Президентът на Египет откри огромна катедрала

Това ще бъде най-голямата църква в Близкия изток
7 яну 2019 10:07, Елка Василева
14
Президентът на Египет откри огромна катедрала
Снимка: Reuters

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси откри снощи огромна катедрала близо до Кайро по повод православното Рождество Христово, празнувано от египетските копти. Церемонията се състоя при засилени мерки за сигурност ден след откриването на взривно устройство близо до коптска църква, при което загина един полицай, припомня Франс прес.

На церемонията присъства главата на Коптската църква на Египет Тавадрос Втори. Катедралата "Рождество Христово" се намира в пределите на новата административна столица на Египет, която е в процес на изграждане и която е на 45 километра от Кайро. Храмът бе открит с тържествена литургия.

Това ще бъде най-голямата църква в Близкия изток, пише на страницата във Facebook на говорителя на Коптската православна църква, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В реч по повод откриването на храма Ас Сиси подчерта, че мюсюлманите и християните в Египет ще останат единни. Той каза, че откриването на катедралата е важен момент в египетската история.

Ас Сиси, който е мюсюлманин, поръча изграждането на новата катедрала преди две години след убийството на 27 християни през 2016 г. в бомбен атентат в църквата "Свети Петър и Павел" близо до катедралата "Свети Марк" в Кайро, където трябваше да се проведе коледна меса. Миналата година новата катедрала беше частично готова и там имаше коледна литургия.

По-рано вчера папа Франциск похвали изграждането на новата египетска катедрала, в която може да се поберат 8000 богомолци. Американският президент Доналд Тръмп пък каза, че е въодушевен от откриването на храма и подчерта, че Ас Сиси води страната към едно по-всеобхватно бъдеще.

Рано вчера Ас Сиси откри и нова джамия в Египет, за която се твърди, че е третата по големина в Близкия изток, предаде ДПА. Този храм също е в пределите на новоизграждащата се административна столица на Египет.
В церемониите по откриването на двата храма присъстваха християни и мюсюлмани, както и палестинският президент Махмуд Абас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
СинухЕ Египтянина преди 4 години
Египет е бил и ще бъде. Да не казваме какъв прираст имат. Европа ще бъде населена със африканци, иска или не.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доказва че Путин е *** потписа пакта за миграция и инстамбуската .
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много интересно как са кръстили истинските египтяни копти, а арабите наричат египтяни. Жалко за хубавата държава.
9
6
 
9
 
! Отговори
RAZOR RAMON преди 5 години
Египет е отговорен за смъртта на 25 милиона ранни византиици..от 6-ти век..От Египет тръгват черната чумма, бубонната от плъхове, които се качват по корабите, напълнени със зърно и жито от Египет...Половинатаа от Ранното Имперско население на Византия на Балканите е унищожено -- в Гърция, Мала Азия, и най-вече истинските оригинални ТРАКИ И МИЗИ, в регионо-префектури Тракия и Мизия .
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Путин откри най голямата джамия в Европа в Москва
7
4
 
5
 
! Отговори
Жан-Люк Пикард преди 5 години
Ромуланците и тук се .......
6
2
 
3
 
! Отговори
Крокодил преди 5 години
Очаквайте скоро откриването на нова пирамида със нова статуя на нов скункс отпред.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез минарета за ходжата ли са да раздава проповеди от там, докато вие като койот в пустинята Сонора пред мексиканската стена на г-н Тръмп.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"След откриване на взривно устройство до коптстка църква".Много миролюбиво съвместно съществуване! В Атина преди два дни също беше намерено взривно устройство, което избухна пред църква. Да свикват атиняни, с доста правоверни се напълниха!
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е църква капан построена от мюселманин за да има къде да се събират повече християни и като дойде терориста с една бомба убива много хора в църквата наведнъж.
2
10
 
17
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Каква катедрала е това с тези минарета? Това си е джамия. Християнски Египет някога е бил най-многолюдната и богата провинция в Римската/Византийската Империя, а сега колко християни са останали? 0,01%? Оставени живи колкото да се изтъква, че исляма е религия на мира! Мюсюлманите свалят мрамора от пирамидите за да си строят джамии. Техния пророк е бил масов убиец ама иначе религия на мира били.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА НОВА АДМИНИСТРАТИВНА СТОЛИЦА, ДАЛЕЧ ОТ СОФИЯ.