Добра новина: Пакетът "Макрон" не влиза в пленарна зала на ЕП

Безпрецедентна ситуация се създаде след гласуването в комисия
Обновена: 27 мар 2019 06:08 | 10 яну 2019 13:37, Елка Василева
73
Добра новина: Пакетът "Макрон" не влиза в пленарна зала на ЕП
Снимка: БТА

Министърът на транспорта Росен Желязков зарадва българските и румънските превозвачи с новината, че нито един от 3-те доклада по пакета "Мобилност" няма да влезе в пленарна зала.

Това означава, че лошата вест, която преди това смрази протестиращите, се отлага.

„Заедно с вашата категорична подкрепа и справедливи искания два от докладите по пакета "Макрон" за командироването на шофьорите и за почивките в кабината не са приети,а третият доклад - за връщането на камиона на всеки 4 седмици, беше утвърден от транспортната комисия. Но решението й противоречи на съвета на министрите. Към момента заради създалата се ситуация, която е безпрецедентна, трите доклада няма да влязат в пленарна зала“, обясни министърът.

Според евродепутата Петър Курумбашев положението с Европейския съюз е "Сит на гладен не вярва".

"Няма да приемем и да допуснем огромни сектори от българската икономика да бъдат откъснати", заяви и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, цитиран от "24 часа".

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков приветства множеството с думите: "Вие извоювахте тази победа, вие ни помогнахте".

По-рано днес беше съобщено, че комисията по транспорт в Европейския парламент не е приела важните за България искания, свързани с международните превози, тя отхвърлила поискания от България компромисен вариант по пакета "Мобилност".

Гласуването стана на фона на протест на българските превозвачи в Брюксел срещу плана "Макрон". Според бранша приемането им въвежда двойни стандарти, които застрашават транспортния бизнес у нас. Стотици протестиращи се събраха в центъра на белгийската столица, за да изкажат недоволството си. В протеста се включиха и колеги на българските превозвачи  от Румъния и Полша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на френските Жълти жилетки и популистите.
1
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Засега отлагат, а после?