Каталунските лидери гладуват в затвора, в Мадрид протестират

Хиляди се обявиха против по-мекия тон на премиера Санчес
7
Каталунските лидери гладуват в затвора, в Мадрид протестират
Снимка: Reuters

Двама лидери на каталунското сепаратистко движение, които от една година са в затвора, днес започнаха гладна стачка в протест срещу несправедливото според тях отношение на испанските съдилища, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Жорди Санчес и Жорди Турул, регионални депутати от Каталуния, заявиха в декларация, разпространена от каталунското правителство: "Ние никога няма да се откажем от правото на справедлив процес".

Испанското правителство отговори, че те и останалите сепаратистки лидери ще бъдат третирани както всички други граждани, изправени пред правосъдието.

Правителството на премиера социалист Педро Санчес заяви, че "като всички други граждани, защитени от върховенсвото на закона, сепаратистките лидери ще получат справедлив процес".

Санчес и Турул са двама от деветимата сепаратистки лидери, които са в предварителен арест заради ролята им в незаконния опит за отцепване на Каталуния миналата година. Испанската прокуратура повдигна обвинения в бунт срещу двамата и поиска присъда от 17 години затвор за Санчес и 16 години за Турул.

Те се намират в затвор край Барселона. Очаква се процесът да започне през следващите месеци. Двамата остават зад решетките, защото според властите има риск да продължат да работят за отцепване на Каталуния и да избягат от страната. Сегашните сепаратистки лидери на Каталуния настояват, че няма да се откажат от усилията за отцепване от Испания.

В Мадрид днес хиляди демонстрираха с испански знамена в подкрепа на националното единство и против продължаващата кампания в Каталуния за отцепване от Испания, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Каталунската криза и решението на премиера Педро Санчес да възприеме по-помирителен тон спрямо каталунските националистически партии, застъпващи се за независимост на областта, чиито гласове са решаващи за законодателната прогарма на неговото правителство на малцинството, разгневиха много консерватори в Испания, отбелязва Ройтерс.

Протестиращите на площад Пласа Колон в испанската столица носеха плакати с надпис "Спрете Санчес, Избори сега!".

Сред ораторите беше Сантяго Абаскал, чиято крайнодясна, антиимигрантска партия Вокс се очаква да спечели за първи път места в испански парламент на регионалните избори в Андалусия утре.

"Тук сме, за да защитим нашата страна, но и за да протестираме против нещо - срещу едно законно, но нелегитимно правителство, подкерпяно от враговете на Испания, онези, които организираха опит за преврат в Каталуния," заяви Абаскал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Онези, които организираха опит за преврат в Каталуния - много точно казано. Браво на испанците.
4
1
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Всеки тук просто пишете, но никой не прави нещо!
3
7
 
10
 
! Отговори
Историчка преди 5 години
Сега разбирам колко по-добре е да сме република, вместо монархия на Саксовете. За съжаление след Референдума от 1946 г. не са били нужните закони както в Гърция и за забрана посещение на членове на царската фамилия, а най-верните крепители - царските офицери да бъдат пращани в затворите за по 30 години при опит да връщане на монрахията!
2
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крйм, сй-е, руски,...Колкото, Стара Загора,..--Е, на-***,...
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калуния да проведе референдум за присъединяване към Крим.