"Робски закон" изкара хиляди на протест в Будапеща

Унгарците се бунтуват срещу промени на премиера Орбан
19 яну 2019 22:22,
29

Снимка: БТА

Няколко хиляди души излязоха по улиците в цяла Унгария днес, за да протестират срещу правителството на десния премиер националист Виктор Орбан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В столицата Будапеща и 60 други по-големи и по-малки града имаше демонстрации срещу новия закон за извънредния труд - наричан от критиците "робски закон".

Още по темата

Митингите са организират ежеседмично, откакто законът беше приет в средата на декември.

В Будапеща протестираха 2000 души, според новинарския сайт Индекс (index.hu).

През предишните седмици броят на демонстрантите бе доста по-голям, отбелязва ДПА. В своя пик протестите в унгарската столица събираха 10 000 човека.

В Мишколц, Североизточна Унгария, според медийни информации в протеста са участвали над 1000 души. Няколкостотин демонстранти се събраха в град Татабаня, на 60 км южно от Будапеща.

Над 200 души в около 80 автомобила блокираха движението в едната посока на улица в южния град Сексард, съобщи репортер на ДПА от мястото.

Наред с останалите спорни реформи промените в трудовото законодателство предвиждат да бъде увеличен до 400 годишният брой на извънредните часове труд, които работодателят може да поиска от служителите си.

Орбан настоя, че всякакви допълнителни часове труд ще бъдат полагани доброволно, докато протестиращите и синдикатите твърдят, че на практика със закона се въвежда шестдневна работна седмица.

Протестното движение прерасна в по-широк протест срещу управлението на Орбан, а като ключови теми се оформиха и пристрастното отношение на десните медии и корупцията, отбелязва ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажете кой е спонсора на протестите.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
mnogo malko soros4eta
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Унгарците трябва да са свръхблагодарни на Орбан, за това че не са пълни с екстрадирани от "другарта" европа мигранти. Щяха да ги напълнят с кеф техните по - еверопейски събратя. България имаше късмет по въпроса - случихме на продажни и крадливи политици, които ни направиха свръхбедни и силно непривлекателни дори за бежанци от военни зони в третия свят...
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пъти ще пускате тоя фейк?
3
4
 
5
 
! Отговори
още по - странно преди 5 години
До Анонимен 12 А колкото до " ортак на Путин"01.12 .2018"Унгария подкрепя Украйна в конфликта ѝ с Русия, въпреки антиунгарските позиции на украинското правителство, каза днес при посещението си в Прага унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс" и БТА.Позицията на Унгария е ясна, ние сме проукраинско правителство и затова заставаме зад Украйна"
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се "доброволно" ще се трудят извънредно. Как ще откажеш, нали после ще ти бият шута. Ще бъдеш изключително доброволен. Но това е твърде сложно за разбиране от законотворците.
1
5
 
37
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Само у нас овцете спят...