Сеул се съгласи да плаща повече за издръжка на US военни

Приносът на Южна Корея се увеличава с 8,2% за войските на полуострова
10 фев 2019 13:15,
12
Сеул се съгласи да плаща повече за издръжка на US военни
Снимкa: Reuters, архив

Южна Корея и САЩ подписаха краткосрочно споразумение, с което се увеличава с 8,2 процента приносът на Сеул за издръжката на разположените на Корейския полуостров американски военни сили тази година, предадоха световните агенции.

Провалът на предишните кръгове от преговорите по споразумението предизвика притеснения за съюза между двете страни, датиращ от десетилетия, отбелязва Асошиейтед прес.

Миналата година Южна Корея осигури около 830 милиона долара или близо 40 процента от разходите за разположените в страната 28 500 американски войници, чието присъствие има за цел да възпрепятства агресия от Северна Корея. Американският президент Доналд Тръмп бе изразил мнение, че Южна Корея трябва да плаща повече, припомня БТА.

Днес преговарящите от двете страни подписаха нов план за споделяне на разходите, според който Сеул ще плати около 1,03 трилиона вона (890 милиона долара) тази година, съобщи южнокорейското външно министерство.

Ведомството посочва, че двете страни са потвърдили необходимостта от стабилно американско военно присъствие на фона на бързопроменящата се ситуация на Корейския полуостров.

САЩ са уверили Сеул, че имат стабилен ангажимент към съюзника си и не планират да променят броя на военните в Южна Корея.
Предстои новото споразумение да бъде одобрено от южнокорейския парламент.

За разлика от предишните споразумения със срок от пет години, новата сделка има срок от само една година. Това означава, че Вашингтон и Сеул може да се върнат на масата за преговори само след месеци, отбелязва Ройтерс.

Съюзниците не можеха да постигна споразумение по време на 10 кръга преговори. Предишното петгодишно споразумение за южнокорейския дял в разходите за американските военни сили в страната бе подписано през 2014 година и изтече в края на 2018 година.

Днешното споразумение е постигнато около две седмици преди предвидената среща на Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Ханой, за да обсъдят ядрената програма на Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
За едни познати преди 5 години
Аз и моят смъртен враг искахме да се сбием, но не в нашите къщи, а решихме да го направим в къщата на двама братя. Скарахме ги, разделихме ги, разделихме и къщата им на две. Така аз си седнах на дивана, в частта от къщата на единия брат и започнах да му искам пари за "охрана" и защита от неговия роден брат. И така десетилетия подред. Добър бизнес. Надявам се никога да не се сдобрят и ще се боря за това.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5За какъв "рекет" дрънкаш бе?? Ти като си искаш парите за извършена работа, рекетьор ли си?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп пак успя да постави нещата на място!!!А Южно корейците са готови и краката да му целуват заради успехите му със Северна Корея. Северна и Южна Корея най после си говорят, та и железниците си съединяват дори.
6
6
 
4
 
! Отговори
българина преди 5 години
всъщност това е сделка между малък бизнес и застраховател, викат му РЕКЕТ! ако не качите плащането четирите марки отжкоитонкорея живее самсунг лг хюндай и киа, са в канала с щатския пазар, 30 млн души които живеят само от експорт е глътнат вода
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не ги мислете;https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_research_and_development_spending(място No5, след 91 пише милиярди долари)
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, били им съюзници. Съюзник не изнудва другия за присъствие. Това са си чисти наемници, или платени гардове.
3
12
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До jimmy 3 Къде прочете името на Русия бе колхозник?Тук става дума за Южна Корея и великите САЩ.
2
6
 
28
 
! Отговори
jimmy преди 5 години
Ха това си е чист рекет на империята на злото :)
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Народ, който не храни своя армия, скоро ще храни чужда" - Наполеон Бонапарт