София пребори Белград и Загреб за офис на Световната банка

Новият бизнес център ще се помещава в София тех парк
30 яну 2019 11:37, Бойчо Попов
22
София пребори Белград и Загреб за офис на Световната банка
снимка: Ройтерс

До последния възможен момент България се е конкурирала с две близки страни - Сърбия и Хърватска, за привличането на центъра за услуги на Световната банка. Това обяви в рамките на гостуването си в „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Илия Кръстев, член на Управителния съвет на Българската аутсорсинг асоциация.

“Офисът в България ще е доста технологично насочен - неслучайно ще е разположен в "София тех парк". И в сравнение с този в Индия към този момент ще е доста по-малък. В Индия има около 2000 души, тук ще са приблизително 200 поне според съобщението. Фокусът ще е върху по-технологични услуги, ще има и бизнес процеси. Но отново ние до последния момент се борихме с още два пазара за този офис - това бяха Сърбия и Хърватска. И този процес на решение на Световната банка в кой от трите пазара да влезе се случва вече почти година. Така че не е изненадваща новина, а новина, която се случва благодарение на доста усилия“, каза гостът. 

Peшeниeтo oфиcът дa бъдe oтĸpит имeннo в Coфия e взeтo часове преди анонсирането му от премиера Бойко Борисов във вторник, а сpeд ocнoвнитe пpичини ca изĸлючитeлнo виcoĸoто нивo нa бългapcĸия ІТ ceĸтop, нaличиeтo нa тaлaнтливa paбoтнa pъĸa, ĸaĸтo и дoбpe paзвивaщaтa ce oбщa бизнec cpeдa.

Рeгиoнът на Източна Европа e бил избpaн нa пpинципa "Слeдвaй cлънцeтo" - възмoжнocт зa пpoдължaвaнe нa работната дейност cлeд ĸpaя нa paбoтния дeн в Индия, където банката също има офис - за ycлyги в oблacттa нa cчeтoвoдcтвoтo, yпpaвлeниeтo нa чoвeшĸитe pecypcи, инфopмaциoннитe тexнoлoгии. Очаква се новият център да заработи до края на 2019 г.

На въпрос на водещия дали България все още е конкурентна дестинация по отношение на аутсорсинг индустрията, при положение че бизнесът масово се оплаква от липсата на работна ръка и наемите на офисите поскъпват, Кръстев отговори категорично, че все още е така.

„Естествено всички тези фактори, които споменахте, влияят на това как расте бизнесът. Но само за сравнение, в последния анализ на AT Kearney от 2017 г. ние сме на 15-о място в света. Губим три позиции спрямо предната година. Но ако погледнем и оборотите, които генерира индустрията, на годишна база тя продължава да расте с над 10%“.

Цялото видео вижте тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Световната банка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
ФИНАНСИСТ преди 5 години
Световната банка е добре дошла , но нека да не се управлява от Маврудиев , че ще станем за смях на цял свят.Този човек ми прилича на корупцията в действие.
18
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Тъкмо ще ни чипират първи, като животните! Честито!
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее нашата Европа, а русофилите да се пукат от яд
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега Цветанов може да уреди и останалата част от семейството у свИтовната банка.
15
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме връзки в Светата банка и виден калинков индивид ще заеме висшия пост.
14
2
 
21
 
! Отговори
Бесепар медалист преди 5 години
Най мразим хубави новини за българите
13
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последния пирон в ковчега.
12
11
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Още един форпост на сащ във войната с Русия, потенциалните мишени за искандерите нарастнаха с още една
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега нови гайлета за Мутрафоня !Трябва да направи Министерство на Централния офис и да сложи Свинетката за Министър на Централния офис!
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматка Два пъти колкото нашите при 30% по-нисък БВП.Няма как.Миналата година министърпредседателя на Сърбия обяви, че има план как да настигнат нашата средна работни заплата.
9
4
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 7Чекай сегаЕдин път ревете че заплатите в Сърбия са два пъти колкото нашите а сега пък евтина работна ръка.Не е ли по вероятно бизнес климата да е по добър.Доверието да е по голямо и тн.Хърватска явно сме ги били заради по евтиният ни труд.Нека Нинова да каже.Тя е спеца по корупцията
8
2
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 5 години
В кой стил -свободен или класически сме ...............?
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами няколко компании вече напуснаха България и отидоха в Сърбия, евтина работна ръка, кадрите им нямат право да ходят свободно в ЕС и си работят там, не бягат, така че не я подценявайте. Относно Хърватия, там наистина е победа за нас, но не забравяйте, Сталинка е е в ръководството на банката, идват избори и трябва да подпре тиквата, да не падне от власт.
6
10
 
13
 
! Отговори
Още чантаджии преди 5 години
Още едни дето нищо нема правят и ще вземат маса пари!!!!! Световната банка....дръжки!!!!
5
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено там ще работят хора близки до гербаджиите.
4
8
 
18
 
! Отговори
мак преди 5 години
Голям праз. бб пак ще се хвали, колко страхотно е оценена България, че чак офис на СБ ще има и как просперира.
3
9
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Хаха!Много точно казано!
2
10
 
15
 
! Отговори
Лошо преди 5 години
Сега цру ще ни държат изкъсо..... От световната банка, сиреч глобалистите нишо добро не чакайте, защото и нищо хубаво за 30 г не сме видели. Все едно мит да открият клон у наса.... К Георгиева беше асистент на един бивш шеф с който дойдоха 1996 със списък за приватизация, Виденов отказа, и хоп криза. Сб са сащ и юдеи
1
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луда конкуренция със... Сърбия?Държава след война и извън ЕС!И едваааам сме се преборили?Браво Бойко, браво Тикво!Другата година да има още успехи!Да приемем склад на едро за метли, в конкуренция с Чад!