Записите от убийството на Кашоги шокирали саудитското разузнаване

"Само някой, който е взел хероин, би направил това"
13 ное 2018 10:07, Елка Василева
12
Записите от убийството на Кашоги шокирали саудитското разузнаване
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Записите, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, които Турция е споделила със свои западни партньори, са "ужасяващи" и са шокирали и служител на саудитското разузнаване, който ги е изслушал. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред репортери в самолета на връщане от Франция, предаде Ройтерс, позовавайки се на турски медии.

Ердоган е казал, че е обсъдил темата за убийството на прием в Париж с лидерите на САЩ, Франция и Германия.

"Ние пуснахме записите, отнасящи се до това убийство, на всеки, който ги поиска от нас. Нашата разузнавателна организация не скри нищо. Пуснахме ги на всички, които ги искаха, в т.ч. саудитците, САЩ, Франция, Канада, Германия и Великобритания", посочи Ердоган.

По думите на турския президент записите са "наистина ужасяващи".

Още по темата

"Всъщност, когато служителят на саудитското разузнаване ги чу, бе така шокиран и каза: 'Този трябва да е взел хероин, само някой, който е взел хероин, би направил това", посочи Ердоган.

По думите на турския лидер е ясно, че убийството е било планирано и че заповедта е дошла от високите нива на саудитските власти. Той обаче добави, че не би могъл да си помисли нещо подобно за саудитския крал Салман, към когото, както посочи, изпитва "безгранично уважение".

"Престолонаследникът каза: 'Ще изясня нещата, ще направя необходимото'. Ние чакаме търпеливо", посочи още Ердоган, като отново заяви, че извършителите са сред задържаните в Саудитска Арабия 18 заподозрени.

"Трябва да бъде разкрито кой им е дал нареждането за убийството", каза още турският президент.

Ердоган не разкри подробности за съдържанието на записите, но двама източници, запознати с въпроса, заявиха пред Ройтерс, че Турция има няколко аудиозаписа. Те включват самото убийство и разговори преди операцията, пояснява агенцията, цитирана от БТА.

Журналистът Джамал Кашоги, който критикуваше властите в Рияд, е бил убит при посещение в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Смята се, че Кашоги е бил удушен, малко след като е влязъл в консулството, а след това тялото му е било разчленено и унищожено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
бе като го видя тоя турски *** на снимката....На всяка манджа меродия
6
0
 
13
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Най-потресаваща е некадърността на саудитските служби-по-абдалска операция светът не е виждал.Ама когато си уверен,че всичко може да ти се размине,защото зад гърба ти безусловно стои САЩ-това се получава.Ердоги естествено ще се опита да извлече максимума от невероятния късмет който го споходи с това убийство.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям е Ердо!
4
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кашоги да не е чукал Путин че ни занимават с персоната му
3
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бил е удушен,като е влизал в консулството,после споделил,,че се задушава!Ха-Ха!
2
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да попитам. Ще има ли сега санкции за СА? Ембарго, замразяване на авоари, забрана за търговия с петрол и т.н. Ще се изтеглят ли американските фирми за добив на петрол от СА? В ООН ще има ли внасяне на предложение за резолюция? Скрипал е предател от където и да погледнеш. Разменен е и продължава да "работи"руснаците. А тук убиват десидент, дето говори за неща за СА, които пред които проблемите с демокрацията в Русия меко казано са бели кахъри. И не е първия случай на убит или отвлечен.
1
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че на кой му пука за този Кашоги дюнер