70% от микробите живеят в... недрата на планетата

Открити са клони от дървото на живота на милиарди години
12 дек 2018 11:30,
13
70% от микробите живеят в... недрата на планетата
pixabay

Около 70 процента от микробите на Земята живеят в нейните дълбини, в скали, които преди се смятаха за стерилни, съобщава АФП.

Учени за първи път изчислиха мащаба на този "вътреземен" живот. Стотици специалисти участващи в Дълбочинната въглеродна обсерватория обявиха резултатите от труда си. Според техните изчисления животът под земната повърхност представлява маса от 15 до 23 милиарда тона въглерод, или 245 до 385 повече от тази на седемте милиарда представители на човечеството на повърхността.

За да стигнат до този извод, учените са взели стотици проби под континентите и океаните. Японски кораб, извличащ мостри от дълбочина 2,5 км под морското дъно, е успял да извади неизвестни микроби от слой на 20 милиона години. На сушата учените са взели мостри от мини и са сондирали до 5 км дълбочина. Така те са конструирали модели на екосистемата, която е дълбоко в земните недра и са изчислили приблизително размера на дълбоката биосфера - 2 до 2,3 милиарда кубични километра.

"Това са нови клони в дървото на живота, които съществуват от милиарди години, без да сме знаели за тях", каза Карен Лойд от университета на Тенеси. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: микробинедраживотземя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
18
 
! Отговори
Най-моного преди 5 години
да изкарат някой вирус на повърхността, който да ни такова мамата на всичките.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Опалянака!ще излезе че нефта е възобновяем ресурс ?!-нефта, това са всички измрели животни, организми, растения през милионите години назад, подложени на огромно налягане в земните недра и така да се каже - "ферментирали" в това, което наричаме "нефт".да, възобновяемо е ... ама след милиони годин, като умреш - от теб ше стане нефт и "братушките" ше те продават на европа
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Копайте... Кой знае какви бактерии ще извадите ... Някои ще се окажат патогенни и чао... Любопитството е погубило котката... глупостта -човечеството.
4
0
 
11
 
! Отговори
Kola borehole преди 5 години
Това за дупката е абс. вярно! Проверете в нета. Копано е 19год( от24.05.1970-1989г), и се казва п-в Кола на север до С Петербург,през' 95та е прекратен проекта 12262метра. Има опити в САЩ да копаят дъното на океана-спрян, в Бавария има ок 9 км дупка, но скоро изкопаха една към12км в Катар. Сигурно е, че темп е висока над 200гр и има бактерии. Има много за четене, който не знае англииски, да чете на руски, но найстина знаем отн. малко за недрата и океаните
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИСТИНАТА Е, ЧЕ:Истината е, че вярваш на руски конспиративни теоритици.Съшо така, пробите са няколко км дълбочина, не "земни недра" тоест не в разтопените скали.
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА СА ЛЪЖИ РАЗПРОСТРАНЯВАНИ ОТ КОМУНИСТИТЕ С ЦЕЛ
1
11
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е, ЧЕ: преди 5 години
Никой не може да пробие в земните недра. Най-голямата дълбочина, която човек е издълбавал някога е дупка 13 километра. Тези глупости, че има бактерии на такава дълбочина са, за да се лансира безумната идея отхвърлена многократно от учени, но пробутвана активно през последните 150 години в политическите среди, че нефетеното гориво е утаячен слой от умрели микроорганизими или животни. Това го прави "черното злато", защото така се брандира като изчерпващ се и цената му се вдига.