Япония включи отново ядрен реактор на остров Шикоку

След аварията във "Фукушима" повечето реактори са изключени
27 окт 2018 15:25, Анисия Иванова
5
Япония включи отново ядрен реактор на остров Шикоку
Снимка: БТА

Японската компания "Шикоку илектрик пауър" задейства отново Трети блок на атомната електроцентрала в Иката на о-в Шикоку близо година след като експлоатацията му беше спряна заради протести, предаде ДПА.

Според "Шикоку илектрик" от вторник Трети блок ще започне отново да захранва мрежата с енергия, а на 28 ноември би трябвало вече изцяло да е подновил работа.

През декември съдът постанови, че реакторът трябва да бъде изключен, след като за това беше призовала гражданска организация. Тя заяви, че компанията оператор е подценила опасността за централата от възможно изригване на вулкана Асо, намиращ се на около 130 км от нея.

Миналия месец съдът реши да отмени забраната, след като прие, че няма риск за безопасността дори и при изригване на вулкана.

В Япония повечето ядрени реактори все още са изключени след най-тежката ядрена авария в нейната история, в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Тя стана причина да бъдат въведени по-строги регулации за безопасността, преди те отново да може да бъдат задействани.

Към момента на ядрената авария във Фукушима в третата най-голяма световна икономика имаше 54 действащи реактора.
 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СДС А пък ние затворихме 4 блока без да имаме вулкани и цунамита, но вече не можем да ги пуснем за разлика от японците! Скоро ще има нужда от Народен съд! Чакам го с нетърпение!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирате от нищо, ама много. Не ги мислете японците, те ще се оправят ама ние ще берем ядове с тиквите.
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да , хората използуват АЕЦ за благото си , въпреки рисковете ! А тук нашите евро-атлантически национални предатели , начело с Плевнелиев , ни връщат в каменната ера !
2
5
 
3
 
! Отговори
пепи преди 5 години
130 километра от вулкана.
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ядрената централа не е построена на върха на вулкана? Такива са американските и японските правила за ядрена безопасност.