, ще получи като награда допълнително разширяване на отвор с бургия с голям диаметър.
6
2
 
6
 
! Отговори
рускиня до House M.D преди 5 години
уважаеми колега, Олег Бузина е бил наистина много почтен човек и много добър журналист. Нито спестявал на руснаци, но не спестявал и на украинци. Много често го слушах в предаването на Владимир Соловьев - гояма загуба за Украйна ,че този човек е бил убит. Точно той е едно изключение от писачи
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТО НАГРАЖДАВАТ ТЕРОРИСТИ ОБЕЗЦЕНЯВАТ НАГРАДАТА.Както обезцениха ордена "Стара планина" награждавайки *** и Пульо само защото бил някакъв чуждестранен за-дник.
4
2
 
10
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
демократи първо да изискат от Украйна да обяви кой е убиец на журналиста Олег Бузина, убит в киев. Критикувал нацистки изцепки на киевските власти.Та питане - кога санкции към украйна за убийство на журналист? Кога санкции за Одески събития? И още, както Европа не зачита решение на руски съд, така и русия ще пропусне покрай ушите решения на Европа
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Награден е , защото е имал желание да изпълни поставената му задача.
2
1
 
17
 
! Отговори
некъфф преди 5 години
До Тео 1Той е против демокрацийте уж лъжат и подслушват...но са демокраций.. Русия е лоша , всички против нея са добри...Никой не чу кой плати за Украинския преврат 4,5 милиарда долара , никой не чу за убийствата направени от фашистите от десен сектор ..но когато Русия си защитава гражданите ..е лоша...Ако това бе станало под Хамериканска протекция и Хамерика имаше вече база в Крим , нямаше да е проблем нали...Лицемери..
1
2
 
14
 
! Отговори
Тео преди 5 години
А за Джулиан Асандж кога? Или трябва да сме политкоректни?