Успя ли Португалия да направи обрат?

През 2015 г. стрната бе на дъното, а сега икономиката расте
12 фев 2019 17:00, Бойчо Попов
19
Успя ли Португалия да направи обрат?
снимка: Pixabay

През 2015 г. Португалия беше на дъното. Дясното консервативно правителство прилагаше политиката на строги икономии на ЕС: съкращения на социални облаги, увеличаване на данъците, намаляване на пенсиите. Икономиката се сви, всеки втори млад португалец бе безработен.

През октомври 2015 г. ляво правителство пое управлението, като обърна тенденцията за намаляването на заплатите и пенсиите, сви общите данъчни повишения и вместо това увеличи данъците върху наследствата и богатството. „Беше грешка да се мисли, че икономиката може да бъде рехабилитирана с драстично намаляване на заплатите и прекомерни съкращения в социалната държава", казва премиерът Антониу Коща.

 Резултатите говорят сами за себе си: икономиката расте, безработицата е намаляла наполовина, а новото правителство иска да инвестира 20 милиарда евро. Социалдемократите увеличават резултата си до 40%, като така, заедно с Лейбъристката партия на Джереми Корбин, са сред най-успешните леви партии в Европа. Докато десните популисти увеличават подкрепата си в почти всички европейски страни, в Португалия няма такава партия.

Всичко това звучи твърде добре, за да е истина, но специално за този материал може да бъде малко предпазливи. Kontrast.at е социалдемократично списание и не е напълно неутрално. Подемът изобщо не идва при всички, страната остава силно задлъжняла, много хора стачкуват.

Вижте продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Forca Portugal преди 5 години
До Анонимик 1Комплексарите са испанците. Португалия почти винаги е побеждавала Испания и е предотвратявала опитите й да я анексира. Португалия е най-старата иберийска страна и първа завършва своята Реконкиста. За размерите си постига невероятни неща. Тя е първата глобална империя и най-дълго просъществувалата колониална сила с площ от 10 000 000km2 върху четири континента. Заради това сега над 270 милиона говорят португалски. И са европейски шампиони! Еузебио и Роналдо са най-великите. :)
8
0
 
2
 
! Отговори
Portugal преди 5 години
Икономиката се подобрява с всяка година. Дълговете намаляват, инвестициите растът. През 2018г. беше отчетен най-ниския бюджетен дефицит в Португалия от 45г. насам - 0.5%. Очаква се през 2018г. той да стане 0.2%. Всичко това благодарение на социалистическото правителство на Антонио Коста, което се противопостави на "политиките на затегнати колани" на Меркел. Португалия показа, че има и друг път. Viva Portugal! Herois do mar!
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки социализън завършва с крах.Социализмът представлява най-обикновено изяждане на трупаните дълго богатства за кратко време.
6
2
 
1
 
! Отговори
панчо преди 5 години
До Анонимен 6не схванах смисълът или логиката на изнесеното меню?искаш да покажеш че консумирамемного не здравословни храни ли?каква е връзката с годината 1930?
5
4
 
7
 
! Отговори
антикомунист преди 5 години
Всички напреднаха. Само България под вещото ръководство на Лидерът на Балканите е твърдо на последно място, като разликата с предпоследния се увеличава всяка година.
4
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой държави за три години изплуват, а ние 30 копаме към дъното.
3
8
 
16
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Поредната индоктринираща в марксизъм публикация! Позор.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и нашите се опитват да жулат бедните, но това ще гръмне. Винаги пари се вземат от богатите.
1
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Португалия някой й налива яко кинти в последните години, както и на Полша.Но! Португалците винаги са били лу зъ ри и ком плек си ра ни от Испания. Не стават. Не са широко скроени!