Кьовеши е призована днес на разпит като обвиняема

Тя води в процедурата за избор на европейски главен прокурор
15 фев 2019 14:07, Елка Василева
7
Кьовеши е призована днес на разпит като обвиняема
Лаура Кьовеши. Снимка: архив, Reuters

Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши е призована днес в Специалния отдел за разследване на магистратите в рамките на Главната прокуратура, за да бъде разпитана по дело, в което е обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване, предаде агенция Аджерпрес.

Делото е образувано през декември 2018 г. след сигнал на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция.

Гица твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.

Румънската полиция информира през декември 2018 г., че е заплатила на фирма за въздушен транспорт над 234 000 леи за връщането на Попа в страната.

В сряда Кьовеши заяви, че е невинна и че ще продължи да участва в процедурата по избор на главен прокурор на новата Европейска прокуратура, посочва БТА.

"През последните дни бях подложена на клеветническа кампания, която вероятно се дължи на отчаянието на някои от факта, че заемам първо място в процедурата по избор на европейски главен прокурор", заяви Кьовеши. "Много интересно е, че тази призовка идва, преди да отида в Европейския парламент за изслушване", допълни тя.

Според Кьовеши това е опит за дискредитирането й, за да й бъде попречено да заеме поста на ръководител на Европейската прокуратура.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямо ЙЕС
6
6
 
10
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Тази, същата, през 2015г. отправи териториални претенции към България, твърдейки, че Южна Добруджа била “румънска територия, населена с румънци”! В името на ЕвроатлантизЪма, обаче, дипломатически скандал дори и не избухна, а случая беше удобно заметен под килимчето. Поредния лакмус за антибългарското управление, каквото имаме от 09.09.1944г. насам!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
парата в ес намалява, за тва най-корумпираните ше искат да разчистят най-малките рибки, тук-там и някоя по-голяма
4
2
 
20
 
! Отговори
българин преди 1 месец
Браво , Кьовеши , давай напред !!!
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно са ужасени всички румънски мошеници, започват с грубата игра!
Проблема е че вероятно и много западноевропейски политици-измамници също ще са против нея..
Дано устои, желязна е тая румънка!!!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фонда рухнал и Попа духнал,а Гица твърди,че от него искали пари сякаш него ще връщат,че и той духнал ама по наблизо,също като по КТБ,но от съдружника не се чуло някой да му е искал пари,а може да са му искали,но затуй отиде по-надалеко да се не чува що му искат.
1
0
 
22
 
! Отговори
шматка преди 1 месец
Вярваше ли някой че политиците ще оставят някой дълго да им диша във врата.